Telefonda radyasyon tehlikesi: SAR ile ilgili bilinmeyenler

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Telefonda radyasyon tehlikesi: SAR ile ilgili bilinmeyenler

Teknoloji Haberleri  / HABER MERKEZİ

Fransa’nın radyasyon sebebiyle iPhone 12 modelini incelemeye aldığını duyurması kullanıcılarda sağlık endişelerini de beraberinde getirdi. Telefonunuzun radyasyon seviyelerini SAR değerine bakarak öğrenebilirsiniz. SAR değeri ise 1 gram insan dokusunun emdiği radyasyon oranıdır. Eğer telefonunuzdaki SAR değeri 2.0 W/kg üzeri ise endişelenebilirsiniz.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Fransa, yüksek radyasyon sebebiyle iPhone 12 satışını durdurdu. Fransa’nın ardından Belçika da iPhone 12 modelini incelemeye aldığını duyururken bu hamle, akıllı telefon radyasyonunun sağlık açısından risk oluşturup oluşturmayacağı konusunda yeni bir tartışmaya yol açtı. Hayatımızın ayrılmaz bir parçası hâline gelen telefonlar kullanıcılarda korkuya neden olurken, telefonların radyasyon oranını öğrenmek isteyenler internette aramalara yöneldi. Peki telefon radyasyonu nedir? Nasıl ölçülür? İşte mobil radyasyon ille ilgili bilinmeyenler:

TELEFONDA RADYASYON BULUNUR MU?

Telefonlarda iki tür radyasyon bulunur. Radyofrekans (RF) radyasyonu arama yapmak ve internete bağlanmak gibi kablosuz iletişim için kullanılır. Dünya çapındaki düzenleyici kurumlar, telefonların zararlı düzeylerde RF radyasyonu yaymamasını sağlamak için güvenlik standartları belirlemektedir. Diğeri ise Düşük Frekanslı Radyasyon (ELF). Bu radyasyon akıllı telefonun elektronik bileşenlerinden gelir. Genelde güvenli olarak kabul edilir.

RADYASYONU NASIL ÖLÇERİZ?

Telefonunuzun radyasyon seviyelerini SAR değerine bakarak öğrenebilirsiniz. SAR değeri ise 1 gram insan dokusunun emdiği radyasyon oranıdır. Daha düşük SAR değerleri daha az radyasyon anlamına gelir ki bu da telefonun güvenli olduğu anlamına gelir.

İDEAL SAR ORANI NEDİR?

Amerika Birleşik Devletleri Hükûmeti Federal İletişim Komisyonuna göre ideal SAR değeri 1.60 W/kg olarak belirlenmiştir. Avrupa Birliği Konseyi ise bu oranı 2.0 W/kg olarak belirlemiştir. SAR değeri 1 olanlar tehlike arz etmezken, 2’ye kadar olan cihazların piyasaya sürülmesi onaylanmaktadır.

NASIL ÖĞRENİRİM?

Cihazınızın RF maruziyetini kontrol etmenin en kolay ve kestirme yola USSD kodunu kullanmaktır. Telefonunuzun arama kısmına (*#07#) girin ve ara tuşuna basın. Size SAR değeri ile ilgili seçeneklere gelecektir. USSD kodunun yanı sıra, SAR değeriyle ilgili bilgileri almak için telefonunuzun Ayarlar menüsünü de kullanabilirsiniz. Mesala Samsung Galaxy cihazında Ayarlar’ı açın ve aşağı kaydırın. Burada Telefon Hakkında seçeneğine dokunun. Ardından Yasal Bilgiler’e dokunun. Oradan da Güvenlik Bilgileri ve RF’ye maruz kalma bölümünü gidebilirsiniz. iPhone’da ise Ayarlar’ı açın ve Genel’e dokunun. Aşağı kaydırın ve ‘Yasal ve Düzenleyici’ seçeneğine dokunun. RF Pozlaması’na dokunun. SAR değerleri bağlantısını bulun ve üzerine dokunun. Bu, sayfayı ayrı bir web tarayıcısında açacak ve iOS cihazınızın mevcut radyasyon seviyeleri hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. Ayrıca Apple, Samsung, Sony vb. gibi bazı mobil üreticilerin web sitelerinde, kullanım kılavuzunda ve telefon kutuları üzerinde RF değerlerini listeler. Buradan da kontrol edebilirsiniz.

RADYASYONUN ZARARI VAR MI?

Cep telefonlarının 1990’larda her eve girmeye başlamasıyla sağlıkla ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. İstatistikler, 1990’ı takip eden takip eden 20 yıl içerisinde beyin tümörlerinin tanısında yüzde 34’lük bir artış olduğunu ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütünün kuruluşu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı ise telefonların ‘kanserin muhtemel bir nedeni’ olabileceğini belirtti ancak daha net bir sonuca varmak için yeterli veri bulunmadığını açıkladı. Birçok sağlık görevlisi ise beyin kanseri oranının mobil kullanım ile arttığını iddia ediyor.

BU TELEFONLARDAN UZAK DURUN

Bankless Times’ın Almanya Federal Radyasyon Ofisi verilerine dayanarak yaptığı araştırmayla en fazla radyasyon yayan telefonlar belli oldu. Bu telefonların bir kısmı Türkiye’de satılmazken bir kısmı ise iç pazarda bulunuyor. Listenin zirvesindeki Motorola Edge telefonu, 1.79 SAR değeriyle en fazla radyasyon yayan akıllı telefon oldu. Motorola Edge’i sırasıyla ZTE Axon 11 5G, OnePlus 6T, Sony Xperia XA2 Plus, Google Pixel 3XL, Google Pixel 4a, Oppoe Reno5 5G, Sony Xperia XZ1 Compact, Google Pixel 3 ve son olarak OnePlus 6 takip ediyor.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...