Balıkçıların zorlu av mesaisi!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Balıkçıların zorlu av mesaisi!

YAŞAM Haberleri  / AA

Yeni av sezonunun başlaması ile balıkçılar “Vira Bismillah” diyerek av sezonunu açtı. Sinop'taki Demirciköy Limanı'ndan 28 kişilik balıkçı tayfası "Deniz Ana" isimli tekne ile umutla Karadeniz'e açıldı.

Hazırlıklarını tamamlayarak 1 Eylül'de Karadeniz’in mavi sularıyla buluşan balıkçı tekneleri, yaklaşık 8 ay boyunca av mesaisi yapacaklar. Yemeklerini birlikte yiyen, vakitlerini birlikte geçiren balıkçılar, ailelerinden uzakta kader ortağı oluyor.

AV SEZONUNU AÇTILAR

Ağustos ayının sonlarına doğru Karadeniz'in farklı kentlerinden Sinop'a gelen balıkçılar, av sezonunun başladığı 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek teknelerle demir aldı. Bu teknelerden biri de 28 tayfası bulunan "Deniz Ana" oldu.

Balıkçıların zorlu av mesaisi!

MAVİ SULARA AÇILDILAR

Çoğunluğu Ordu'dan gelen tayfası ile "Deniz Ana", son hazırlıkların tamamlanmasıyla akşam saatlerine doğru Sinop'taki Demirciköy Limanı'ndan hareket edip, mavi suları yararak ilerlemeye başladı. "Deniz Ana", Karadeniz'de bir süre martılar eşliğinde yol aldı. Furkan kaptan ve tayfası hava durumunu kontrol etti. Fırtına ve yağış nedeniyle "Deniz Ana", bir kıyıya yanaştırıldı. Avlanamadıkları süre içinde tekneden ayrılmayan tayfa, çoğunlukla televizyon izleyerek vakit geçirdi. Tayfadan kimi ailesiyle görüntülü sohbet etti kimi de teknedeki eksikleri gidermeye çalıştı.

Balıkçıların zorlu av mesaisi!

KÖTÜ HAVA KOŞULLARI AVLANMAYI ENGELLEDİ

Büyük umutlarla yola çıkan tayfa, kötü hava şartları yüzünden ilk günlerde avlanmakta sıkıntı çekti. Umduğunu bulamayan balıkçılar, avlanamayınca teknede yapılacak işlere yöneldi. Rüzgarlı ve yağışlı havayı öngören Furkan kaptan, çareyi Ereğli Limanı'na demir atmakta buldu. Bu sırada teknenin makinisti, motordaki sıkıntıları gidermeye çalıştı. Aşçı, bir sonraki öğünün yemeğini hazırladı. Tayfanın bir kısmı ise balık ağlarını kontrol etti.

Balıkçıların zorlu av mesaisi!

“ÖNCE MALA ZARAR GELSİN”

Teknenin kaptanlarından 63 yaşındaki Cengiz Altunelli, AA muhabirine, 41 yıldır balıkçılık yaptığını ve teknedeki personelle aile gibi olduklarını söyledi. Teknedeki her bir çalışanını çocuğu gibi sevdiğini ve hiçbirine zarar gelmesini istemediğini anlatan Altunelli, "Önce mala zarar gelsin, adama hiç zarar gelmesin. Elimizden geldiği kadar onları da evladımız gibi korumak durumundayız." dedi.

“BU SENE GÜZEL HAMSİ OLACAK”

Teknenin kaptanlarından Furkan Altunelli (32), 13 yaşından beri denizlerde olduğunu ve yeni av sezonunun güzel geçeceğine inandığını dile getirdi. Bu yıl hamsiden umutlu olduklarını belirten Altunelli, şunları söyledi: "Geçen sene biraz palamut çıkmıştı, hamsi de oldu. Pandemiden dolayı lokantalar kapalıydı. Vatandaş evine hapsolmuştu. İstediğimiz avcılık yapılmadı. Devlet ince hamsinin tutulmasına izin vermedi. Doğru da yaptı. İnce balığı tutmamak gerek, sonuçta o bizim geleceğimiz. Hamsi bizim kıyılarımızda kaldı, karşı kıyılara gitmedi. Geçen sene büyük bir hamsi yoğunluğu oldu. Biz umut ediyoruz ki bu sene güzel hamsi olacak, boyu da büyük olacak."

Balıkçıların zorlu av mesaisi!

“GEMİDE İSTEDİĞİN GİBİ HAREKET EDEMİYORSUN”

Teknenin aşçısı Hakkı Aydın, tekneyi yüzen bir eve benzettiğini kaydetti. "Yemek olarak bir standardımız yok. Ne uygun görüyorsak o gün için ona göre yemek hazırlıyoruz. Yeter ki insanlar aç kalmasın." diyen Aydın, teknede aşçılığın hem olumlu hem olumsuz yanları olduğunu anlattı. Teknede aşçılık yapmanın zorluklarına değinen Aydın, şunları söyledi: "Gemide istediğin gibi hareket edemiyorsun. Alan konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Sürekli dalga var ve sallanıyorsun. Mutfak sıcak ve havalandırma sistemi yüzde 90 yok diyebiliriz. O konuda sıkıntılarımız var. Bir saatin yok, dakikan yok. Sürekli verimli olmak zorundasın. Onun haricinde işini seven birisi için bunlar hiç önemli değil."

Balıkçıların zorlu av mesaisi!

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...