Uyku bozuklukları endişelendirmesin | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Uyku bozuklukları endişelendirmesin | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Çocuklarda sık görülen uyku bozukluklarının birçoğu zamanla kendiliğinden geçerken bazıları da nadiren ilaç tedavisi gerektirebilir.

Uyku bozuklukları endişelendirmesin | Türkiye Kliniği
GÜNDÜZ UYUKLAMA 

Geniz eti büyüklüğü gibi üst hava yollarında darlık yapan sebepler, yeterli ve kaliteli bir uykuya engel oldukları için gündüz uyuklama ile dikkat ve öğrenme bozukluğu yapabilir. Genellikle beraberinde kulakta sıvı durumu ve buna bağlı işitme yetersizliği de bu şikâyetleri daha da artırabilir. Basit bir geniz eti operasyonu ve gerekirse kulak zarına tüp takılması çok faydalı olacaktır.

UYKU RİTİM BOZUKLUKLARI

Dışarıdan gelen aydınlık ve karanlık bozuk uyarı mesajlarından dolayı uyku hormonlarının salgılanmasında dengesizlik olabilir. Gece ve gündüzü aşırı ışıklandırma sebebiyle doğal bir şekilde yaşamamak çok önemli bir faktördür. Son yıllarda mavi ışık denilen aşırı derecede ekrana maruz kalmayla ilgili çocuklarda ciddi anlamda uyku ritmi problemleri yaşıyoruz. Düzenli uyku saatlerinde ve özellikle karanlıkta uyumaya dikkat etmek bu konuda çok faydalı olacaktır.

KÂBUSLAR 

Çocuğun saldırıya uğradığı, yüksekten düştüğü ya da öldüğü korku dolu rüyalardır. Çoğu zaman panikle uyanır, rüyasını hatırlar, ailesinin yanına sığınır. Ona güvende olduğunu hissettirmek, uyuyuncaya kadar yanında kalmak faydalı olacaktır. Gün içerisinde yaşanan stresler ve seyredilen korku dolu videolar bu durumun ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır. Ekrana maruz kalma durumu, son yıllarda her türlü problemin altında sebep olarak sıklıkla görülmektedir. İlk üç yaş bir saniye bile olsa ekrana, maruz bırakılmamalıdır. Kâbuslar geçicidir ve genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez. 

GECE TERÖRÜ

İki dakikadan yarım saate kadar hatta daha da uzun sürebilen, korku dolu nöbetlerdir. Bağırma, ağlama, tedirginlik, tepinme davranışları ile birliktedir. Çok korkmuş, gözlerini boşluğa doğru endişe ile açmış, anlaşılmaz sesler mırıldanarak hareket etmektedir. Ailesini tanıyamaz, iletişim kurulamaz ve sakinleştirme imkânı yoktur. Uyandırmaya ve konuşmaya çalışmak tabloyu daha da şiddetlendirir.  Çocuğun, bu hareketleri yaparken hâlâ uykuda olduğu bilinmelidir. Işığı yakmamalı, çocuğu uyandırmaya çalışmamalı, onunla konuşulmamalıdır. Uyandığında hiçbir şeyi hatırlamaz. Gece terörü aile açısından çok endişe vericidir ve çocuktan çok daha fazla etkilenirler. Uyku hijyenine dikkat edilmesi çok önemlidir. Bu durumun zamanla kendiliğinden geçeceği ve nadiren ilaç tedavisi gerektiği bilinmelidir.

UYURGEZERLİK

Erken çocukluk döneminde daha fazla görülen, yaşla beraber azalarak kaybolan bir problemdir. Çocuk anlamsız boş gözlerle, amaçsızca hareket eder. Hareketli rüya denilen bu durumda, etrafa kayıtsızca davranır. Uykunun daha ziyade başlangıç döneminde görülür. Sadece geçici bir durum olduğunu bilip endişe etmemek ve uygun güvenlik tedbirleri almalıdır. Nadiren de olsa ilaç tedavisi gerekebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...