Radyasyon tehlikesiyle yasaklandı... Yeni açıklama: iPhone 12'lerin toplatılması emrini vermeye hazırım

Düzenleyen: / Kaynak: 9to5Mac, Sky News
- Güncelleme:
Radyasyon tehlikesiyle yasaklandı... Yeni açıklama: iPhone 12'lerin toplatılması emrini vermeye hazırım

TEKNOLOJİ Haberleri  / 9to5Mac, Sky News

Fransa, aşırı radyasyon yaydığı gerekçesiyle iPhone 12'lerin satışını durdurdu. Ancak üretici firma Apple, söz konusu telefon modelinin yasal radyasyon seviyesini aşmadığını daha önce laboratuvar testleriyle kanıtladıklarını belirtti. Firma, Fransa'nın yasağına karşı çıkarken, Fransız kurumlarından daha sert adımlar gelebilir.

Apple, 12 Eylül günü iPhone 15'i tanıtırken, Avrupa Birliği'nde iPhone 12'nin yasaklanması için çalışmalar yapılıyordu. Fransız gözlemci grubu Agence Nationale des Fréquences (ANFR), 3 yıl önce piyasaya sürülen telefonun 'yasal orandaki radyasyona maruz kalma sınırlarını aştığını' iddia etti. Reuters'ın haberine göre Almanya ve İspanya'daki tüketici grupları da aynı sebepten dolayı iPhone 12 konusunda endişeliydi.

Fransa'da ANFR, iPhone 12 satışlarının durdurulmasını talep etti ve hatta buna uymayan Apple'ı ve diğer satıcılara 'geri çağırma' tehdidinde bulundu. 'Geri çağırma', telefonların toplatılması anlamına geliyor. 

IPHONE 12 İÇİN APPLE'DAN AÇIKLAMA

Apple, 2020'de satışı sunulan iPhone 12'nin 'tehlikeli radyasyon seviyelerine' sahip olduğunu kabul etmiyor. Amerika Birleşik Devletleri merkezli teknoloji firması, '2020'de piyasaya sürülen iPhone 12'nin küresel radyasyon standartlarıyla uyumlu olarak birçok uluslararası kuruluş tarafından onaylandığını, telefonun Fransız ajansına uygunluğunu kanıtlayan çeşitli Apple ve üçüncü taraf laboratuvar sonuçları sağladığını' ifade ederek bulgulara karşı çıktı. 

'TÜM IPHONE 12'LERİN TOPLATILMASI EMRİNİ VERMEYE HAZIRIM'

Bakan yardımcısı Jean-Noel Barrot, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, bir yazılım güncellemesiyle sorunun düzelebileceğini belirterek, ABD'li şirketi hızlı hareket etmesi gerektiği konusunda uyardı. Yetkili isim, Apple'a tanınan süresinin sadece 2 hafta olduğunu vurguladı ve şöyle ekledi: "Eğer bunu başaramazlarsa, dolaşımdaki tüm iPhone 12'lerin geri çağrılması emrini vermeye hazırım. Kural herkes için aynı, dijital devler de dahil." 

ANFR, söz konusu telefonun kilogram başına 5,74 watt enerji yaydığını tespit etti; AB standartlarına göre en fazla 4 watt olması gerekiyor. 4 watt'ın üzerindeki radyasyon seviyelerinin bazı kanser risklerini artırabileceğine yönelik bilimsel çalışmalar mevcut. 

Fransa'nın bulguları diğer AB üyeleriyle paylaşılacak ve Barrot bunun benzer önlemlerin alınmasına yol açabileceğini düşünüyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: 9to5Mac, Sky News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...