Tarihi skandal! 74 milyon dolarlık ABD silahı İran’a gitmiş

Düzenleyen: / Kaynak: YILMAZ BİLGEN
- Güncelleme:
Tarihi skandal! 74 milyon dolarlık ABD silahı İran’a gitmiş

Dünya Haberleri  / YILMAZ BİLGEN

Pentagon 2019’da Irak ordusuna bağışladığı 74 milyon dolarlık silahın peşine düştü. Bağdat’a verilen silahların Irak ve Suriye’de savaşan İran güdümlü Şii milislere gittiğini tespit eden ABD, Irak yönetimine silahların yeniden orduya teslimi için 2 ay mühlet verdi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - ABD Savunma Bakanlığı, 2019 yılında yapılan anlaşma ile Irak ordusuna verdiği 74 milyon dolarlık silahların izini sürdü. Amerikalı uzmanlar silahların Irak ve Suriye’de başta Haşdi Şabi çatı yapılanmasında yer alan Asaeb Ehlül Hak, Hizbullah, Nuceba Hareketi, Ebul Fadl Abbas başta olmak üzere Fatımiyyun, Bedir ordusu, Zeynebiyyun gibi 34 farklı gruba dağıtıldığını belirledi. İlk teftişin 2022 yılında gerçekleştiği, silahların akıbetini belirleme faaliyetlerinin 2023 başlarında da sürdüğü kaydedildi. 

Irak ve Suriye’de elde edilen görüntüler sonrası harekete geçen Pentagon, Irak Savunma Bakanlığı ile görüşme trafiği başlattı ve tüm silahların yeniden Irak ordu envanterine dönmesi için sorumlu birimlere 2 ay süre verdi. Güvenlik nedeniyle ismini paylaşamadığımız eski bakan ve hâlen Irak’ta önemli bir misyona sahip olan kaynağımız, Irak’ın yeni bir savaşın eşiğinde olduğunu ve verilen mühletin dolmak üzere olduğunu söyledi. Tarihî skandala ilişkin bilgiler edindiğimiz Iraklı yetkili “Pentagon silahların teslim edilmemesi durumunda Irak’ta Haşdi Şabi ve Suriye’deki tüm İran mevzilerini vuracağını ilan etti. ABD’nin verdiği mühlet döneminde hükûmet bir komisyon kurdu. Bu komisyon silahların iadesi ile ilgili Lübnan’da Hasan Nasrallah ve Haşdi Şabi Momutanı Ghazali dâhil tüm Şii milis grup liderleri ile görüştü. Bu ziyaretlerde Şii grup liderleri Irak hükûmetinden bu işe karışmamasını istedi ve silahların ganimet olduğunu öne sürerek ‘bu sorunu ABD bizimle halletsin’ mesajı yolladı” diye konuştu. 

Tarihi skandal! 74 milyon dolarlık ABD silahı İran’a gitmiş

ABD TAHKİMATI ARTIRDI

Silah krizi ve görüşme trafiğinin sonuçsuz kalması ile ABD güçleri, Anbar vilayeti Ayn el-Esad ile birlikte Kerkük, Bağdat ve Erbil’de bulunan askerî üslerine yoğun ikmal faaliyeti başlattı. Özellikle Musul’a bağlı Telafer’in 20 kilometre doğusunda bulunan El-Mahalebiye ilçesine ağır zırhlılar eşliğinde konuşlanan ABD güçleri, Irak’a hava yolu ve deniz yolu ile silah, asker ve mühimmat sevkiyatını sürdürüyor. Iraklı Emekli General Abdusselam Cesim, Irak’ın çatışma sürecine girdiğini ve Haşdi Şabi milislerinin tüm noktaları Irak ordu karargâhlarına taşıdığı bilgisini verdi. 

İran’a ve içerideki uzantılarına karşı 2019 halk ayaklanması ve Tişrin savaşını hatırlatan General Cesim “O dönem gerekli destek verilse İran’ı Irak’tan birkaç haftada silmek mümkündü. Şimdi her şey yeniden başlıyor. Bu sefer Sünniler kadar Iraklı Şiiler de Haşdi Şabi zulmüne ve İran’ın gölge işgaline karşı sahaya inerek direnecek. Tüm Şii beldelerde bu yönde ciddi hazırlık var” dedi.

ABD’nin Irak ordusuna devrettiği binlerce otomatik tüfek, uçaksavar, tanksavar füzeleri yanında yüzlerce zırhlı aracın da yine Şii milisler tarafından ordu envanterinden alındığı ortaya çıktı. Suriye sınırında kontrolü tamamen elinde bulunduran Haşdi Şabi, Deyr ez-Zor’a çıkan hattaki tüm milislerini Irak ordusuna ait askerî birliklere dağıttı. 

SURİYE DE HAREKETLENDİ

Irak’ta bu gelişmeler yaşanırken İran’ın tahakkümü altındaki Suriye kanadı da hareketlendi. Esad rejimi üzerinde baskısını sürdüren Tahran yönetimi, Irak’ta olduğu gibi Suriye ordusu kamuflajı ile Deyr ez-Zor’a yığınak yapmaya başladı. Bölgeden gelen görüntüler ve yerel medyanın geçtiği haberlere göre son birkaç günde İran’a bağlı Mahir Esad’ın 4. Tümeninin bayrağını taşıyan yüzlerce araç bölgeye giriş yaptı. 

Yerel kaynaklar, İran’ın muhtemel saldırı dalgasından milislerini koruma amaçlı böyle bir yola başvurduğunu, Şii milislere Suriye ordu kıyafeti giydirilerek sıcak hatta konuşlandırıldığını aktarıyor. Rejim bayraklı takviye birliklere Suriye hava kuvvetleri yoğun koruma sağlarken, binlerce takviye askere ek çok sayıda ağır silahın da bölgeye sevk edildiği kaydedildi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: YILMAZ BİLGEN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...