Açık lise için 8 istisna

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Açık lise için 8 istisna

Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ortaokul sonrası açık liseye kayıtta değişiklik yok. Ancak ara sınıfta açık liseye kolay geçiş olmayacak.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığının (MEB), açık liselere geçişi zorlaştırmasıyla başlayan tartışmalar sürüyor. Bakanlığın uygulamanın nasıl olacağı yönünde açıklama yapmaması birçok cevapsız soruyu da beraberinde getirmişti. ‘Açık lise’de kafalar karışık’ haberimiz sonrası bakanlık yeni bir açıklama yaptı. MEB tarafından yayımlanan genelge ile açık liseye geçiş şartları netleşti ve ‘Örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler dışındakilerin örgün ortaöğretim kurumlarından açık öğretim liselerine nakil ve geçiş yapamayacakları hükme bağlanmıştır’ ifadeleri kullanıldı. 

Bakanlık, herhangi bir makul gerekçe olmadan öğrencilerin açık öğretime yönlendirilmesinin, örgün öğretimin değersizleştirilmesine, eğitimde fırsat eşitsizliğine, eğitim yatırımlarının ve ders araç gereçleri gibi kamu kaynaklarının israfına ve öğretmen istihdamındaki planlamaların aksamasına sebebiyet verdiğini iddia etti. Açıklanan yeni düzenlemeye göre açık liseye geçiş hakkı olanlar şöyle:

Sınıf tekrarına kalanlar.

> İkamet değişikliği nedeniyle devam edeceği aynı türden okulu bulunmayanlar.

> İlköğretim okulu/ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olup herhangi bir örgün ortaöğretim kurumunda kaydı olmayanlar ile çeşitli nedenlerle dokuzuncu sınıfta özürsüz devamsızlık hakkını dolduranlar.

> Yurt dışında olması sebebiyle çeşitli mazeretleri olanlar.

> Uzun bir süreyi gerektiren hafızlık eğitimi alanlar.

> Millî sporcular dışında bireysel veya takım sporlarında en az üç yıl faal lisanslı olarak yarışmalara katılan sporcular.

> Deprem bölgesindeki bazı il ve ilçelerdeki geçici barınma merkezlerinde ikamet edenler.

> Taşıma yolu ile eğitim hizmeti alanlar.

SON GÜN 16 EKİM

Söz konusu bu kişiler durumlarını belgelendirmeleri hâlinde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurabilecek. Bugün başlayan başvuru sürecinde son gün 16 Ekim. Bu arada MEB, izinsiz faaliyette bulunan kurslarla mücadelede tedbirleri sıkılaştırmaya da başladı. Bu kapsamda, izinsiz faaliyet gösteren merdiven altı yapılara karşı karekod uygulamasıyla yeni tedbirler aldı. Kursların izinli veya izinsiz olduğunu önceden tespit edebileceği bu sistemle öğrenci ve velilerin mağduriyet yaşamaması sağlanacak. Valilikler kurum girişinde karekodu bulunmayan tabelalar için özel öğretim kurumlarına 18 Eylül’e kadar süre tanıdı. Bu süre sonunda yükümlülüğünü yerine getirmeyen özel öğretim kurumları hakkında işlem yapılacak. Bakanlığın internet sitesinde yer alan “İzinsiz Eğitim Faaliyet İhbarı” bölümünden yapılacak şikâyetler, Valiliklerce oluşturulan izleme ve koordinasyon komisyonları tarafından değerlendirilip inceleme ve soruşturma işlemleri başlatılacak.

HER DURUMDA 12 YIL ŞARTI ARANIYOR

Örgün Ortaöğretim Kurumlarından Açık Öğretim Liselerine Geçişler konulu genelgenin 15’inci maddesinin C fıkrasına göre ortaokul ve imam-hatip ortaokulunu bitiren öğrenciler LGS, mülakat veya komisyonla alım yapan liselere hiçbir şekilde yerleşemediği takdirde açık liseye kayıt yaptırabilecek. Öte yandan, Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, hafızlık eğitimi almak isteyen öğrenciler için de, 12 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle açık lise eğitim mecburiyeti bulunuyor. Diyanete bağlı kurumlarda din eğitimi ve hafızlık eğitimi almak isteyen öğrenciler, kayıt evraklarıyla birlikte MEB’e başvurduğu takdirde açık liseye kayıtlarını aldırabiliyor. Haber Merkezi ANKARA



Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Melek 18 Eylül 2023 20:59

Geçmiş

Sonraki Haber Yükleniyor...