Aranızda kopya çekmeyen var mı?

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Aranızda kopya çekmeyen var mı?

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kopya çekmenin en basit yolu yanındakinin kâğıdına bakmaktır. Zaten sıra arkadaşındır, saklayacak değildir ya. 

Kopya çekmenin en basit yolu yanındakinin kâğıdına bakmaktır.
Zaten sıra arkadaşındır, saklayacak değildir ya. 
Sen de ona gösterirsin, kapanmazsın kâğıda. Al takke ver külah. 
Bazen gününde olmaz okuyamadıklarını sorar. Paşa ister ki; ben dikte ettireyim hece hece, o yazsın tane tane. 
Yok ööle üç köfte beş kuruşa!

Eğer iyi anlaşırsanız tadından yenmez, kitabın baş tarafını sen çalışırsın, son tarafı ona bırakırsın aslanlar gibi yazar, “âlâ” not alırsınız.
Bunları kendi marifetin sanırsın ama muallim farkındadır mutlaka. İki tıfılın kaçak yardımlaşmasını seyrediyordur kenarda. Hele dur bakam, şimdilik karışma.

Nitekim müsamaha biter, günün birinde idman muallimi gibi hizalar, “siz A grubusunuz” der, yanındakini “B” yapar. Farklı farklı sorular. Beklenmedik bir hamledir, yan bağların kopar. 
Sen de düz koşu yapar, öndeki ve arkadaki ile irtibat kurmaya kalkarsın, “Hışşt önüne dön bakiym” ikazına muhatap olur, “Silgi istemiştim” dersin kızara bozara. 

Tabii kül yutmaz; “Önündekini kullansana!”  

Aranızda kopya çekmeyen var mı?

Bazı gözü karalar erken kalkar geçerken kendi kâğıdını bırakır, seninkini kapıp götürür verir hocaya. 
Tekrar doldurmak mesele değildir de, ya yazınızdan anlarsa? 
Sakin hazırla 
Sakın kullanma

İmtihan evveli kopya hazırlamak kesinlikle faydalıdır. Bütün kitabı yazamayacağına göre çıkabilecek soruları seçer, özet yaparsın itinayla. İnce ince yazarken, ufak ufak girer kafana. 

Kopyalık üç santimetrelik bir şeride yazılır ve akordiyon gibi katlanır. İşaret ve orta parmağın arasına sıkıştırılır, çevrilir tırnakla. 
Cesaret kadar, maharet de ister, bazıları o kadar düzgün hazırlar ki yakalayan muallim bile hayran kalır ona.  

Saygı göstermek gerek. Çocuk uğraşmış yapmış, emek harcamış sonunda. Ha sıfır alırsın o başka.  Fotokopiciye verip ufalttırmak racona terstir, bereketsiz olur, aradığını da bulamazsın imtihanda. 

Maddeler hâlinde ezberlenen metinler vardır, biri ne yapsan girmez kafana. Şuraya buraya, kalem kenarına, tırnağına yazarsın, bi’ hatırlasan kâfidir, kopup gideceksindir sonra. Kopya tuz baharat gibidir, miktarı kâfi, tat katacak kadar. Ekmek katık gibi kullanırsan göze batar. 

Muhteris olmayacak, ortayı kurtardıysan bırakacaksın. Senin onluk talebe olmadığını muallim de bilir, kaldırır sözlüye, sonra foyan meydana… 

PANİK YOK, RAHATÇA

Mahalle arasında pişen kopiller soğukkanlıdır, renk vermez işine bakar. Ama iyi aile çocukları panikler, sağa sola bakar, saçını düzeltir, terini siler, gözlerini kaçırır telaşla. Hoca ona bir şans daha tanır, “Evladım sen geçer misin benim masama!” Hadi bakalım şimdi sıkıysa…
Bazı çakallar da acemi hareketlerle silgisini saklar, muallim sessizce gelir kıvrak bir hareketle kapıp kaldırır havaya. Baksa ki üzerinde “Teessüf ederim örtmenim” yazar, “ben kopya çeker miyim ya?” 

Sözlüdekine sufle vermek cesaret işidir. Açar sayfayı gösterirsin, hatırlarsa şakırdar. Yok ilk defa karşılaştıysa zaten o mesafeden bi şi okuyamaz. 

Yine fizik problemi karşısında bocalayan arkadaşına formülü avucuna yazıp gösterebilirsin ama yakalanırsan yakarlar. Bazen işi gereğinden fazla büyütür orantısız güç kullanırlar. Yok disipline vermeler, ihtarlar tekdirler filan… 
Rivayet odur ki, “Hâl ve gidiş”ten nakıs alanı memur bile yapmazlar. Yaaa!

KUL HAKKI MESELESİ

Bizim zamanımızda aldığın notların faydası olmazdı hayatınıza. Yüksek alırsan mutlu olursun o kadar. Senin notun kimsenin yolunu kesmez, önünü tıkamaz.  

Ama günümüzde nefes nefese bir yarış sürüyor, yıl içinde alınan notlar ortalamayı yükseltiyor, kazanılacak mektebe tesir ediyor. Haksız yere öne geçersen vebal, hesap günü yapışırlar yakana. 

Günahların Allah ile senin arandadır, Rabb’imiz affedicidir; affı sever, bağışlar. Ama kul hakkına karışmaz. Şimdi hangi biriyle helalleşeceksin, muhatap milyonla.

Bazı üniversitelerde çan eğrisi tatbik edilir. Gereksiz yere eşiği yükseltirsen dönem kaybettirebilirsin alttaki arkadaşlarına. 
Bu, kaçak elektrik çekmek gibi bir şey. Diyelim pişman oldun, karşında sadece elektrik kurumu olsa bir şekilde halledersin. Hesabına para yatırırsın filan. Ama kayıp enerji bedeli bütün semte ödettirilir, tanımadığın bilmediğin insanların hakkı geçer sana. Haydi bul da rızalarını al kolaysa. 

Aman dikkat, altında kalırsın sonra. 

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...