Uzmanlar krizi gazetemize değerlendirdi: Kerkük’te ileri giden karşısında Türkiye’yi bulur

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Uzmanlar krizi gazetemize değerlendirdi: Kerkük’te ileri giden karşısında Türkiye’yi bulur

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker “Kerkük’te daha ileri gidemezler; karşılarında Türkiye’yi bulurlar” derken Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ “Türkmenler yalnız yakalanırsa, Türkiye’nin desteği olmasa insanlık dramı yaşanır” yorumunda bulundu

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Irak’ın Kerkük kentinde, Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kente dönüşü sonrası başlayan gerilimi değerlendiren uzmanlar, KDP’nin varlığının rahatsızlık oluşturduğunu söyledi. Kentin gerçek sahipleri olan Türkmenler, Araplar ve Kerkük Kürtlerinin, Peşmergeleri istemediğine dikkat çeken uzmanlar, Irak merkezi yönetiminin zorlaması hâlinde halkın isyan edebileceği uyarısında bulundu. Kentte üç milyon kişinin yaşadığını ve herkesin silahlı olduğunu belirten uzmanlar, Irak petrolünün yüzde 40’ının Kerkük ve Musul bölgesinden çıktığının unutulmaması gerektiğine vurgu yaptı. 

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Barzani’nin Kerkük’ü Kürt kenti olarak ilan etmek için 2017 yılındaki ABD’nin de desteğiyle yaptığı referandumu hatırlatarak, Türkiye’nin İran ile birlikte Bağdat Hükûmeti ile görüşmeleri sonucunda referandumun sonuçlarının üstesinden geldiğine dikkat çekti. Türkiye’nin girişimleri sonucu Barzani’nin geri adım attığını ve uyumlu bir politika izlediğini belirten Özülker, sözlerine şöyle devam etti:

GERİLİMİN ASIL SEBEBİ PETROL

Barzani şehri, Kürt kenti ilan edemeyince Kerkük’te yaşayan Türkmen nüfusunu Kürtleştirme politikasına yöneldi. Irak’ın kuzeyindeki bölünmeyi doğrudan Kürtleşme noktasına götürmek istedi. Bugüne kadar bu politikayı uygulayarak geldi. Kerkük, baştan aşağı bir Türkmen kentiyken, Kürtler çoğunluk için mücadeleye girdi. Türkmenlerin en büyük desteği de doğal olarak Türkiye. Daha ileri gidemezler. Karşılarında Türkiye’yi bulurlar. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak’a gitti, şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan gidecek. Musul ve Kerkük’ün petrol sahaları dolayısıyla bunların yapıldığını biliyoruz. Bağdat yönetimi tüm ülkeyi elinde tutmak istiyor ancak Kürtler bunu istemiyor. Geçmişten gelen bağlarımız var, aynı etnik kökene sahip kardeşlerimiz orada. ABD ve Rusya bölgede çatışıyor ancak hesaba katmadıkları bir şey var, o da Türkiye’nin güçlü bir bölge ülkesi olması. ABD’nin asıl gündemi orada Kürt devleti kurmak. Bunu da İran, Irak, Suriye ve Türkiye’den toprak kopararak yapmak istiyor.

TÜRK'ÜN VARLIK GÖSTERMESİNİ İSTEMİYORLAR

Güvenlik uzmanı Coşkun Başbug, Türk gücünün bölgede etkin olmasını istemeyen yapıların demografik yapıyı değiştirmek için nüfus ve tapu binalarını yaktığını, Peşmergenin Sincar üzerinden kontrol noktaları kurarak gerginliği artırdığını ve bölgede hâkimiyet kurmaya çalıştığını hatırlattı. Irak hükûmetinin ortak karargâh binasına Peşmergenin girişinin durdurulmasıyla gerilimin düştüğünü ifade eden Başbuğ, “Kerkük’ün, Irak hükûmetinin de içinde kaldığı oyunların merkezinde kaldığını düşünüyorum. Ne merkezi hükûmet, ne ABD, ne Barzani, ne de diğerleri… Orada Türk’ün varlık göstermesini istemiyorlar meselenin özü bu. Zaman zaman menfaatler çatışsa da birleşse de bu temel doktrinde bir değişiklik yok” dedi.

Bakan Fidan’ın Irak temaslarına değinerek, Türkmenlerle yaptığı görüşmelerin önemine işaret eden Başbuğ, Musul ve Kerkük petrollerinin getirdiği servetin birçok kesim tarafından kontrol edilmek istendiğinin altını çizdi. Başbuğ sözlerine şöyle devam etti: Irak fikren üçe bölünmüş durumda. ‘Şii’, ‘Sünni’ ve ‘Kürt’ diye. Elbette ki, bu ortamdan faydalanmak isteyenler var. Türkmenler yalnız yakalanırsa, Türkiye’nin desteği olmasa, orada bir insanlık dramı yaşanır. Öylesine gözü dönmüş bir yapı var. Ancak Türkiye, Türkmenlere verdiği desteği açık açık ortaya koyuyor, zaman zaman girişimlerde bulunsalar da yapamayacaklarını buna izin verilmeyeceğini biliyorlar. Tartışmalı olan bölge bir an önce statüye kavuşturulmalı. Kürt bölgesel yönetimine nasıl özerklik verildiyse oraya da bir statü verilebilir. 

ERŞAT SALİHİ: KONU YARGIDA

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak Meclisi’ndeki Kerkük milletvekillerini makamında kabul etti. Kerkük’te güvenlik, istikrar ve toplumsal barışın korunması gerektiğini söyleyen Sudani “Kentte saldırıları gerçekleştiren ve fitne çıkarmaya çalışanlar yasa uyarınca cezalandırılacak” dedi.  Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Meclis Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi, görüşme sonrası “Kerkük’te barışçıl hayatı destekleme ve krizin yargı yoluyla çözülmesi konusunda uzlaştık” dedi. Salihi, Başbakan’ın orduya ait karargâh binasıyla ilgili son kararı artık yargının vereceğinin bilincinde olduğunu da vekillere ifade ettiğini kaydetti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...