Tarihi keşif! Webb Teleskobu 'çok yaşlı' bir galaksiyi gün yüzüne çıkardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tarihi keşif! Webb Teleskobu 'çok yaşlı' bir galaksiyi gün yüzüne çıkardı

TEKNOLOJİ Haberleri

Gökbilimciler, 'Maisie'nin Galaksisi' olarak adlandırılan bir gök adayı keşfetti. Gözlemlenen en eski galaksilerden biri olduğu doğrulandı.

Astronomlar, Haziran 2022'de James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından keşfedilen 'Maisie Galaksisi'nin yaşını daha doğru hesaplamak için gelişmiş araçlar kullandı. Yıldız sistemi başlangıçta tahmin edildiği kadar eski olmasa da, Büyük Patlama'dan 390 milyon yıl sonra oluştuğu düşünülen en eski sistemlerden biri ve yaklaşık 13,4 milyar yaşında olduğu anlaşıldı. Bu, (şu anki) bilinen en eski sistem olan JADES-GS-z13-0'dan sadece 70 milyon yıl daha genç olduğunu gösteriyor. 

Engadget'te yer alan habere göre, Texas Üniversitesi astronomu Steven Finkelstein liderliğindeki bir ekip geçen yaz sistemi keşfetti. Kızının doğum gününde keşfi yaptığı için galaksiye 'Maisie'nin Galaksisi' adını verdi. Ekip başlangıçta Big Bang'den (Büyük Patlama'dan) sadece 290 milyon yıl sonra oluştuğunu hesapladı ancak galaksiyi daha gelişmiş ekipmanlarla analiz ettikten sonra bundan yaklaşık 100 milyon yıl daha yaşlı olduğunu ortaya çıkardılar.

Tarihi keşif! Webb Teleskobu 'çok yaşlı' bir galaksiyi gün yüzüne çıkardı

WEBB TELESKOBUNUN ALETLERİ SAYESİNDE KEŞFEDİLDİ

Finkelstein, "Maisie'nin Galaksisi'yle ilgili heyecan verici şey, onun JWST tarafından tanımlanan ilk uzak galaksilerden biri olması ve bu galaksiler arasında spektroskopik olarak doğrulanan ilk galaksi olması." dedi.

Spektroskopik olarak doğrulanması ise, Cosmic Evolution Early Release Science Survey (CEERS) tarafından yürütülen teleskobun Near InfraRed Spectrograph (NIRSpec) aracı sayesinde gerçekleşti. Bilim insanları, bir galaksinin yaşını belirlemek için karmaşık yöntemler kullanır. NTV'nin derlediği bilgilere göre bunun için yaptıkları şey, ışığın bir nesneyi ne zaman terk ettiğini hesaplamaktır ve bunu yapabilmek için ise galaksinin kırmızı renge kayması ölçerek hesaplanır. Bu, Dünya'dan uzaklaşma hareketi nedeniyle renginin kaydığı miktardır. Bu nedenle, genişleyen bir evrende yaşadığımız için, bir nesnenin kırmızıya kayması ne kadar yüksekse, o kadar yaşlıdır.

Nihayetinde, James Webb Uzay Teleskobu'nun gelişmiş araçları, Maisie'nin Galaksisi'nin Büyük Patlama'dan sonraki 390 milyon yıl içinde oluştuğunu ortaya çıkardı. 

DAHA YAŞLI 10 GALAKSİ KEŞFEDİLMEYİ BEKLİYOR

Bilim insanları, bu galaksinin şimdiye kadar gözlemlenen 'en erken doğrulanmış' dört galaksiden biri olduğunu açıkladı. Öte yandan, Maisie'nin Galaksisi'nden bile daha yaşlı olabilecek yaklaşık 10 galaksi daha araştırılıyor. 

Öte yandan, yapımı yaklaşık 20 yıl süren ve maliyeti ise 10 milyar doları aşan James Webb Uzay Teleskobu ile bilim insanları hem gezegenleri, hem galaksileri hem de uzayın derinliklerindeki diğer cisimleri keşfetmeye devam ediyor. JWST, 25 Aralık 2021'de Fransız Guyanası, Kourou yakınlarındaki Avrupa Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Şimdiye kadarki en gelişmiş teleskop olan Webb Teleskobu'nun asıl amacı, zamanda 13,5 milyar yıl geriye giderek Büyük Patlama'dan sadece 100-200 milyon yıl sonraki bir noktaya ulaşmak. Böylece evrenimize ilişkin geniş bilgiler sağlaması bekleniyor. 

(Kaynak: Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...