James Webb Uzay Teleskobu tuhaf bir galaksiyi kaydetti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
James Webb Uzay Teleskobu tuhaf bir galaksiyi kaydetti

TEKNOLOJİ Haberleri

Dünyanın en gelişmiş özelliklere sahip uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu, yine büyük bir keşfe imza attı. Uzaydaki 'gözlemevi', Samanyolu Galaksisi'nin yakınındaki bir galaksinin ayrıntılı görüntüsünü çekti.

James Webb Uzay Teleskobu, 'Barnard'ın Galaksisi' olarak da adlandırılan ve 'tuhaf' görünümlü, 'düzensiz' NGC 6822 galaksisini daha önce görülmeyen ayrıntılarıyla görüntüledi. Galaksi, Webb Teleskobu'nun Yakın Kızılötesi Kamera'sı (NIRCam) ve Orta Kızılötesi Aracı (MIRI) tarafından görüntülendi. Bilim insanlarına göre görüntü, evrenin çok erken dönemlerinde nasıl görünmüş olabileceğine ışık tutabilir. 

Independent Türkçe'nin haberine göre, yaklaşık 1,5 ışık yılı uzaklıktaki galaksinin yıldızları bu görüntüyle birlikte daha ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkıldı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), NGC 6822'nin Samanyolu'nun en yakın komşusu olsa da uydusu olmadığını ve metalikliğinin düşük olduğunu, yani hidrojen ve helyum dışındaki elementlerin az olduğunu açıkladı. Hidrojen ve helyum dışındaki bu tür elementlerin yıldızların tüm yaşamı boyunca büyük ölçüde üretildiğini, bu nedenle evrenin çok erken dönemlerinde her şeyin metalikliğinin çok düşük olduğu belirtildi. 

Gökbilimciler düşük metalikliğe sahip NGC 6822 gibi günümüz galaksilerinin, yıldızların evrimi ve yıldızlararası tozun yaşam döngüsü gibi süreçlerin evrenin erken dönemlerinde nasıl gerçekleştiğini ortaya çıkarabileceğini belirtiyor.

İKİ SENSÖRLE ETKİLEYİCİ GÖRÜNTÜ

ESA yaptığı açıklamada, Webb'in MIRI sensörünün gaz açısından zengin bölgeleri çekmekte özellikle iyi olduğunu, NIRCam'in ise yıldızların yoğun halde kümelendiği alanı gözlemlemek için uygun olduğunu belirtti. NIRCam'in çektiği görüntü galaksinin sayısız yıldızını ayrıntılı şekilde ortaya çıkarırken, toz ve gazın yarı saydam kırmızı parçacıkları vurguluyor. MIRI aracı ise galaktik tozu çarpıcı ayrıntılarla gösteriyor, yıldızları gizliyor ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar diye tanımlanan, yıldızlarla gezegenlerin oluşumunda kritik rol oynayan organik bileşiklerin yaydığı mavi ışığı ortaya çıkarıyor.

Son keşifle birlikte bilim insanları, NGC 6822'yi gözlemlemeye yönelik çalışmaların evrendeki ilk galaksilerin nasıl meydana geldiği ve görünümünün neye benzediğine ışık tutabileceğini söylüyor.

(Kaynak: Independent Türkçe) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...