'Kıbrıs’ta tarafların temsilcileri müzakere ile ortaklığı kuracak'

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'Kıbrıs’ta tarafların temsilcileri müzakere ile ortaklığı kuracak'

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta iki taraf, iki halk ve onların seçilmiş temsilcileri olduğunu belirterek, "Onlar müzakere ile bu ortaklığı kuracak" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta oluşturulacak federal yapının dünyada kabul görmüş bir çözüm modeli olduğunu belirterek, "Kıbrıs’ta iki taraf, iki halk ve onların seçilmiş temsilcileri vardır. Onlar müzakere ile bu ortaklığı kuracak" dedi.

Davos'ta düzenlenen 46. Dünya Ekonomik Forumu dönüşü Ercan Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, Davos’ta davetli olarak bulunmalarının önemli bir deneyim olduğunu belirterek, “şahsımda Kıbrıs Türk halkına verilen değer ve gösterilen itibar söz konusudur. Benim şahsımda Kıbrıs Türk halkı ve onun seçilmiş lideri değer ve itibar görmüştür" ifadelerini kullandı. 

Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta oluşturulacak federal yapının dünyada kabul görmüş bir çözüm modeli olduğuna işaret ederek, "Kıbrıs’ta iki taraf, iki halk, onların seçilmiş temsilcileri vardır. Onlar müzakere ile bu ortaklığı kuracak. Dolayısıyla bizim Davos’taki varlığımızın bir diğer anlamı da budur" diye konuştu.

Davos’ta bulundukları tüm platformlarda Kıbrıs Türk halkının barışçı kimliğini, çözüm kararlılığını bir kez daha ifade etme fırsatı bulduklarına işaret eden Akıncı, "Müzakere sürecinde meşru haklarımızı koruyarak ortaya koyduğumuz çözüm iradesi artık dünyaca biliniyor ve dünya buna değer veriyor. Davos’a daveti bu çerçevede değerlendirmesini rica ederim” şeklinde konuştu.

Akıncı, Davos’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin de bulunduğu üçlü bir zirve gerçekleştirdiklerini belirterek, müzakere süreci konusunda durum değerlendirmesi yaptıklarını, Kıbrıs'ın geleceğinin planlamasını da yapmaya çalıştıklarını vurguladı. Bu üçlü zirvesinin kendisi için bir ilk olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Davos’a Kıbrıs Türk halkı adına gitmesinin ve üçlü zirve anlamında da ilk kez böyle bir buluşmayı gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Kıbrıs'ta çözüm arzumuz dünyaya yayıldı

"Kıbrıs’ta çözüm arzumuz Dünya Ekonomik Formu’ndan bir kez daha dünyaya yayılmış oldu" diyen Akıncı, “Bir dünya platformunda iki toplum lideri ortak bir platformu eşit statüde paylaştı. Rum lider Anastasiadis ile bulunduğumuz her ortamda iki toplum lideri sıfatımızla bulunduk. Aynı çerçeve panelde de söz konusu oldu ve mesajlarımızı dünya kamuoyuna iletme fırsatımız oldu. Bunlar kuşkusuz barışçı, çözüm isteyen mesajlardı. Sayın Anastasiadis’in verdiği mesajlar da aynı doğrultudaydı."

Mustafa Akıncı, Davos'ta bunun dışında üç önemli ikili temas gerçekleştirdiğini belirterek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile de Davos’ta ayrıntılı bir değerlendirme toplantısı yapma fırsatı bulduklarını söyledi.

"Garantiler konusunu ve İngiltere Başbakanı Cameron ile görüştünüz mü?" sorusu üzerine Akıncı, müzakerelerin içinde bulunduğu durumu ve kendilerinin bakış açısını İngiltere Başbakanına aktardıklarını söyledi.

Müzakerelerde dört başlıkta ilerlemeler sağlandı

“Garantilerin müzakerelerde son aşamada ele alınacak konu olduğunu vurgulayan Akıncı, şöyle devam etti:

“Garantiler konusunu İngiltere ile ayrıntılı konuşmak zaten yanlış olurdu. Biz bunu zaman geldiğinde, diğer tüm unsurları da her şeyiyle bitirdiğimizde beşli bir çerçevede ele almak gerektiğini sürekli söylüyoruz. Kıbrıs Türk tarafı olarak garantör ülkelerle teke tek ele almaya başlamamız söz konusu değil. Ama biz Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının güvencesinin devam etmesini istiyoruz. Bunu Cameron’a da söyledik ancak bu güvencenin devam etmesi bir başkasının kendisini tehdit altında hissetmesi demek değildir. Bunların yolları vardır, günü geldiğinde değerlendirilecektir. Bugün için aslolan bizim iki kesimli iki toplumlu federatif bir yapıyı süratle kurmayı başarmamız meselesidir. Bu konuda önemli mesafeler alındı. Geçmişte ilk üç başlıktan bahsederdik. Şimdi ise yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi ve Avrupa Birliği, mülkiyet gibi konulardan bahsedebiliriz. Dört başlıkta da ilerlemeler sağlandığını söyleyebilecek noktadayız. Tabii ki bu dört başlık her şeyiyle bitmiş değildir.”

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...