Evlilikte eşlerin en büyük hatası

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Evlilikte eşlerin en büyük hatası

Türkiye Cumartesi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Merhaba 14 yıllık evli bir erkeğim. Eşimle anlaşarak evlendik. O özel bir şirkette üst düzey yönetici olarak çalışıyor. Ben serbest ticaret yapıyorum. Maddi bir sıkıntımız yok. Onu ilk tanıdığımda işte bütün hayatımı geçirebileceğim insan dedim. Ancak bugün geldiğimiz noktada aynı evde iki yabancı gibiyiz.

SORU: Aslında çok ciddi bir sorunumuz yok ancak küçük problemleri bile büyük bir kavgaya dönüştürebiliyor. Her durumda kendi fikrinin kabul edilmesini istiyor. Her tartışmamızda sesini yükselterek haklı çıkmaya çalışıyor. Ben de bu durumda sesimi yükseltiyorum ki, kendimi ifade edebileyim. Bu durumdan en çok çocuklar etkileniyor. İncir çekirdeğini doldurmayacak meseleler birbirimize bağırmamız sebebiyle büyük bir kavga hâlini alıyor. Onunla nasıl iletişim kurmalıyım ki, eski güzel günlerimize dönelim? Teşekkürler.
(Tamer S. 37-İstanbul) 

SİBEL CESUR AKYUNAK'IN CEVABI: Problemlerin çözülmesi için eşlerin birbirlerini anlamaları ve paylaşıcı olmaları gerekmektedir. Eşlerin öncelikle birbirlerini dinlemeleri şarttır. Evlilikte iletişimi kesen en önemli etkenin birbirini dinlememek olduğunu unutmamak gerekir. Eşiniz yönetici olmasından dolayı, altında çalışanları yönetmek, belki emretmek ya da dinlemeden dediğini yaptırmak gibi yaklaşımları olabilir. Bunun iş yerinde de evde de yanlış bir yaklaşım olduğunu, sonuçlarında da sevilmeyen bir yönetici, uzaklaşılan bir eş olduğunu anlaması gerekir.  

Eşler sorun hâlinde hep kendilerini haklı çıkaracak bir davranış içine girdiklerinde iletişim kendiliğinden kopmaktadır. Eşler birbirlerini dinlemeden ve karşısındakinin de haklı olabileceğini dikkate almadan çoğu zaman sadece haklı çıkmaya çalışmakta gibi görünüyor. Aslında anlayıp, dinleyip davranışlarını buna göre ayarlamaya çalışmaları daha sağlıklı olur.

Her karı kocanın evinde ve aile hayatında sorumluluk alması ve bunlara uyulup saygı gösterilmesi önemlidir. Dikkat edilmemesi sebebiyle meydana gelen sıkıntılarda, hatanın hep karşı tarafta aranması da iletişimi keser. Böyle bir durumda sakin, soğukkanlı hareket edilmeli ve karşılıklı suçlamalara girmeden problemin çözümüne çalışılmalıdır.

Dinlemezsen anlamazsın, anlamazsan çatışır ve uzlaşmayı beceremezsin. Hâlbuki evliliğin yürüyebilmesi çoğunlukla karşılıklı anlayışa ve hoşgörüye bağlıdır. 

Eşlerin bir sıkıntı çıktığı zaman birbirlerine bağırıp çağırmaları ve hatta bazen şiddet uygulamaları da, aile içi iletişime zarar vermektedir. Böyle bir durumun yaşanmaması için sıkıntı anında bağırıp çağırmamalı ve asla şiddete başvurulmamalıdır. Evlilikte her türlü olumlu ve olumsuz duyguların paylaşılması gerekir. Duygu paylaşımı sürekli şikâyet ve eleştiri değildir. Eşlerin konuşmaya, dinlenilmeye ve anlaşılmaya ihtiyaçları vardır. Ortaya çıkacak sıkıntılarda problemi birlikte çözmek en doğru yoldur. Bağırarak kendinizi daha iyi duyuramaz ve anlatamazsınız. Eşiniz ile konuşmalı ve bu tavrının hem sizi hem çocukları olumsuz yönde etkilediğini söylemelisiniz.

Düzenleyen:  - Türkiye Cumartesi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...