NFT hilesinde tarihe geçen suç! Hapse atıldı, türünün ilk örneği sayıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Sky News
- Güncelleme:
NFT hilesinde tarihe geçen suç! Hapse atıldı, türünün ilk örneği sayıldı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Sky News

Dünyanın en büyük NFT pazarının eski ürün müdürü 'insider trading' yapmaktan suçlu bulundu. Mahkeme, içeriden aldığı bilgilerle işlem yapan kişiye hapis cezası verdi. Bu, NFT platformundaki suçlarda türünün ilk örneği olarak kayıtlara geçti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir yargıç, türünün ilk örneği olan bir suçun davasında kararını verdi. Salı günü görülen duruşmada, dünyanın en büyük takas edilemeyen jeton yani NFT (Türkçe adıyla Nitelikli Fikri Tapu) pazarı olan OpenSea şirketinin eski ürün müdürünün cezası belli oldu. Mahkeme heyeti, Nathaniel Chastain'i, sitenin ana sayfasında yer alacağını bildiği NFT'leri satın aldığı için üç ay hapis cezasına çarptırdı.

Reuters'ın aktardığı bilgilere göre, 33 yaşındaki Nathaniel Chastain, Mayıs ayında Manhattan'daki federal mahkeme tarafından, dolandırıcılık ve kara para aklama suçundan suçlu bulunmuştu. Savcılar, OpenSea'nin eski ürün müdürünün, dijital varlıkları içeren ilk insider trading vakasına karıştığını tespit etti. 'Insider trading' esasen, şirket içindeki kişilerden kamuya açıklanmayan özel bilgileri alarak işlem yapmayı karşılayan bir finansal terimdir. 

NFT satışları 2021'de patlamış ve pazarın değeri yaklaşık 40 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bu dava ise, Haziran 2022'de açıldı. Savcılar Chastain'i, OpenSea'nin gizli bilgilerini çalmakla ve bunu en az 45 NFT satın alarak ve sitede dikkat çektikten sonra bunları satarak 50 bin dolardan fazla yasa dışı kar elde etmek için kullanmakla suçluyor. 

3 AY HAPİS VE 50 BİN DOLAR PARA CEZASI 

ABD Bölge Hakimi Jesse Furman, cezanın karar verilmesinin "zor" olduğunu söyledi. Hakim Furman, Chastain'i üç ay ev hapsine ve hapis cezası tamamlamasının ardından 200 saat kamu hizmetine mahkum etti. Yargıç, Chastain'e ayrıca 50 bin dolar para cezası da verdi. 

Chastain, 2 Kasım'a kadar kefaletle serbest kalacak. Avukatı, Chastain temyizde bulunurken kefaletin uzatılmasını talep eden bir önerge sunacağını söyledi.

Duruşma sırasında Chastain, OpenSea ve ailesinden özür diledi: "Hizmet ettiğim şirketi hayal kırıklığına uğrattım" dedi.

Savcılar ise davayı, belirli kripto para birimlerini borsada listelenmeden önce satın aldığı için 2 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Coinbase Global Inc ürün yöneticisi Ishan Wahi'ye karşı açılan davayla karşılaştırarak Chastain için 21 ila 27 ay arasında hapis cezası talep etmişti. Ancak avukatları Chastain'in zaten OpenSea'deki itibarını, işini ve milyonlarca dolarını kaybettiğini söyleyerek hapis cezası talebine karşı çıkmıştı. 

NFT ÇILGINLIĞI KISA SÜRDÜ

NFT'ler yani değiştirilemez tokenlar, geçtiğimiz birkaç yılda birçok kişiye milyonlar kazandırdı ancak bugün NFT'lerin adını anmaz hale geldik. Peki, NFT nedir? Nitelikli Fikri Tapu olarak Türçeleştirilen bu dijital varlıklar, sanat eserleri, resimler, videolar ve metinler gibi dosyaların bir kişiye ait olduğunu yansıtan ve bir blok zincirine kaydedilen dijital varlıklardır aslında. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...