Bu yemeğin sofraya gelmesi 12 saat! Adeta vitamin deposu... "Dişimiz ağrısa bile içeriz"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Beyran, Vitamin, Pirinç, Kemik Suyu, Gaziantep, Haber
Yaşam Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ve kemik suyu, et, pirinç ile baharatlarla hazırlanan beyranın sofraya gelme macerası 12 saat sürüyor. Kavurucu sıcaklarda bile vazgeçilmeyen beyran için Gaziantepliler "Severek tüketiriz. Sabah, akşam içeriz. Dişimiz ağrısa bile içeriz. Çünkü faydalı bir yemektir." diyor.

Gastronomi şehri Gaziantep'in meşhur tescilli lezzetlerinden olan beyran, günün her saatinde tercih edilen yemeklerin arasında bulunuyor. Gaziantep'te hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkması günlük yaşamı olumsuz etkilese de beyrandan vazgeçilmiyor.

Bu yemeğin sofraya gelmesi 12 saat! Adeta vitamin deposu... "Dişimiz ağrısa bile içeriz" - 1. Resim

YAZ AYLARINDA DA TÜKETİLİYOR

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) gastronomi dalında "fark oluşturan şehirler" ağında olan Gaziantep'in en önemli lezzetlerinden beyran, her ne kadar daha çok sonbahar, ilkbahar ve kış aylarında en çok tüketilen yemeklerin başında gelse de, yaz aylarında da tüketilen yemekler arasında bulunuyor.


Bu yemeğin sofraya gelmesi 12 saat! Adeta vitamin deposu... "Dişimiz ağrısa bile içeriz" - 2. Resim

HAZIRLAMASI 12 SAAT

Gaziantep mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan beyran, büyük kazanlarda pişirilerek hazırlanıyor. Haşlanmış et, pirinç, et suyu, sarımsak ve pul biber başta olmak üzere çeşitli baharatlar ile hazırlanan yemek, her mevsim ve saatte vazgeçilmez lezzetler arasında yer alması nedeniyle kentteki birçok lokanta ve restoranda devamlı hazır bulunuyor. Doğal antibiyotik özelliği taşıyan ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğiyle bilinen yemeğin hazırlanması 12 saat sürüyor.


Bu yemeğin sofraya gelmesi 12 saat! Adeta vitamin deposu... "Dişimiz ağrısa bile içeriz" - 3. Resim

Doğal ilik özünden yapılan suyuyla vatandaşlara şifa dağıtan beyran, 12 saat büyük kazanlarda uzun uğraşlar sonucu kısık ateşte pişiriliyor. Vitamin deposu beyran, vatandaşlar tarafından çokça tercih ediliyor. Sıcak havaya rağmen vatandaşlar menüsünde beyran bulunan restoranların salonlarını doldururken, beyran ustaları da ocak başındaki mesailerine ara vermeden devam ediyor.


Bu yemeğin sofraya gelmesi 12 saat! Adeta vitamin deposu... "Dişimiz ağrısa bile içeriz" - 4. Resim

HAVA SICAKLIĞINA RAĞMEN İLGİ AZALMIYOR

Ateşle sıcağın birleştiği tezgahların başında çalışan ustalar, artık yüksek sıcaklığa alışkın olduklarını ve beyrana olan ilginin sıcak havalarda dahi azalmadığını söylüyor. Vatandaşlar ise sıcak havaya rağmen beyrandan vazgeçemediklerini ifade ediyor. Gaziantep'in yöresel lezzetlerinden beyranın Gazianteplilerin vazgeçilmez lezzeti olduğunu ifade eden beyran ustası Ömer Yozbatıran, beyranın kente özgü yemeklerden olduğunu belirtti.


Bu yemeğin sofraya gelmesi 12 saat! Adeta vitamin deposu... "Dişimiz ağrısa bile içeriz" - 5. Resim

Kış mevsiminin yanı sıra yaz mevsiminde de beyranın çok tüketilen bir lezzet ve şifa kaynağı olduğunu belirten Yozbatıran şunları söyledi:

"12 SAATTE PİŞER"

"Beyran Gaziantep'e özgü et ve pirinç ile yapılan bir yemektir. 12 saatte pişer. Normalde 6 saatte et hazır olur. 6 saat piştikten sonra eti çıkarırız, kemiğin iliğinin erimesini bekleriz. Kemiğin iliği erir ve suya karışır. Toplam hepsinin hazır olması 13 saati bulur. 12 saat sonra etin suyunu çıkarırız. Tezgâhta iç yağı, biber ve sarımsak ile pişirir, hazır hale getiririz. Altına pirinç, üstüne haşlanmış et, etin üstüne de 12 saate hazırlanan et suyunu koyarız.

"ŞİFA KAYNAĞI"

Bolca kaynaması lazım. Beyran gastronomi şehri Gaziantep'e yakışan bir yemektir. Beyran şifa kaynağıdır. Yaz-kış her mevsimde yenilen bir yemektir. Beyran yiyen terler. Çünkü terletme özelliği var. Yemeğin içinde yer alan karabiber, sarımsak, pul biber antibiyotiktir. Gaziantepliler antibiyotik olduğu için sever"


Bu yemeğin sofraya gelmesi 12 saat! Adeta vitamin deposu... "Dişimiz ağrısa bile içeriz" - 6. Resim

"DİŞİMİZ AĞRISA BİLE BEYRAN İÇERİZ"

Hava 45 derece sıcak olmasına rağmen beyran yemeye geldiğini ifade eden vatandaşlardan Tuncay Andı da, "Biz Gaziantepliler olarak beyranı çok severiz. Hem yöremize uygun hem de yaz, kış, soğuk ve sıcak demeden beyran yeriz. Severek tüketiriz. Sabah, akşam içeriz. Dişimiz ağrısa bile içeriz. Çünkü faydalı bir yemektir. Onun için seviyoruz" şeklinde konuştu.


 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...