Doğada yetişen mantarları tüketmek ölümcül olabilir!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Doğada yetişen mantarları tüketmek ölümcül olabilir!

YAŞAM Haberleri  / İHA

Havaların ısınması ile beraber doğada çoğalan mantar sayısı zehirlenme vakalarını artırdı. Bilinçsiz tüketilen zehirli mantarlar ölüme bile götürebiliyor.

Dağ eteklerinde, çayırlarda gelişigüzel yetişen mantarlar yöre halkları için lezzetli bir öğüne dönüştürülebiliyor. Ancak ülkemizde çok sayıda zehirli mantar bulunuyor ve bu türler birbirleri ile benzerlikleri nedeniyle sıklıkla zehirsiz türlerle karıştırılarak tüketiliyor.

Zehirli mantarı yediğiniz ilk 2 ile 6 saat içinde vücudunuz tepki vermeye başlıyor.

Sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı en yaygın görülen semptomlar arasında.

Doğada yetişen mantarları tüketmemek, tükettiğinizde ise zehirlenme belirtileri görülmesi halinde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Mantar alırken de ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...