Tıpkı bizimkine benziyor! James Webb Uzay Teleskobu eşine az rastlanır bir keşif yaptı: Tam bir milyar ışık yılı ötemizde

Editör:
- Güncelleme:
Tıpkı bizimkine benziyor! James Webb Uzay Teleskobu eşine az rastlanır bir keşif yaptı: Tam bir milyar ışık yılı ötemizde
TEKNOLOJİ Haberleri

James Webb Uzay Teleskobu eşine az rastlanır bir keşfe daha imzasını attı. NASA, ESA ve CSA ortaklığında geliştirilen uzay gözlemevi bir milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan bizimkine benzer görkemli bir sarmal yıldız sistemini gün yüzüne çıkardı.

NASA (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı), ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ve CSA (Kanada Uzay Ajansı), 10 milyar dolara maliyetle geliştirdiği James Webb Uzay Teleskobunu 25 Aralık 2021’de uzaya fırlattı. JWST’nin Dünya'nın yaklaşık 1.500.000 kilometre uzağındaki Lagrange noktasına (Dünya-Güneş L2) ulaşmasıyla uzayın derinliklerinden evrene ilişkin nefes kesen görüntüler de gelmeye başladı. Teleskop, bazı gezegenleri, galaksileri ve evrenin en derin noktalarını görüntüledi. İşte görkemli bir keşif daha kısa süre önce yayınlandı...

Avrupa Uzay Ajansı'nda görevli astronomlar (gökbilimciler), evimiz olan Samanyolu Galaksisi'ne benzeyen sarmal bir galaksinin görüntüsünü yakalamak için James Webb Uzay Teleskobu'nu kullandı ve muhteşem bir keşif yapmayı başardı. Gökbilimciler, Dünya'dan bir milyar ışık yılı uzaklıktaki Herkül (Hercules) takımyıldızında yer alan 'LEDA 2046648' olarak adlandırılan sarmal galaksinin görüntüsünü çekti. ESA, JWST resmi internet sitesinden görüntüyü ayrıntılarıyla birlikte yayınladı.

WEBB TELESKOBU SARMAL GALAKSİNİN FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntü adeta parla yıldızlarla taçlandırılmış gibi (fotoğraf yukarıda). Bu görüntünün tabanındaki büyük sarmal galaksiye, muazzam görünen sarmallardan yalnızca parlak lekelere kadar değişen daha küçük, daha uzak gökadaların (galaksi) bolluğu eşlik ediyor.

Yıldız sistemi LEDA 2046648, Herkül takımyıldızında bizimkinden (Samanyolu Galaksisi'nden) bir milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor. LEDA 2046648, binlerce galaksi, trilyonlarca yıldız ve sayısız gezegen içeriyor.

UZAY TELESKOBUNUN NIRCAM KAMERASI YİNE İŞ BAŞINDA

ESA'nın açıklamasına göre, gökbilimciler, görüntüyü 22 Mayıs 2022'de Webb Teleskobunun Near InfraRed Camera’sını (NIRCam) kullanarak çekti. Bu ultra güçlü kamera, bu kadar uzaktaki ışığın ürettiği daha uzun kızılötesi dalga boylarını algılayabilir.

Kırmızıya kayma, ışığın dalga boyunun bizden uzaklaştıkça uzamasını ve beklenenden daha kırmızı görünene kadar artmasını tanımlar. Evrenin genişlemesi nedeniyle oluşur; LEDA 2046648 gibi uzak sistemler Dünya'dan daha da uzağa hareket etmeye devam eder.

LEDA 2046648'i çevreleyen görünür lekelerin çoğu aynı zamanda galaksilerdir ancak birkaç yıldız kırınım artış modelleriyle ayırt edilebilir. Görüntüdeki bazı nesneler Büyük Patlama'dan (Bing Bang) 300 milyon yıl sonrasına kadar eski olabilir. Elbette, bir milyar ışık yılı uzaklıktaki herhangi bir şeyin görüntüsü, galaksinin ışığını bir milyar yıl öncesinden gördüğümüz anlamına gelmekte.

Bu nedenle gökbilimciler, Büyük Patlama'dan sonra yoğunlaşan yıldız türlerini ve çoğu gökadanın merkezinde süper kütleli karadeliklerin nasıl son bulduğunu netleştirmeye yardımcı olmak için bunun gibi erken dönem gökadalarını (ve hatta daha eskilerini) incelemeye hevesli.

(Engadget)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...