HUSİLER KİMDİR? ABD'YE KARŞI SAVAŞ AÇAN Husileri kim, hangi ülke destekliyor?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tüm dünyanın gündeminde yer alan Husiler ile ilgili detaylar araştırılıyor. Husi Tümgenerali Abdul Selam Cahaf, ABD gemisini içindekilerle birlikte batırdıklarını açıkladı. Gündemde yer alan konu ile ilişkin Husiler kimdir, hangi ülke destekliyor? Askeri gücü nedir? gibi soruları araştırıldı. İşte detaylar...

ABD Başkanı, Kızıldeniz'de saldırıya devam eden Husileri hedef aldıkları hava saldırılarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Dünya gündeminde yer alan ABD - Husiler konusuna ilişkin Husiler kim, hangi ülke destekliyor? soruları aratıldı.

HUSİLER KİMDİR?

Husiler ya da resmî adıyla Ensarullah, Yemen'de faaliyet gösteren Zeydi grubudur. Husiler, adını kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi'den aldı. İlk kez 2004 senesinde silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004 senesinden beri İran tarafından malî ve askerî destek alan Husiler, 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile San'a ve parlamentoyu ele geçirmişlerdir.

Grubun sloganı "Allah Büyüktür, İsrail'e ölüm, Amerika'ya ölüm, Siyonizm'e Lanet, İslam'a Zafer"dir. Bu slogan Husi bayraklarında yer alır.

HUSİLER KİMDİR? ABD'YE KARŞI SAVAŞ AÇAN Husileri kim, hangi ülke destekliyor?

HUSİLER NE ZAMAN, NEREDE KURULDU?

Ensarullah Hareketi, 1990'lı senelerin başında, Yemen’in kuzeyinde, Suudi Arabistan sınırının yanı başındaki Sada bölgesinde, kültürel ve dini faaliyet amaçlı küçük bir grup olarak kurulmuştur.

HUSİLER ASKERİ GÜCÜ NEDİR, KAÇ ASKERİ VAR?

Husilerin 7.000-30.000 arası silahlı militanı ve 450.000 kadar sivil destekçisi vardır.

HUSİLERİ KİM, HANGİ ÜLKE DESTEKLİYOR?

Husilerin İran tarafından desteklendiği bilinenler arasında yer alıyor. 

HUSİLER - ABD OLAYI NEDİR, NELER OLUYOR?

Husi Tümgenerali Abdul Selam Cahaf, Amerika gemisini içindekilerle birlikte batırdıklarını duyurdu. ABD Başkanı Biden ise Kızıldeniz'deki saldırılarına misilleme olarak, Amerikan ve İngiliz ordularının Yemen'de Husilere ait bazı hedefleri vurduğunu açıkladı.

HUSİLER KİMDİR? ABD'YE KARŞI SAVAŞ AÇAN Husileri kim, hangi ülke destekliyor?

Abdul Selam Cahaf, sosyal medya hesabında konu ile ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Allah'ın izniyle Amerikan gemisini içindekilerle birlikte füzelerimizle batırdık. Gazze gibi bombalandığımız için şimdi rahatladık.Filistin halkı bombalanırken biz bundan mahrum kaldığımız için utanıyorduk."

Husi Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin El Ezzi de konu ile ilişkin bir açıklamada bulundu. El Ezzi'nin açıklaması şöyle:

"Ülkemiz Amerikan ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırıya maruz kaldı. Şüphesiz Londra ve Washington ağır bir bedel ödemeye hazırlanmak zorunda kalacak."

ABD Başkanı Biden, açıklamasında, "Bugün, talimatımla, ABD ordu güçleri İngiltere ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın da desteğiyle Yemen'de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi" ifadesini kullandı.

HUSİLER KİMDİR? ABD'YE KARŞI SAVAŞ AÇAN Husileri kim, hangi ülke destekliyor?

KIZILDENİZ'DE NE OLDU?

Yemen'deki Husilerin, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık olarak ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık 2023 tarihinde Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası "Deniz Görev Gücü" kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta da "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurdu.

Husilerin saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'sinin yapıldığı Süveyş Kanalı'ndan geçişleri tehlikeye atarken, Kızıldeniz'de ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin pes peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizi"nin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...