Afyon lokumu tarifi, afyon lokumu nasıl yapılır? Evde afyon lokumu yapılışı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Afyon lokumu tarifi, afyon lokumu nasıl yapılır? Evde afyon lokumu yapılışı

Yemek Haberleri

Afyon lokumu, Türk mutfağında kaymaklı bir tatlıdır. Genellikle üçgen veya kare şeklinde kesilir ve üzerine Antep fıstığı veya ceviz serpilir. Adını, Türkiye'nin Afyonkarahisar ilinden almaktadır. Afyonkarahisar'da yapılan Afyon lokumunun özel bir tadı ve aroması vardır. Peki, Afyon lokumu tarifi, afyon lokumu nasıl yapılır? İşte evde afyon lokumu yapılışı

Afyon lokumu tarifiTürk mutfağının en seçmece ve zengin içerikli tatlılarından biri olarak bilinir. Bu nedenle hem yöre halkı tarafından çok sık tüketilir hem de özellikle turistlere görsel sunumlar eşliğinde servis edilir. Öte yandan afyon lokumunun ana malzemeleri süt, şeker ve irmik gibi hafif besinler olduğu için tatlı, damakta çok yoğun bir tat bırakmaz ve yemekten sonra da rahatlıkla tüketilebilir.

Afyon Lokumu Malzemeleri Nelerdir?

Bu tatlının yapım aşamasında kullanılan malzemelerin neredeyse tümü, her evde olan ana besin kaynaklarındandır. Dolayısıyla bu tarifi uygulamak isteyen kişilerin, afyon lokumu malzemeleri noktasında sıkıntı yaşaması olası değildir. İşte o malzemeler:

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz kahve
  • 2 su bardağı irmik
  • İsteğe göre fındık veya ceviz içi

Afyon lokumu tarifi, afyon lokumu nasıl yapılır? Evde afyon lokumu yapılışı

Afyon Lokumu Nasıl Yapılır? (Afyon Lokumu Tarifi)

Afyon lokumunun yapılışı her ne kadar zor ve karmaşık görülse de afyon lokumu, yapımı en kolay olan ve rahatlıkla eve uyarlanabilen tatlılar arasında yer alır. Tarifi ise yukarıdaki malzeme ölçülerini göz önünde bulundurularak adım adım uygulanmalıdır. İşte o adımlar:

  1. Orta büyüklükte bir tencereye şeker ve suyu ekleyerek, orta ateşte kaynatın. Bu adımda şeker tamamen eriyene kadar karıştırmaya devam etmelisiniz.
  2. Ardından tereyağını ekleyin ve karıştırarak eritmeye devam edin.
  3. Sütü de tencereye ekleyin ve bir süre daha karıştırın.
  4. Toz kahveyi de tencereye ekleyin, tüm eklemeler boyunca karıştırmaya devam ediyor olmanız gerekir.
  5. Son olarak, irmiği ekleyin ve karışım koyulaşana kadar pişirmeye devam edin.
  6. Daha sonra pişen karışımı ocaktan alın ve biraz soğuması için dinlenmeye bırakın.
  7. Bir süre sonra soğuyan karışımdan küçük parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Bu aşamada dilerseniz; kendi tercihine göre içlerine fındık veya ceviz koyabilirsiniz.
  8. Hazırladığınız Afyon lokumlarını servis tabağına dizin ve soğumaya bırakın.

Afiyet Olsun!

Afyon Lokumu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir? (Püf Noktaları)

Afyon lokumunun yapılışının püf noktaları arasında gösterilebilecek ilk ve en önemli nokta şekerin kıvamıdır. Çünkü şeker kıvamı, afyon lokumu tadının asıl dengesini oluşturur. Bu aşamada tarif uygulanırken dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle şekerin tamamen eriyip homojen bir yapıya kavuşması için ocakta yavaş yavaş karıştırarak ısıtılması gerekir.
  • Lokum kıvamını tutturmak için ise su ve şekerin kaynatıldığı ilk aşamada, tencerenin içerisine limon suyu katılabilir. Ancak limon suyunu fazla kaçırmamaya da dikkat etmelisiniz çünkü aksi takdirde kıvam istenilenden daha sert bir yapı alır.
  • Karışımı hızlı hareketlerle karıştırmalısınız çünkü yavaş hareketler topaklanmaya sebebiyet verebilir.
  • Hem servisi hem de tarifi kolay bir hale getirmek isterseniz kalıp kullanabilirsiniz. Ancak afyon lokumu kalıpları genellikle silikon veya metal kalıplardır. Bu nedenle kalıpların yağlanması ve unlanması, afyon lokumunun kolayca çıkmasını sağlar.
  • Son aşamada sunum için Hindistan cevizi, antep fıstığı, fındık ya da pudra şekeri gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Bu malzemeler hem farklı bir tat katıp hem de görsel çekiciliği destekler.

Afyon lokumu tarifi, afyon lokumu nasıl yapılır? Evde afyon lokumu yapılışı

Afyon Lokumunun Besin Değeri Kaçtır?

Afyon lokumunun besin değerleri 100 gr üzerinden yaklaşık olarak şu oranlarda gösterilebilir:

  • Kalori: 387 kcal
  • Protein: 0,5 g
  • Yağ: 0,5 g
  • Karbonhidrat: 96,3 g
  • Lif: 0,1 g
  • Şeker: 83,2 g
  • Sodyum: 5 mg

Düzenleyen:  - Yemek
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...