Karadeniz robotik cihazlarla gözlenecek

/ Kaynak: AA
Karadeniz robotik cihazlarla gözlenecek

YAŞAM Haberleri  / AA

Prof Dr. Ahmet Kıdeyş, denizlerin sürekli gözlemi amacıyla "Argo" robotik ölçüm cihazlarından ilkini bu hafta Karadeniz'e yerleştireceklerini bildirdi.

Prof Dr. Ahmet Kıdeyş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz'de 4 ve Akdeniz'de nbsp;2 robotik cihazının denize bırakılacağını belirterek, cihazların Kalkınma Bakanlığı nbsp;katkısıyla yaklaşık 105 bin avroya alındığını söyledi."Argo" adı verilen cihazın akıntılarla birlikte hareket edeceğini ve nbsp;sürekli ölçümler yapacağını ifade eden Kıdeyş, cihazın ölçümlerinin uydular nbsp;aracılığıyla bilim adamlarına iletileceğini kaydetti. nbsp;Kıdeyş, bu cihazlardan dünya denizlerinde 3 binden fazla bulunduğunu nbsp;dile getirerek, şöyle devam etti: nbsp;''Argo profilleyicisi olarak da anılan bu cihazlar, sıcaklık,tuzluluk, yoğunluk, oksijen değerleri ve akıntı hızları gibi çok çeşitli ölçümler nbsp;yaparak denizlerin durumu hakkında bilgi edinilmesini sağlıyor. Özellikle nbsp;Karadeniz gibi hırçın denizlerde, hava şartlarının denize çıkıp bilimsel nbsp;araştırma yapmaya uygun olmadığı durumlarda dahi bu cihazlar, sorunsuz biçimde nbsp;ölçümlerini yaparak bilim adamlarına iletiyor ve böylelikle sürekli gözlemlerin nbsp;yapılmasında büyük rol oynuyor. Özellikle balıkçılık açısından ekonomik değeri nbsp;yüksek olan Karadeniz'de sürekli gözlemlerin yapılması ve olası iklim nbsp;değişikliklerinin saptanması büyük önem arz etmektedir.''
nbsp;ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından Karadeniz'e bırakılacak olan nbsp;cihazlarda, yüksek çözünürlüklü oksijen ölçümleri yapma kapasitesi ve buna ek nbsp;olarak çok hızlı iletim sağlayan uydu sistemleri bulunduğunu anlatan Kıdeyş, nbsp;Karadeniz'de yaklaşık 150 metreden derin sularda oksijen bulunmadığını, bu nbsp;oksijensiz tabakanın genişlemesinin birçok canlı hayatının nbsp;azalması anlamına nbsp;geldiğini, bu bağlamda bırakılacak cihazların oksijen seviyeleri ve değişimleri nbsp;hakkında bilim adamlarına ipucu vereceğini aktardı.İlki Sinop açıklarında denize bırakılması planlanan bu cihazların, nbsp;yaklaşık 3 yıllık pil ömrü boyunca denizlerden veri toplayacağını dile getiren nbsp;Prof. Dr. Kıdeyş, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Karadeniz'de 4 ve Akdeniz'de 2 cihaz denize bırakılacak. Bu cihazları nbsp;kullanarak denizlerimizden bilgi toplanması, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde nbsp;kurulmakta olan Deniz Ekosistem ve İklim Araştırmaları Merkezi (DEKOSİM)oluşturulması kapsamında gerçekleştirilecektir. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü nbsp;önderliğinde, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü, İstanbul Üniversitesi Deniz nbsp;Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Bölümü, nbsp;Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Su nbsp;Ürünleri Fakültesi ve Karadeniz Komisyonundan araştırmacı ve bilim adamlarının da nbsp;katkısıyla oluşturulan bu merkezin araştırmaları ve bütçesi Kalkınma Bakanlığı nbsp;tarafından sağlanmıştır.''


YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...