Türkiye'nin uzay serüveninde bir eşik daha aşıldı: Roketsan'ın geliştirdiği sonda roketi başarıyla fırlatıldı!

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Roketsan'ın yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ileri mühendislik teknolojileri içeren sonda roketi başarıyla fırlatıldı. İğneada'dan gerçekleşen fırlatmanın ardından açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı Görgün, 'Yerli ve milli roket teknolojilerimizde çok önemli bir eşiği daha aştık. Başarıyla fırlatmasını gerçekleştirdiğimiz roket teknolojilerimiz sayesinde uzay çalışmalarımız çok büyük bir ivme kazanacak" dedi.

Savunma sanayi ürünlerinde ürettiği ürünlerle tüm dünyada adından söz ettiren Türkiye, artık gözünü uzaya dikti. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl Ay'a sert iniş için hedef koydu.

Türk mühendisler söz konusu hedefe ulaşabilmek için yoğun bir tempoyla çalışırken bugün Türkiye'nin uzay serüveninde kritik bir eşik daha aşıldı.

SONDA ROKETİ İĞNEADA'DAN BAŞARIYLA FIRLATILDI

Yerli ve milli olarak Roketsan tarafından ileri mühendislik teknolojileri ile geliştirilen sonda roketi, İğneada'dan başarıyla fırlatıldı.  Savunma Sanayii Başkanlığı'nın (SBB) sosyal medya hesabından sonda roketinin fırlatıldığı anlara ait görüntüler paylaşıldı.

SSB GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞTI

Yapılan açıklamada, "Ülkemizin uzaya erişim çalışmaları kapsamında ileri mühendislik teknolojilerimizle geliştirilen sonda roketimiz, İğneada'dan başarıyla fırlatıldı. Tüm kritik alt sistemleri yerli, milli ve özgün olarak Roketsan tarafından geliştirilen roketimizin başarılı fırlatma testi ülkemize hayırlı olsun." denildi.

https://twitter.com/SavunmaSanayii/status/1690400145010003968?s=20

İRTİFA BİLGİSİ HENÜZ PAYLAŞILMADI

Öte yandan yeni geliştirilen 100 kilogram ağırlığında faydalı yüke sahip SR-1 Sonda Roketi ile ise bu yıl ilk atışın yapılması ve 300 kilometre irtifaya çıkılması hedefleniyordu. İğneada'dan atılan roketin kaç kilometre irtifaya çıktığı bilgisi henüz belirsizliğini koruyor.

Uzun süredir sonda roketi alanında çalışmalar yapan Roketsan, ŞİMŞEK Sonda Roketi ile 2020 yılında 135 kilometreirtifaya ulaşmıştı.

HEDEF 550 KİLOMETRE

SR-1 Sonda Roketi'nin ardından ise Roketsan, 'ŞİMŞEK Fırlatma Aracı' için çalışmalarını sürdürecek. 400 kilogram ağırlığında faydalı yüke sahip olacak ŞİMŞEK-1 Fırlatma Aracı ile 2027 yılında 550 kilometre irtifaya çıkılması hedefleniyor. ŞİMŞEK-1'in ardından ise daha üstün yeteneklere sahip ŞİMŞEK-2 Fırlatma Aracı gelecek.

"UZAY ÇALIŞMALARIMIZ ÇOK BÜYÜK BİR İVME KAZANACAK"

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ise yerli ve milli roket teknolojilerinde çok önemli bir eşiğin daha aşıldığını ifade ederek, "Başarıyla fırlatmasını gerçekleştirdiğimiz roket teknolojilerimiz sayesinde uzay çalışmalarımız çok büyük bir ivme kazanacak. Düşünen, tasarlayan, geliştiren, üreten ve yöneten Roketsan'ımızın tüm çalışanlarına teşekkür ederim. İnsanlığın hakim tepesi uzaya da yüksek teknolojilerimizi daha fazla taşımaya ve şirketlerimizin hedeflerine ulaşmaları için onlara destek olmaya kararlıyız." dedi.

https://twitter.com/halukgorgun/status/1690401551049732096?s=20

"UZAY TEKNOLOJİLERİNE VURULACAK MÜHRÜN HABERİ"

Sondanın İğneada'dan fırlatıldığı anlara ait anlara sosyal medya hesabından alıntılayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Birkaç cümleyle özetlenen bu başarı, Türkiye Yüzyılı'nın uzay teknolojilerine vurulacak mührünün haberi. Peşisıra gelecek nice müjdenin habercisi... Roketsan mühendislerimizi yürekten kutluyorum." açıklamasında bulundu.

 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...