Rüzgâr gibi geçtiler! Klasik araçlar seramik eserlerde

- Güncelleme:
Rüzgâr gibi geçtiler! Klasik araçlar seramik eserlerde

Türkiye Cumartesi Haberleri

Morris Mini Cooper’lar, Renault 5’ler, Maserati’ler, motosikletler ve diğerleri… Sanatçı Levent Vardal uzun yıllardır zamanında yollardan rüzgâr gibi geçip herkesi hayran bırakan bu araçları seramik eserlerine taşıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Vardal, 1950’den sonra tasarım harikası olarak üretilen otomobilleri farklı bir teknik ve aktüel tasarım yaklaşımıyla tasvir ediyor. Sanatçının sanattaki 30. yılına has eserlerinin bir araya geldiği “Sıraltı Otomobiller” sergisi ise bugünlerde İstanbul’daki Estetik International Quasar’da sanatseverlerle buluşuyor. Sergide, artık müzelere hapsolan otomobiller sıraltı tekniği ile günümüze taşınıyor. 

Rüzgâr gibi geçtiler! Klasik araçlar seramik eserlerde

MAZİNİN TASARIM  ZİRVESİ OTOMOBİLLER

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünden 1993 yılında mezun olan ve o günden bu yana birçok sergide eserleriyle yer alan seramik sanatçısı Levent Vardal, “Bu sergi, 30. sanat yılıma özel bir sergi... Yüksek seramik uygulamalarıyla 50’li ve 60’lı yıllarda tasarım zirvesi olan otomobilleri yeniden görsel olarak gündeme taşımanın mutluluğunu yaşıyorum. Öte yandan bu tarihlerden günümüze uzanan tasarım yolculuğuna tanıklık ediyoruz. Umarım eserler, sanatseverlere geçmişi yâd etmek ve gelecek için ilham almak adına bir fırsat olur” şeklinde konuşuyor.

Sergi, eş zamanlı olarak Estetik International Bursa’da sanatseverlerle buluşuyor. 1 Eylül’e kadar açık olacak sergide 44 eser sergilenecek. 

AJANDA

SANAT TATİLE ÇIKTI!
Sanat, yaz aylarında Türkiye’nin güneyindeki turizm beldelerine taşınıyor... Bodrum ise yeni sergilerin merkezi… 

> Atlar ve hatlar
“Atların ve hatların sanatçısı” diye anılan Türkiye’nin tanınmış ressamlarından Süleyman Saim Tekcan’ın “Döngüsel “Seyir” temalı eserleri de Kaplankaya’daki Club House’da sergileniyor. 

Yarın son bulacak sergide Tekcan, yeni ve mevcut resim ile heykellerinden oluşan sergide “dönüşüm” ve “döngüselllik” meselelerini ele alıyor.

> 12 sanatçıdan 18 eser

Fransa merkezli ünlü sanat galerisi Perrotin Gallery, bu yaz Bodrum Loft iş birliğiyle “French Delights” sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Artsa Danışmanlık’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide 12 sanatçının 18 farklı eseri yer alıyor. Eylül ayına kadar sürecek French Delights sergisi, sanatseverlere, Bodrum Loft’un atmosferinde uluslararası sanatçıların farklı bakış açılarını ve tekniklerini keşfetme fırsatı sunuyor.

> Post-it eserler

Anna Laudel Bodrum, kendine has neşeli, absürt sanatsal dili ve içeriği ile izleyicileri şaşırtmayı seven kavramsal sanatçı Daniele Sigalot’un “Around the WORD” isimli kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Post-it üzerinde yer alan ironik ve eğlenceli ifadeler günümüz değerlerine parmak basıyor. Sanatçının yeni ve yakın zamanda üretilmiş eserlerinden oluşan sergi 23 Temmuz tarihine kadar ZAİ Yaşam’da görülebiliyor. 

KİTAP

> Çocukluk günlerinden sıcak hikâyeler

Günışığı Kitaplığı’nın “Köprü Kitaplar” adlı serisi Tolga Gümüşay’la devam ediyor… Gümüşay, “Ceplerine Çiçek Dolduran Çocuk” adlı eserinde şahsi hatıralarından yola çıkarak sıcak hikâyeler anlatıyor. Kitap, okuyucusunu sobalı, bozacılı mazi günlerine de götürüyor. On bir kısa hikâyeden oluşan eserin ana kahramanı -ve bazen anlatıcısı- ise çocuklar… 

> Fransa’nın kısa hikâyesi

Fransa üzerine çalışmalar yapan tarihçi Roger Price’ın “Kısa Fransa Tarihi” adlı eseri Kronik Kitap etiketiyle Türk okuyucusuyla buluşuyor. Eser, Orta Çağ’dan bugüne uzanan zaman zarfında Avrupa’nın kültürel merkezi olan Fransa’daki inkılapları, savaşlarını ve politik hadiseleri hülasa ediyor. Buna rağmen Fransa’ya dair pek çok soruya cevap bulmak mümkün. 

> Kılıç Arslan’ın hayatı tarihî romanda

Kaleme aldığı tarihî romanlarla tanınan Okay Tiryakioğlu, bu defa Anadolu Selçuklu Devleti’nin kurucusu Kılıç Arslan’ın hayatını işliyor. Timaş Yayınları tarafından okura sunulan “Kılıç Arslan” adlı roman, Anadolu’daki Türk varlığını Haçlılara karşı canı pahasına koruyan büyük komutanın nefes kesen hikâyesini bugüne taşıyor. Eserde Türklerin Anadolu’ya geçtikten sonra yaşanan fitneler ve Batılı tehditler tasvir ediliyor. 

> Evleri okuma rehberi

Alfa Yayınlarının “Nasıl Okunur?” adlı kitap serisinin yeni halkası evlere odaklanıyor...  Will Jones’un yazdığı “Evler Nasıl Okunur?” adlı başvuru kitabı, mimarinin günümüzde içinde yaşadığımız mütevazı konutları nasıl biçimlendirdiğini ortaya koyuyor. Cep  ebadında olan kitap; ister Rönesans’ı haykıran simetri, ister yeni-klasik düzen, ister Victoria döneminin gösterişli süslemeleri ya da modernizmin minimalizmi olsun, her ev mimarisinde görülebilen mimari ipuçlarını ortaya çıkarmanıza imkân tanıyor. İllüstrasyonlarla süslenen eser, kuşe kâğıda ciltli baskısı ile dikkat çekiyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...