Siber hedef Türkiye ve ilginç “rastlantılar”

A -
A +
Konuyu 20 Ocak 2020 tarihinde Türk Telekom DNS sunucuları siber saldırıya uğradığında ele alacaktım ama araya çok olay girdi.
Biliyorsunuz internet kullanıcıları saatlerce internete erişemedi. Dijital dünya âdeta durdu.
Türkiye 2016’dan bu yana “Siber saldırı sıralamasında” ilginçtir, dünyada ilk dört içinde yer aldı hep; Amerika, Rusya, Çin, Türkiye.
Neden?
Elektronik Yüksek Mühendisi Ayhan Şahin, Türk Telekom’u çökerten saldırının zamanlamasına ve yapıldığı yere özellikle dikkat çekiyor.
 
ABD İLE ALMANYA’DAN GELEN İHBAR MAİLLERİ VE YAKALANAN FETÖ’CÜLER
 
Bir gün öncesinde, 19 Ocak 2020 günü FETÖ’nün en kritik isimlerinden Yusuf Bekmezci ve Akif Sarı İzmir’de yakalandı.
Tesadüf diyebilirsiniz.
Bilemeyiz.
Peki ya bir önceki; 28 Ekim 2019 tarihindeki siber saldırının zamanlamasına ne diyeceksiniz?
Birkaç gün öncesine dönelim:
23 Ekim 2019’da FETÖ’deki ‘muhalif’ grubun elebaşı Mustafa Özcan’ın kızı Zehra Bozkurt İzmir’de yakalandı. Onu ihbar eden mail ABD’den gelmişti.
İki gün sonra; 25 Ekim 2019’da, FETÖ elebaşının yeğeni Zeynep Gülen İstanbul Beykoz’da yakalandı.
Zeynep Gülen’i ihbar eden mail de Mustafa Özcan’ın yaşadığı Almanya’dan geldi.
Tesadüf mü?
2016 yılından bu yana yapılan büyük siber saldırılar kronolojik olarak incelendiğinde ya üst aklın ya da örgütün damarına basılmasından hemen sonra bu saldırıların yapıldığı tespit edilebilir. 
Ayhan Şahin’in adını hatırlayacaksınız. Askerî personel alımlarında FETÖ’nün kodlama sistemi kullandığını çözmüş bir isim kendisi. Bunu yazmıştık. Geçen hafta Hürriyet’te çıkan haber onu teyit etti. KOM dairesi kriptoloji uzmanlarının yaptığı incelemede askerî sınav mülakatlarında “kodlama” sistemi uygulandığı ortaya çıktı.
Ayhan Şahin siber tehlikeye özellikle dikkat çekiyor.
 
SİBER TEHLİKEDE İNSAN FAKTÖRÜ
Siber çetenin 40 yıllık örgütlenmesini çözmeden, sadece sinekleri öldürmekle bu bataklık kurutulmaz. Geçen yıldan bu yana ne oldu da 80 milyonluk Türkiye 320 milyonluk Amerika’yı, 1,5 milyarlık Çin’i, 160 milyonluk Rusya’yı geride bırakarak bir önceki seneye göre 3 kat artmış şekilde siber saldırılarda 20 Ocak 2020’de birinci sıraya yerleşti.
Şu sorulara cevap arayalım:
1. Elektronik bilgi ve siber güvenliği konusunda çalışan elektronik ve bilgisayar mühendislerini iyice araştırdık mı? Kimin referansları ile yurt dışı tahsillerini tamamlamış ve kimlerin referansları ile bu yurt içi yurt dışı görevlere getirilmiştir?
2. Elektronik bilgi ve siber güvenliği konusunda çalışanların kaç tanesi 15 Temmuz sonrası yurt dışına kaçmıştır? Kaç tanesi üst aklın şirketlerinde hâlen çalışmaktadır?
3. FETÖ’nün uluslararası alanda veri analiz veri sıkıştırma, uzak noktalara taşıma ve siber saldırılar konusunda birçok taşeron firması mevcuttu. Şu an yurt dışında bu saldırıları organize eden kaç firması hâlen faaliyettedir?
4. 20 Ocak günü yapılan saldırıların Amerika Rusya ve Hollanda kaynaklı olduğu haberlerde açıklandı. Siber saldırıların anlık gösterildiği site olan Parsecuremap.com’da Almanya, İsrail, Fransa’nın sıralama listesinde görülmemesi, saldırıların bu ülkelerden yapılmadığını göstermez.
5. Türkiye’den kaçan tüm bilişim sektöründeki FETÖ elemanlarını HAMBURG, FRANKFURT, BERLİN üçgeninde besleyen şebekenin ALMAN istihbaratı BND’nin ta kendisi olduğunu biliyor muyuz?
 
ACİL HEDEF: MİLLÎ YAZILIM VE ARAMA MOTORU
 
Rusya İletişim Bakan Yardımcısı Aleksi Sokolov dünyadan bağımsız bir internet ağı üzerinde çalıştığını, testlerin başarılı olduğunu açıkladı. Çin gelecek 3 yıl içinde kamuda tüm yazılımların millî hâle getirileceğini bildirdi.
Bizim millî yazılımımız PARDUS, FETÖ darbesinden sonra yeniden emeklemeğe başladı. Bugün tüm devlet büyükleri millî yazılımda hemfikir ama hâlâ millî yazılım toplam içinde yüzde 2 oranını geçmiyor.
Millî arama motoru, millî sosyal medya, millî işletim sistemlerine sahip olmadıkça, bu hain güç odaklarının yurt dışından yönlendirdiği daha çok siber saldırı yaşarız.
 
FUAT UĞUR'UN İKİNCİ YAZISI
Hiç üzülmeyin, kalbimizde yeriniz büyük
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.