İshalin belirtileri tehlikeyi ele veriyor | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
İshalin belirtileri tehlikeyi ele veriyor | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

İshal, bağırsak hareketlerinin artmasıyla dışkılamanın normalden daha sık ve sulu olmasıdır. Zehirli ishal de birçok kişinin korktuğu bir problemdir. 

İshalin belirtileri tehlikeyi ele veriyor | Türkiye Kliniği


> Zehirli ishal: Tehlikeli olarak belirtilen zehirli ishalin belirtileri karında şişkinlik, şiddetli gaz ve yoğun karın ağrısıdır. Zehirli ishalin rengine dair söylenecek bir özellik yoktur, önemli olan kaybedilen sıvı derecesidir. Sıvı kaybının uzun sürmesi durumunda vücutta ciddi sağlık problemleri oluşabilir. 

> Yaz ishali: Yaz döneminde sıklıkla karşılaşılan yaz ishali, en çok 0-5 yaş grubundaki çocukları etkiler. Anne sütü alan bebeklerde 10’dan fazla, anne sütü almayan çocuklarda ise 5’ten fazla sulu dışkılama, ishal olarak kabul edilir.
Peki neden olur? Genelde ishale bağırsak gribi olarak da adlandırılan virüsler sebep olur. Diğer sık sebepler ise; gıda alerjileri, laktoz intoleransı, crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıkları, gıda zehirlenmeleri, bakteri enfeksiyonları, antibiyotik kullanımıdır. Enfeksiyon ajanlarını içeren besinleri tüketen çocuklar, genellikle ishal durumuyla karşılaşır. Bunun için uzun süre dışarıda açık beklemiş gıdaların tüketilmemesi gerekir.

BELİRTİLERİ DEĞİŞİYOR

Günde beş defadan fazla sulu dışkılama durumu ishal kabul edilir. Sulu veya cıvık dışkılama, acil ve sürekli olarak tuvalete gitme ihtiyacı, büyük tuvaleti tutamama, susuzluk, kusma, bulantı, halsizlik ve karın bölgesinde şişkinlik en büyük belirtilerdendir. İshalin şiddetine göre de bu belirtiler değişebilir. Eğer kişi az miktarda bir sıvı kaybetmişse daha çok susuzluk olarak kendini gösteren şikayetler, orta derece bir sıvı kaybında ise ağızda kuruma, huzursuz ruh hali ve idrar miktarında azalma gibi belirtiler gösterebilir.

Çocuğunuzun ishali üç günden fazla sürüyor şiddetli karın ağrısı bulunuyorsa, dışkı kanlı veya siyah renkteyse ya da 39 derece üstünde ateşi çıkıyorsa mutlaka hastaneye başvurulmalıdır.

SIVI KAYBI ÖNLENMELİ

İshal tedavisinde öncelik vücudun kaybettiği sıvı ve tuzu geri almasını sağlamaktır. Çocuklarda görülen ishal tablolarının büyük çoğunluğu hafif orta derecede ishal vakalarıdır ve çoğunlukla ev şartlarında tedavi edilebilir. İnatçı kusma ve ateşin olmadığı hafif ishal vakalarında bol bol su içmek iyi gelir. Eğer bebeğiniz ishale yakalandıysa anne sütü alımına daha fazla özen gösterilmelidir. Orta derecedeki ishal vakalarında ise huzursuzluk ve susuzluk kendini daha çok belli etmeye başlar. İnatçı ve kronik ishal durumunda mutlaka doktora başvurulmalı, gerekli tetkikler ve ona uygun sıvı tedavisi yaptırılmalıdır.

TUZ VE ŞEKERDEN FAYDALANIN

İshal olan kişilerin beslenme planlaması düzenlenmeli. Gün içinde, 8-10 bardak sıvı (özellikle su), muz, patates, meyve suları gibi potasyumu yüksek, tuzlu kraker, beyaz undan yapılan ekmek, tost, makarna, beyaz pirinç lapası ve irmik gibi tahıllar, elma püresi, havuç, iyi pişirilmiş yağsız tavuk, balık ve et içerdiği besin değerleri nedeniyle ishale iyi gelir.

İshalden kaynaklanan sıvı kaybında, tuz sıvı kaybını yavaşlatmaya, şeker de tuz emilimini kolaylaştırmaya yardımcı olacağından, yağsız tavuk suyu, spor içecekleri, ballı çay ve kafeinsiz içecekler de beslenme programına dahil edilmelidir. Öte yandan ishal olan kişiler probiyotik kaynakları da tüketebilir. Çocuklarda yaşanan ishal durumunda su kaybını önlemek için oral rehidrasyon solüsyonları uygulanabilir. Bir litre kaynatılmış soğutulmuş suya bir çorba kaşığı şeker, bir tatlı kaşığı sofra tuzu ve bir çay kaşığı karbonat konularak karıştırılır. Hazırlanan karışım ishal dışkılama sonrasında içebilirsiniz.

Daha ağır durumlarda kişi ağızdan beslenemiyorsa, ateş ve uzun süren ishal varsa, mutlaka hastane şartlarında damar yoluyla sıvı ve elektrolit takviyesi yapılmalı, dışkı incelemesi yapılarak ishal tedavisi planlanmalıdır. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...