Aktivitelerle motor gelişimi desteklenmeli | Türkiye Kliniği

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Aktivitelerle motor gelişimi desteklenmeli | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Bebeklerin karın üstü zaman geçirmesinin, motor gelişimleri için ne kadar çok faydalı olduğunun farkında mısınız?

Aktivitelerle motor gelişimi desteklenmeli | Türkiye Kliniği

Bebeklerde daha ilk günden itibaren (tabii ki uyanıkken) toplamda 30-60 dakika arasında karın üstü zaman geçirmesi, kas sinir sistemi gelişimine çok önemli katkı sağlar. Karın üstü zaman geçirme; yere serilmiş bir oyun halısının üzerinde, bebeğin serbestçe hareket edebilmesine imkân sağlayarak gerçekleştirilebilir.

Bebekler genellikle yüzüstü yatmayı tercih etmez ve bu durumdan huzursuz olur. Onu uyaracak, dikkatini çekecek şekilde etrafına renkli objeler konulabilir. Bizim bu konuda ailelere önerimiz, onunla birlikte yere yüzüstü uzanmaları ve dikkatini çekmeye yönelik hareketler yapmaları ve konuşmalarıdır. Bu şekilde daha uzun süre o şekilde kalması sağlanabilir. Özellikle boyun kaslarını güçlendirmek mümkün olacaktır ve başını tutma noktasında çok iyi olacaktır.

Bebeklerin en geç üç ay içinde başlarını tutabilmesi gerekir. Bebekler dört aylıktan itibaren destekli oturtulmaya başlanmalıdır. 4-6 ay arasında sırt üstünden yüz üstüne ya da tam tersi dönebilmelidir. 6-8 ay içinde desteksiz oturması sağlanmalıdır. 8-10 ay arasında yerde yuvarlanarak, sürünerek ya da emekleyerek hareket etmesi gerekir. Uygun renkli ve hareketli oyuncaklarla hareket etmesi teşvik edilmeli, onlara ulaşmak için gayret etmesi sağlanmalıdır. 10-12 aylarda tutunarak ayağa kalkması ve daha sonrasında sıralaması beklenmektedir.

Bebeklerin emeklemesi mutlaka geçilmesi gereken bir gelişim basamağı değildir. Bazı bebekler hiç emeklemeden tutunarak ayakta durmaya çalışır ve ardından kısa sürede sıralayarak yürümeye başlayabilir. Gelişimin bir sonraki basamağına atlamak, yani emeklemeden yürüyebilmek gibi durumlar hiç de az değildir.

MASAJIN FAYDASI ÇOK

Bebek masajı günümüzde sıklıkla kullanılmakta ve sayısız faydaların yanında motor gelişim için oldukça faydalı olduğu düşünülmektedir. Bebek masajı uyku düzeni oluşturma, düzenli tuvalet alışkanlığı kazandırma, kolik sancılarının önlenmesi, büyüme gelişme desteği, anne bebek bağlanması gibi birçok alanda çok önemli fayda sağlayan bir uygulamadır. Özellikle banyo sonrasında tercih edilebilir. Kısaca bebeğin uç kısımlarından başlayıp bütün vücuduna uygun şekilde uyarılar verilerek uygulanabilir.

Bebeklerde yürüteç kullanımını hem yaralanma riski hem de motor gelişimi üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle tavsiye etmiyoruz. Nadiren de olsa uzun kemiklerin uç kısımlarında bulunan büyüme çekirdeklerine zarar verebilmesi sonucunda bacaklarda çarpıklığa sebep olabiliyor. Yürüteç kullanımıyla parmak ucu yürüme arasında da bir birliktelik söz konusu olabilmekte ve bunun da motor gelişim açısından sakıncası var. İlla ki bazı mecburiyet durumlarında yürüteç kullanılması gerekiyorsa üzerinde kalınan süre her defasında 15-20 dakikayı geçmeyecek şekilde olmalı ve çevrede güvenlik tedbirleri alınmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...