Kolik bebekleri, stres tetikliyor | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Kolik bebekleri, stres tetikliyor | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Büyüme ve gelişmesi tamamen normal olan sağlıklı bebeklerde özellikle akşam saatlerinde tekrarlayan ağlama nöbetleri görülür.

Kolik bebekleri, stres tetikliyor | Türkiye Kliniği

Büyüme ve gelişmesi tamamen normal olan sağlıklı bebeklerde özellikle akşam saatlerinde tekrarlayan ağlama nöbetleri görülür. Öyle ki bazen kurulmuş saat gibi belli bir saatte ortaya çıkar ve aileler de bu durumu büyük bir stres altında yaşar. Üç aydan küçük bebeklerde, günde üç saatten daha fazla süren, haftada üç günden çok tekrarlayan ve üç haftadan daha uzun süre devam eden şiddetli ağlama nöbetleri olarak tanımlanabilir. Herhangi bir sağlık probleminin tespit edilemediği özel bir durumdur.

Huzursuzluk ve ağlama nöbeti geçiren bu bebeklerde, ayaklarını karnına doğru çekme ve yüzlerinde belirgin kızarma dışında bulgu yoktur. Ağlama nöbetleri, tipik olarak bebeğin sanki bir yeri ağrıyormuş gibi keskin çığlıklar şeklindedir. Karın oldukça şiş ve gergin görünür. Kucağa alma, beslenme, sallama, sırtına ufak darbeler vurma, arabayla gezdirme gibi yöntemlerle sıklıkla ağlama kesilir.  Çoğunlukla hekime acilen gitmek isterken, yolda arabada kendiliğinden şikayetler geçer. Ailenin perişan olduğu bu bebekler, biz gördüğümüzde tamamen normale döndükleri için, altta yatan bir problemin olmadığı bilgisini paylaşır ve genişçe izah ederiz. ‘Bebeğinizi niye getirdiniz ki’ diye hafifçe ortam yumuşatır, aileleri rahatlatırız. 

Nadiren de olsa altta yatan reflü, besin alerjisi ve idrar yolları enfeksiyonu olabileceğinden o konuda takip ve tetikte olmak gerekir. Gerekiyor ise bunlarla ilgili değerlendirme ve araştırmalar yapılmalıdır. 

ÜÇÜNCÜ AYDA KAYBOLUR

Gaz sancıları genellikle hayatın 2. haftasından sonra başlar, giderek şiddeti artar. 1-2 ay arasında belli bir şiddette devam eder ve 3 aydan itibaren azalarak kaybolur. Ailelere bu sancıların birkaç saat içinde sonlanacağı, tekrarlamaların ise en geç 3-4 aylık olunca son bulacağı, yeterli beslenen, anne sütü alan ve annenin sigara içmediği bebeklerde daha az olduğu söylenebilir. Önemli olan bir ayrıntı da ileri derecede gergin ve hassas ailelerin bebeklerinde çok daha fazla görüldüğü gerçeğidir.  Anne baba ne kadar gergin ve huzursuzsa bebek de bu durumu o kadar şiddetli yaşayabilir. 

Gaz sancılarının sebebi hakkında çok sayıda kanıtlanmamış teori vardır. Bebeğin sindirim ve sinir sisteminin olgunlaşmasının yavaş olması, annede anksiyete ve stres bozukluğu, gebelik ve lohusalıkta sigara içilmesi, beslenme alışkanlıklarının kötü olması ve tabii ki kişisel huy özellikleri... 

ANNEYE DESTEK OLUNMALI

Gaz sancılarının kesin bir tedavisi olmamakla beraber bazı basit yaklaşımlar olabilir.  Bitki çayları genellikle fayda sağlar ama anne sütü dışında olabildiğince bir şeyler vermemeye dikkat etmelidir.  Probiyotikli gaz damlaları da faydalı olacaktır ve düzenli olarak verilebilir. Bazı bebeklerde saç kurutma makinesi veya bulaşık makinesi sesi gibi beyaz gürültü dinletilmesi, bebeğin loş ve sessiz bir ortamda tutulması da rahatlatır. 

Tamamen sağlıklı, büyüme gelişmesi yeterli hatta fazlası olan bu bebeklerde, geçici bir süreç olduğu düşünülerek rahat olunmalıdır. Aile bireylerinin bebek bakımında anneye maddi ve manevi destek vermesi gerekir.  Annenin aşırı yorgunluğu ve gerginliği bu durumu daha da zorlaştıracaktır. Babalar başta olmak üzere, bütün aile bireylerinin anneyi olabildiğince desteklemesi ve bakım konusunda yardımcı olmaya çalışılması çok önemlidir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...