Akdeniz'de 600 ağacı kuruttu! Manavgat'ı 'böcek kabusu' sardı, sayısı giderek artıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Akdeniz'de 600 ağacı kuruttu! Manavgat'ı 'böcek kabusu'  sardı, sayısı giderek artıyor

YAŞAM Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Akdeniz Bölgesi 'kabuk böceği' kabusunu yaşıyor. Akdeniz çam kese böceğinin, Sorgun Çamlığında 600 dolayında Kızılçam ve Fıstık Çamını özsuyunu emerek kuruttuğu tespit edildi. Antalya’nın Manavgat ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, bunun üzerine harekete geçti ve 225 hektarlık alanda yapılan çalışma sonunda tespit edilen kuru ağaçlar kesilerek diğer ağaçlara zarar vermesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Akdeniz'deki böcek kabusu çok sayıda ağacı kuruttu. Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü Şelale Orman İşletme Şefliği sorumluluk bölgesinde bulunan Sorgun Çamlığı’nda 225 hektarlık alanda iklimsel kuraklık ve Akdeniz çam kese böceğine bağlı kuruyan ağaçlar tespit edilerek soğuk damga ile damgalama işlemi yapılıyor.

Şu ana kadar yapılan çalışmalarda tamamen kuruduğu belirlenen 320 adet Kızılçam ve Fıstık Çamı kesilmek üzere damgalanırken çalışmanın tamamlanmasıyla bu sayının 600 dolayında olmasının beklendiği bildirildi. Tespitleri yapılan ağaçların devlet üretimi yaptırılarak orman işletme müdürlüğü odun depolarına taşınacağı ve satılmasının ardından devlet ekonomisine katkı sağlayacağı bildirildi.

Akdeniz'de 600 ağacı kuruttu! Manavgat'ı 'böcek kabusu'  sardı, sayısı giderek artıyor

ÖZSUYUNU EMEREK KURUTUYOR

Konuyla ilgili bilgilendirme yapan Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü Şelale Orman İşletme Şefi Cemil Caniş “Sorgun Çamlığı’nda 225 Hektarlık alanda Manavgat Orman İşletme Müdürlüğü olarak yapılan çalışmalarda Akdeniz Bölgesi kabuk böceği olarak adlandırılan Akdeniz çam kese böceğinin, özsuyunu emerek kuruttuğu ağaçlar belirlenip kesilmek suretiyle diğer ağaçları kurutmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır." dedi. Caniş, kabuk böceğine karşı daha önce Avcı ve parazitoid böcekler kullanarak biyolojik mücadele de yaptıklarını belirterek bu sayede buradaki zararlı böcek popülasyonunu düşürerek kurumaları en aza indirmeye çalıştıklarını söyledi.  Caniş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

SAĞLIKLI AĞAÇLARDA TEHLİKE ALTINDA

-Mevsimsel kuraklığın artmasıyla da böcek popülasyonu ne yazık ki daha da arttı. Şu an yapılan çalışma ile burada kuruyan ağaçlar buradan bir an önce kaldırılarak bu kanserli olarak tabir ettiğimiz ağaçlardaki zararlı böcekler diğer ağaçlara da zarar vermesin. Hastalıklı bireyler, ormandaki sağlıklı ağaçlara da zarar vermekte ve tehdit oluşturmaktadır. Şu an belirlenerek damgalanan ağaçlar en kısa sürede kesilerek buradan kaldırılacak ve ekonomiye kazandırılacaktır.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...