Depresyon bütün aileyi etkileyen bir hastalık

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Depresyon bütün aileyi etkileyen bir hastalık

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Depresyon sürekli üzüntü hâlinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar. Ayrıca çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açabilir. Depresyonlu kişilerde evde ve işte görevlerini yerine getirme yeteneği azalmıştır. 

SORU: Hocam merhaba, 11 yıllık evliyiz. 8 yaşında bir kız, 4 yaşında bir erkek evladımız var Allah bağışlasın. Evliliğimizin başında eşim iyi bir ev kadınıydı. Çok temiz tertipliydi. İç çamaşırlarımızı bile ütülerdi. Ama son birkaç yıldır değişti. Artık evde hiçbir şeyle ilgilenmiyor. Özellikle çocuklarla. Öğlen saatlerine kadar uyuyor. Kızımızı okula ben hazırlıyorum, beslenmesini yanına koyuyorum. Oğlum, ben evde olmadığım zamanlar öğlene kadar kahvaltı edemiyor. Ev neredeyse pislik içinde. Sürekli olarak uyarıyorum. Biraz kendini toparlıyor sonra yine aynı şeyler. Kötü niyetli değil ama hayatımız neredeyse altüst oldu. Neden böyle olduğunu sorduğumda ‘Canım hiçbir şey yapmak istemiyor’ diyor. Kendine de bakmıyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Nasıl davranmalıyım?
(Hikmet S.-40-İstanbul)

SİBEL CESUR AKYUNAK'IN CEVABI - Hikmet Bey, eşinizin çok iyi bir anne ve ev hanımı olduğunu söylüyorsunuz. Evliliğinizin ilk yılları her şeyle ilgili bir ev hanımı olması onun evi çekip çevirmede ve ev düzenini sağlamada beceri ve yeteneğinin olduğunu gösteriyor. Ancak eşinizin şu an yaşadıkları bir depresyon sürecine benzemekte. Çeşitli sebeplerden dolayı birçok insan hayatının bazı dönemlerinde bu sürece girebilir. Depresyon bazen de doğum sonrasında da ortaya çıkabilir. Eşiniz bazı şeyleri yapmak istese de yapamayacak kadar enerjisiz ve mutsuz olabilir. Hayatında fark etmediğiniz onu olumsuz etkileyen bir şeyler de olmuş olabilir. Kayıp, yas ya da umutsuzluk oluşturan durumların varlığı olabilir. Öncelikle bir psikiyatriste gitmenizi öneririm. Daha sonra da bir terapi sürecine başlamanız uygun olacaktır.

Depresyon sürekli üzüntü hâlinde olmaya ve zevk veren durumlardan keyif almamaya yol açar. Ayrıca çeşitli duygusal ve fiziksel belirtilere yol açabilir. Depresyonlu kişilerde evde ve işte görevlerini yerine getirme yeteneği azalmıştır. 

>> Sürekli üzgün hissetmek
>> Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı
>> İştah değişiklikleri (Aşırı yeme veya iştahsızlık)
>> Uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma
>> Sürekli yorgun hissetme
>> Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık
>> Değersiz ve suçlu hissetmek
Eşinizin desteğe ihtiyacı var ve bunu geciktirmeden daha da derinleşmeden yapmanızı tavsiye ederim.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...