Telefonu hacklendi iddiası İngiltere’yi karıştırdı... Truss’ı istifaya götüren mesaj ortaya çıktı!

- Güncelleme:
Telefonu hacklendi iddiası İngiltere’yi karıştırdı... Truss’ı istifaya götüren mesaj ortaya çıktı!

DÜNYA Haberleri

İngiltere "Liz Truss'ın telefonu hack'lendi" iddiasıyla çalkalanıyor. Göreve kısa süre önce geçen ve izlediği ekonomi politikaları nedeniyle istifa baskılarına maruz kalan Truss’ın telefonun Ruslar tarafından ele geçirildiği iddia edildi. Kişisel cep telefonundan ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a attığı 'İşlem tamam' mesajıyla koltuğundan olduğu öne sürülen Truss’ın istifa etmek zorunda kaldığı belirtildi.  Truss'ın Moskova için çalıştığı düşünülen bilgisayar korsanları tarafından gözetlendiği iddia edildi.

İngiltere’de Boris Johnson istifasından sonra sular durulmadı. Johnson’un koltuğuna gelen Liz Truss da istifa baskılarına boyun eğdi. Görevi kısa süre önce Rishi Sunak’a devreden Truss’ın başı telefonuyla dertte. Gündeme bomba gibi düşen hack iddiası ortalığı karıştırdı. Mail on Sunday gazetesi, Liz Truss’ın kişisel cep telefonunun dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde Moskova için çalıştığı düşünülen bilgisayar korsanları tarafından gözetlendiğini yazdı.

BORİS JOHNSON İDDİASI

Yaşanan telefon hack olayının İngiltere’de iktidar partisindeki liderlik yarışının yaşandığı günlerde gerçekleştiği ve Boris Johnson ve Kabine Sekreteri Simon Case tarafından habere karartma emri verildiğini iddia edildi. Muhalefet kanadı bu ulusal güvenlik sorunun saklanması konusunda iktidara yüklenirken seçimler yüzünden haberlerin karanlıkta bırakılması da 'büyük bir skandal olarak' yorumlandı. İngiliz istihbarat şefleri bakanlardan devlet işlerinde kişisel cep telefonlarını kullanmamalarını istedi.

MESAJLARI YÜZÜNDEN İSTİFA ETTİ

Bu arada telefonu hacklenen İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a Kuzey Akım2 boru hattına yapılan sobatajla ilgili 'İşlem tamam' mesaji attığı ve bu mesajın hackerların eline geçmesi yüzünden de istifa etmek zorunda kaldığı iddia edildi.

FRANSA VE YUNANİSTAN’DA DA YAŞANDI

İngiltere'deki skandalın benzeri Fransa ve Yunanistan'da yaşanmıştı. İsrailli teknoloji şirketinin geliştirdiği "Pegasus" adlı casus yazılımla aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçileri izlemek için kullandığı öne sürülmüştü. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da adının geçtiği olayda 5 bakanın cep telefonlarında casus yazılım tespit edilmişti. Bu yıl da Yunanistan dinlenme kriziyle sarsılmıştı.

LİZ TRUSS’IN İSTİFASI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın istifasından sonra Muhafazakar Parti’nin yeni lideri Dışişleri Bakanı Liz Truss olmuştu. Göreve gelmesinden yaklaşık 6 hafta sonra istifasını açıklayan Truss, Londra'da başbakanlık konutunun önünde yaptığı açıklamada yeni başbakan seçilene kadar göreve devam edeceğini belirtmişti. Büyük bir ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık döneminde göreve geldiğini belirten Truss, istifasını Kraş 3. Charles’a aktarmıştı.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...