Uzmanlardan erkeklere psikolojik travma uyarısı: Duygularınızı saklamayın

- Güncelleme:
Uzmanlardan erkeklere psikolojik travma uyarısı: Duygularınızı saklamayın

Türkiye Cumartesi Haberleri

Deprem kayıplarına herkesin verdiği psikolojik tepkinin şekli ve düzeyi birbirinden farklı. Ancak uzmanlar erkeklerin psikolojik travmaları “örtülü” olarak yaşadığını, duygularını gizlemenin uzun süreçte önemli fiziksel ve psikolojik problemlere yol açacağını söylüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kahramanmaraş’ta art arda yaşanan depremler ve 15 gün sonra Hatay’da meydana gelen 2 bağımsız deprem, depremzedeleri olduğu kadar bütün Türkiye’yi psikolojik travma içine soktu. 

Doğal afetlerin, var olduğu günden beri insanoğlunun korkularının temeli olduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin “Doğal afetlerin ani ve öngörülemez oluşu, insanlar üzerinde büyük psikolojik etkiler bırakabiliyor. Deprem gibi travmatik olaylara verilen tepkiler kişiden kişiye hatta cinsiyete göre değişiklik gösteriyor” dedi.

GÜÇ DUYGULARDA SAKLI DEĞİL

Genellikle erkeklerin, toplum içerisinde genel kabul görmüş cinsiyet rolleri sebebiyle duygularını gizlemeye çalıştığını anlatan Uzman Klinik Psikolog Solin Çekin “Erkek toplumsal rolü sebebiyle eşini ve çocuklarını kanatlarının altına alan, onları koruyan güçlü bir varlıktır. 

Dolayısıyla erkekler daha güçlü görünmeye ve daha soğukkanlı durmaya özen gösterirler. Bu durum da kişinin yaşadığı travmayı bastırmasına sebep olur. Her ne kadar travmatik olaylardan kadınların erkeklerden daha fazla etkilendiği ifade edilse de aradaki farkın asıl sebebi kadınların psikolojik yardım istemeye daha eğilimli olmasıdır. Bu süreçte duygularını bastıran erkekler daha örtülü bir travmatik süreç yaşar” diye konuştu.

ERKEKLERİN REHABİLİTASYONU DA ÖNEMLİ

Bizim geleneksel deyimlerimiz içinde “erkekler ağlamaz” diye bir cümle var. Ancak bilimsel çalışmalar üzücü ve yıkıcı olaylar karşısında erkeklerin de ağlaması gerektiğini gösteriyor. Amerikan Psikiyatri Birliği APA’nın 40 yıllık psikolojik araştırmalardan faydalanarak yayınladığı “Erkek Çocukları ve Erkekler ile Yeni Psikolojik Uygulama Rehberi”nde geleneksel erkekliğin psikolojik yönden zararlı olduğu ve erkeklerin duygularını bastırmasının, hem psikolojik hem de fiziksel zararlara yol açabileceği vurgulanıyor.

Uzmanlar, Kahramanmaraş depremi gibi ağır sonuçları olan doğal afetlerde uzayan psikolojik bozuklukların gelişmesinin son derece normal olduğunu vurgulayarak, hedef grup olarak gösterilen kadınlar, çocuklar, hamileler ve yaşlıların yanında mutlaka erkeklerin de psikolojik yönden desteklenmesinin gelecekteki toplum sağlığı açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor. 

TRAVMA TERAPİLERİNDE HAFIZA SİLİNMEZ

Halk arasında hafıza silme olarak bilinen hafızaya olumsuz şekilde depolanan olaylara karşı kişinin duyarsızlaştırılması tedavisinin deprem gibi travmatik olaylarda yapılmadığını ifade eden Solin Çekin “Tedavide öncelik depremzedeye güvenli hayat alanı oluşturmaktır. Sonrasında ise duygularını anlamaya yönelik terapötik ilişki üzerinden görüşmeler planlamak gerekir. Travma terapileri kesinlikle kötü yaşantıları hafızadan silmek ya da unutturmak gibi düşünülmemelidir. Travma odaklı terapilerde kişinin gerçekliğe daha bilinçli bir yaklaşım içerisinde olması sağlanır” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...