Bosna Hersek'ten ayrılmak için yeni kararlar: Dodik yine tehdit etti

Bosna Hersek'ten ayrılmak için yeni kararlar: Dodik yine tehdit etti

DÜNYA Haberleri

Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisine; Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri, vergi idaresi ve adli sistem gibi ortak kurumlardan altı ay içerisinde çekilmek için yetki verildi

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik’in, önemli kararlar alınması çağrısında bulunmasının ardından Bosna Hersek sınırları içerisinde bulunan Sırp Cumhuriyeti Ulusal Meclisi olağanüstü toplandı. Toplantının ana teması Bosna Hersek Devleti'ne ait stratejik öneme sahip yetkilerin, Sırp entitesi üzerine alınması oldu. Oturumda, Sırp Cumhuriyeti hükûmetine Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri, vergi idaresi ve adli sistem kurumu gibi ortak kurumlardan altı ay içerisinde çekilmesi için yetki verilmesi tartışıldı. Bosna Hersek'te egemenliğin devlete değil, entitelere ait olduğunu söyleyen Dodik "İçinde bulunduğumuz zor durumları aşamazsak Bosna Hersek'in parçalanması ve Sırp Cumhuriyeti'nin ülkeden ayrılması kaçınılmaz" diye konuştu.

YENİ ANAYASAYA GÖRE BANYA LUKA BAŞKENT
Oylamanın yapıldığı oturumda teklifler kabul edildi ve yeni bir anayasa metni hazırlanmasına karar verildi. Yeni anayasaya göre Sırp Cumhuriyeti'nin başkenti Banya Luka şehri olacak. Sırp Cumhuriyeti hükûmetinin altı ay içerisinde güvenlik, savunma, vergi idaresi ve adli sistem alanlarını düzenleyen yasa ve yönetmelikleri çıkarmakla yükümlü olduğu da alınan kararlar arasında. Demokratik Eylem Partisi (SDA) yetkilileri söz konusu kararların, Dayton Barış Anlaşması'na doğrudan saldırı olduğunu ve sonuçlarının kimse için iyi olmayacağını belirtti. Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt ise Sırp siyasetçilere alınan kararları iptal etme çağrısı yaparak "Sırp siyasetçiler, Sırp Cumhuriyeti için felakete sebep olacak kararlardan uzak durmalıdır" dedi.


 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...