Biden, Çinli mevkidaşını 'balon'la vurdu: Diktatörler için büyük bir utanç...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Biden, Çinli mevkidaşını 'balon'la vurdu: Diktatörler için büyük bir utanç...

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Biden, ABD'li diplomat Blinken'ın Pekin'e düzenlediği geziden sonra Çin Devlet Başkanı Xi'nin bir 'diktatör' olduğunu söyledi. Geçen aylarda bir Çin casus balonunun ABD'de düşürülmesi hakkında da konuşan Biden, bunun 'utanç verici' olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, uzun süredir gergin olan Çin-ABD ilişkilerinde ılımlı adımlar atmak adına ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Pekin'e ziyaret düzenlemesinin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

California'da düzenlenen bir kampanya etkinliğinde konuşan Biden, yönetiminin ülkelerle ilişkisine değindi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in 'diktatör' olduğunu ima etti. Şubat ayında ABD hava sahasında düşürülen Çin'e ait casus balona değinen Biden, Xi'nin verdiği tepkinin nedeninin 'balonun orada olduğunu bilmemesinden' kaynaklandığını öne sürdü.

"DİKTATÖRLER İÇİN BÜYÜK BİR UTANÇ"

Biden, "Xi Jinping'in içi casus ekipmanıyla dolu o balonu düşürdüğümde çok üzülmesinin nedeni, onun orada olduğunu bilmemesiydi. Ciddiyim. Ne olduğunu anlamadıklarında bu, diktatörler için büyük bir utançtır" dedi.

"En önemli nokta, Xi şu anda yeniden ilişki kurmak istediği bir durumda" diyen Biden, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretinde 'iyi bir iş çıkardığını' belirtti ancak diğer yandan ilişkilerin iyi bir hal almasının zaman alacağını ifade etti. Biden ayrıca, Çin’in ciddi ekonomik sorunlarını olduğunu vurguladı.

Çin Devlet Başkanı'nın ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya arasındaki Quad ittifakından da rahatsız olduğunu dile getiren Biden, Şi'nin kendisini arayarak bunu yapmamalarını istediğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Şubat ayı başında Çin’e ait yüksek irtifalı istihbarat balonunun ABD üzerinde olduğunu, balonun takip edildiğini açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken da balon krizi nedeniyle Çin'e yapacağı ziyareti ertelemişti.

Washington-Pekin hattında yeni bir krize yol açan balon, Biden’ın talimatıyla 4 Şubat’ta ABD ordusu tarafından Atlantik Okyanusu üzerinde düşürülmüştü. Balon krizinin ardından Blinken, 18 Haziran’da Çin’e ziyaret gerçekleştirmişti. (Kaynak: İhlas Haber Ajansı-Anadolu Ajansı)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...