İsveç’te güvenlik fiyaskosu! Türkiye dosyaları havalimanı tuvaletinde unutuldu

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
İsveç’te güvenlik fiyaskosu! Türkiye dosyaları havalimanı tuvaletinde unutuldu
İsveç, Türkiye, NATO, Güvenlik, Haber
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un Türkiye ile NATO üyeliği kapsamında yürüttüğü görüşmelerin ardından, resmi hükümet belgelerinin bulunduğu bir dosya Stockholm Arlanda Havalimanı’nın tuvaletinde unutuldu. Temizlik görevlisinin bulduğu dosyada diplomatik notların yer aldığı öne sürülürken, “Türkiye pazarlıkları ortalığa saçıldı” yorumları gündemi salladı.

İsveç Başbakanı'nın Türkiye ile yapılan NATO görüşmeleri sonrası Stockholm Arlanda Havalimanı’nda unutulan dosya ülke gündemine oturdu.

Belgeler, havaalanı tuvaletinde temizlik görevlisi tarafından bulundu.

İsveç’te güvenlik fiyaskosu! Türkiye dosyaları havalimanı tuvaletinde unutuldu - 1. Resim


GİZLİ GÖRÜŞMELERİN ARDINDAN...

İsveç’in NATO üyelik süreci sırasında yapılan diplomatik görüşmeler, yalnızca sınırlı bir heyetle yürütülmüştü.

Görüşmelerde Türkiye ile ele alınan başlıkların detayları kamuoyuna açıklanmamıştı. İsveç’in başvurusunun onaylanması için yaklaşık bir yıl süren süreç boyunca yürütülen temaslar kapalı kapılar ardında gerçekleşti.

İsveç’te güvenlik fiyaskosu! Türkiye dosyaları havalimanı tuvaletinde unutuldu - 2. Resim

BAŞBAKANIN ZİYARETİ SONRASI KRİZ

İsveç gazetesi Dagens Nyheter’in(DN) haberine göre, Kasım 2022’de Başbakan Ulf Kristersson’un Türkiye’ye yaptığı ziyaretten sonra, Stockholm Arlanda Havalimanı’nda hükümete ait resmi bir dosya kayboldu.

Belgelerin, İsveç'in NATO'ya katılım süreci kapsamında Türkiye ile yapılan görüşmelere ait olduğu öne sürüldü.

BELGELER TUVALETTE BULUNDU

Başbakanlık Basın Servisi, klasörün bir çalışan tarafından unutulduğunu doğruladı:

“Başbakanın Türkiye ziyaretinin ardından, Hükümet basın servisi çalışanlarından biri Arlanda Havalimanı'nda bir dosya unuttu ve dosya havaalanı personeli tarafından bulundu” diyen basın servisi, e-postada şunları ekledi:
“Klasörün güvenlik sınıflandırmasına tabi bilgiler içermediği değerlendirildi. Bu nedenle, herhangi bir hasar değerlendirmesi yapılmadı ve olay Güvenlik Polisi'ne bildirilmedi.”

Dosya, havaalanı terminalindeki bir tuvalette temizlik görevlisi tarafından bulundu. Güvenlik değerlendirmesi sonucunda belgelerin gizli sınıfta olmadığı ve herhangi bir zarar değerlendirmesi yapılmadığı açıklandı.

HASSAS BİLGİLER SIZDI MI?

Dagens Nyheter’in kaynaklarına göre, dosyada dışişleri gizliliği kapsamında değerlendirilebilecek bilgiler de yer alıyordu. Klasörün içeriğinde konuşma notları ve diplomatik belgeler bulunduğu ancak hassas istihbarat bilgilerinin yer almadığı ifade edildi.

GÜVENLİK ZİNCİRİ 

Belgelerin bulunmasının ardından, görevli personelin güvenlik birimine durumu bildirdiği öğrenildi. Ayrıca, personelin seyahat sonrası taksi yerine toplu taşıma kullanmaya zorlanması da tartışma konusu oldu. Söz konusu klasör, bu süreçte terminalde unutuldu.

YENİ DANIŞMANIN PEŞ PEŞE GÜVENLİK HATALARI

Başbakan Kristersson’un ziyaretinden günler sonra ulusal güvenlik danışmanı olarak atanan Henrik Landerholm’un da görevinin ilk altı ayında üç ayrı güvenlik ihlali gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Cep telefonu, not defteri ve belgeler unutan Landerholm, geçtiğimiz günlerde gizli belgeleri ihmal ettiği gerekçesiyle mahkemeye çıktı.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...