40 yıllık köstebek! ABD'nin eski Bolivya Büyükelçisinin Küba casusu olduğu ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
40 yıllık köstebek! ABD'nin eski Bolivya Büyükelçisinin Küba casusu olduğu ortaya çıktı

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD'nin eski Bolivya Büyükelçisi Manuel Rocha’nın tam 40 yıldır Küba için casusluk yaptığı ortaya çıktı. Miami'de tutuklanan diplomatın ‘soğuk savaş’ dönemini de içeren kariyeri boyunca Küba’ya çalıştığı iddia edildi.

ABD, Küba casusu olduğu ortaya çıkan eski Bolivya Büyükelçisi Manuel Rocha'yı konuşuyor. Miami'de gözaltına alınan eski diplomat ülkede ajan olduğunu bildirmeden çalışmakla suçlanıyor. 

'KARŞI İSTİHBARAT' SORUŞTURMASINDA ORTAYA ÇIKTI

Federal bürodaki 2 üst düzey yetkili, FBI'ın uzun süredir Küba'ya yönelik "karşı istihbarat" soruşturması yürüttüğünü belirtirken, soruşturmada 73 yaşındaki eski Bolivya Büyükelçisi Rocha'nın gözaltına alındığını aktardı.

Rocha, ABD hükümetince, "Küba'nın çıkarlarına hizmet etmekle" suçlanırken, konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

AJANLIK SUÇUNA AĞIR YAPTIRIMLAR GELDİ

ABD Adalet Bakanlığı'nın, son yıllarda yabancı hükümetlerin ABD siyaseti üzerindeki etkisini önlemek için 'Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası'nın cezai yaptırımlarını artırması, Rocha için ağır sonuçlar doğurabilir. 

Öte yandan Kolombiya'da doğan Rocha’nın çocukluğu ve gençlik yıllarının New York'ta geçtiği Yale, Harvard ve Georgetown gibi sayılı üniversitelerden birçok diploması olduğu öğrenildi.

BOLİVYA-ABD ARASINDA KRİZE YOL AÇMIŞTI

2000 yılında ABD'nin Bolivya büyükelçisi olarak atanan Rocha, 2002 Bolivya seçimleri sırasında, Evo Morales'in göreve gelmesi durumunda ABD yardımının durdurulabileceğini öne sürerek büyük bir tartışmaya yol açmıştı.

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE LATİN AMERİKA'DAYDI

Rocha 40 yıllık diplomatik kariyeri boyunca Latin Amerika'da kalmış, özellikle de Soğuk Savaş döneminde görev yapmıştı. Bolivya'nın yanı sıra Arjantin, İtalya, Honduras, Meksika ve Dominik Cumhuriyeti'nde de görevler almıştı.

ALTIN MADENİNİN BAŞINA GEÇTİ

Rocha, emekli olduktan sonra iş dünyasına atılmış, Dominik Cumhuriyeti'nde kısmen Kanadalı Barrick Gold'a ait olan bir altın madeninin başkanlığını yapmıştı.


Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...