Açık lisede umutlu bekleyiş: Eğitimciler 'yasak ve kısıtlama çözüm değil' diyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Açık lisede umutlu bekleyiş: Eğitimciler 'yasak ve kısıtlama çözüm değil' diyor

Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Millî Eğitim Bakanlığı açık liselerle ilgili yol haritasını açıklamadı. Uzmanlar, "çocuklarını dinî kurslara göndermek isteyenlerin, çalışmak zorunda olanların hassasiyeti dikkate alınmalı" tavsiyesinde bulunurken, Doç. Dr. Mustafa Şeker "Sınırlama gelirse açık liseye devam etmeyenlerin oranı yüzde 5 ise yüzde 25’e çıkar. Devlet çocukları sisteme dâhil edecek yerde dışına itmeye çalışıyor. Yasak ve kısıtlama çözüm değil" dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığının, açık liselere geçişi zorlaştırmasıyla başlayan tartışmalar sürüyor. Bakanlığın uygulamanın nasıl olacağı yönünde açıklama yapmaması kafaları karıştırırken, yönergenin yakın zamanda duyurulacağı öğrenildi. Öğrenciler ve veliler, makul çözüm umudunu koruyor. Uzmanlara göre, asıl tartışılması gereken açık öğretim değil, liselerdeki eğitimin kalitesi.

DEVLET SUÇU KENDİNDE ARAMALI

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden eğitim bilimci Doç. Dr. Mustafa Şeker, şunları söyledi:

"Yasak ve kısıtlama çözüm değil. Türkiye’nin sosyolojisi ve kültürü bu tür değişimleri kaldırmaz. Millet çok ciddi rahatsız. Biz beğensek de beğenmesek de okulun çocuğa bir şey kazandırmadığına yönelik toplumda bir kanaat var. Karma sistemi istemeyen insanların sayısı da az değil. Uzaktan eğitim dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor. Hatta ABD teşvik bile ediyor. Eğitimde çok iyi noktaya ulaşmış Finlandiya ve Singapur gibi ülkeleri inceledim. Oralarda bile böylesi bir yasak yok.

Bu, sadece muhafazakârların meselesi değil. Erkin Koray zamanında çocuğunu vermemişti. Devlet, kız çocuklarını da okutayım diyorsa, onlara açık kapı bırakmalıdır. Mecburi tutulursa insanlar çocuklarını göndermez. Liseye devam etmeyenlerin oranı yüzde 5 ise yüzde 25’e çıkar. Devlet yine kaybeder.

Devlet çocukları sisteme dahil edecek yerde dışına itmeye çalışıyor. Açık lise sınavlarına görevli olarak katılıyorum. Sınava katılım oranı neredeyse yüzde 100. Bu iyi bir rakam. Eğer, mesele merdiven altı birtakım kurslar ise devlet suçu kendinde aramalı. Yasaklama mantığı doğru değil."

ÖĞRENCİLER NİYE KAÇIYOR?

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal ise şu ifadeleri kullandı: "Eğer baştan lise okuma fırsatını kaçırıp yaşı ilerlemiş olanlara yönelik açık lise uygulaması olacak diye bir kural konulsaydı, o zaman böyle bir problem yaşanmazdı. Ancak son yıllarda özellikle pandemiyle birlikte uzaktan eğitim daha da yaygınlaştı ve çocuklar süreci daha çok burada yürütmeye başladı. Buranın trafiğini birden kapatmak çok doğru bir yaklaşım olmadı.

Okulları bir cazibe merkezi hâline getirilebilseydi zaten öğrenciler açık liseyi tercih etmezdi. Örgün eğitimi hem nitelik hem içerik hem de sınavlara hazırlık bakımından en iyi hâle getirildiği takdirde öğrenciler zaten açık liselere gitmek istemez. Süreç nasıl işleyecek bilemiyoruz. Özellikle bazı ailelerin, çocuklarını dinî kurslara gönderip en azından lise eğitimini de açıktan aldırmak gibi bir düşüncesi vardı. O aileler de bu karara karşı hoşnutsuz. Onların da hassasiyeti dikkat alınmalı."

ÇALIŞMAK ZORUNDA OLANLAR VAR

Ailelerin ve öğrencilerin içerisinde bulunduğu şartların da göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çeken Ünsal "Örgün eğitime imkânı olmayan, çalışmak zoruhttps://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/petrolde-yeni-soklar-kapida-akaryakiti-ilgilendiriyor-oncu-kurulus-uyardi-sert-dalgalanmalar-yasanacak-990448nda olanlar var. Yine örgün eğitimden beklediği verimi alamayan ve farklı alternatiflere yönelik öğrenciler için bu uygulama bir süre daha devam edebilmeliydi. En azından okullardaki eğitim niteliğini artırana kadar bu süreç sürdürülebilmeliydi. Böyle birden ‘kapatıyoruz’ demek çok sağlıklı bir çözüm değil" ifadelerini kullandı.

"Eğitimin kesintisiz devam ettiği bir süreçte alınan kararların uygulamasının belli bir sürece tabii tutulması, alınan kararların sonuçlarını alabilmek için uzun vadeli düşünülmesi gerekir" diyen Ünsal, "Eğer açık liseler konusunda bir yönerge çalışması yapılıyorsa, bu büyük ihtimalle şu anki öğrencileri de kapsayacak. Öncelikle bu olmamalı. Yönerge zamana yayılmalı, kademe kademe geliştirilmeli, kapsayıcılığı süreç içerisinde planlanmalı. Uygulamanın olumlu ve olumsuz yanları tespit edilmeli. Örgün eğitime teşvik etmek gibi bir amaç varsa, öncelikle buradaki problemler masaya yatırılmalı ve bu problemleri giderecek faaliyetler icra edilmeli. Daha çok bunlar takip edilmeli" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Alp14 Eylül 2023 10:03

Insanlar neden acik liseye geciyor ince onu arastirin boş islerle uğraşmayin piyasada binlerce cocuk işçi çalıştırılıyor ama okuyanin pesine dusmek daha reklami bol oluyor yerel secim oncesi yanlış boş isler

Sonraki Haber Yükleniyor...