Yürütecin yarardan çok zararı var | Türkiye Kliniği

- Güncelleme:
Yürütecin yarardan çok zararı var | Türkiye Kliniği

Türkiye Cumartesi Haberleri

Bebeğinizin kendi başına ayakta durmayı öğrenip yürümesi hem sizin hem de onun için son derece heyecan verici bir gelişmedir. Bir yaşından iki yaşına uzanan zaman diliminde yürüme becerisini kazanarak çevresi etrafında sürekli hareket eden bir bebeğe dönüşür.

Yürütecin yarardan çok zararı var | Türkiye Kliniği

Bebeğin bedenini kontrol edebilmesi hem bedenin yeterli olgunluğa ulaşmasına hem de öğrenmeye bağlıdır. Bu olgunlaşma süreçlerini hızlandırma ya da geciktirmede çevresel şartların etkili olduğu bilinmektedir. Serbestçe hareket etmesine, çeşitli oyuncaklarla oyun oynamasına fırsat verilen bebeklerin motor becerileri daha hızlı gelişmektedir. Hareket etmesine pek izin verilmeyip aşırı derecede koruyucu davranılarak kucakta tutulan ya da tam tersine az ilgi gösterilen büyük ölçüde zamanını yatarak geçiren bebekler ise normalden daha geç yürüyebilmektedir.

Bebeklerin yürüme sürecinde en sık tartışılan konulardan biri de yürüteç kullanımıdır. Aileler özellikle 5-8. aylar arasında biraz da çevrenin baskısıyla çocuklarına yürüteç alır ve kullandırırlar. Yürüteç bebeğin doğal yürüme dönemleri sırasında duraklamaya ve kesintiye sebep olur.  Vücudu daha yerçekimine karşı uzun süre dik durmaya hazırlıklı olmadığından kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğrilikleri oluşabilir.  Ayak yapısı daha hazır olmadan bastırıldığı için ayak problemleri görülebilir. Kalça yapıları tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının simetrik ya da asimetrik olarak kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemleri oluşabilir. D vitamin değerleri düşük olan bebeklerde, bacaklarda eğrilik durumları gelişebilir. Bebek yürüteçte aslında yürümez, ayakları ile iteleme yapar. Bacak boyu kısa geldiği ve tam basmayı bilemediği için parmak ucuna basar ve bu alışkanlığa dönüşebilir. Böylece yürüdüğü zaman yine parmak uçlarında yürüyebilir. 

TRAVMAYA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Bebeğiniz kaşla göz arasında masa örtülerini tutup çekerek üzerindeki ağır cisimleri üzerine düşürebilir veya akla gelmedik türlü tehlikelere maruz kalabilir.  Yapılan birçok araştırmada 12 ay altında geçirilen travmalarının sebepleri arasında büyük oranında yürüteç kullanımı tespit edilmiştir. Bebek kısıtlı bir mekânda kaldığı için psikolojik gelişimi de olumsuz yönde etkilenebilmektedir. İşte bu ve benzeri sebeplerden dolayı bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan sağlıklı bir yapıya sahip olmasını istiyorsanız yürüteç kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Her şey zamanında güzeldir diye düşünüyorum. Önce üç aylık olana kadar, başımızı tutup etrafımızı takip edeceğiz. 4-6 ay içerisinde dönmelere başlayacağız. 6-8 ay arasında desteksiz oturmaya çalışacağız. 8-10 ay arasında emeklemeyi keşfedeceğiz. 10-12 ay arasında sıralama yapacağız ve etrafı bir yerlere tutunarak gezeceğiz. 1-1.5 yaş arasında bütün sistemlerimiz belli bir olgunluğa ulaşınca da yürümeye başlayacağız. 

Yürüteç kullanmanın yerine, yere konulan bir örtünün üzerinde özgürce oynamasına ve kendi sınırlarını keşfetmesine izin verebilirsiniz. Tabii ki uygun oyuncaklarla ve bizzat kendiniz de ona katılarak gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...