Öğrenciler ve veliler beklemede: 'Açık lise'de kafalar karışık

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Öğrenciler ve veliler beklemede: 'Açık lise'de kafalar karışık

Eğitim Haberleri  / HABER MERKEZİ

Okulların açılmasına az bir süre kala açık liselere geçişe engel getirilmesi kafa karışıklığıyla beraber tepkilere yol açtı. Çocuklarını açık liseye ve Kur’ân kurslarına vermek isteyenler çözüm bekliyor.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - Millî Eğitim Bakanlığınca, okulların açılmasına az bir süre kala açık liselere geçişler zorlaştırıldı. Bundan sonra, istisnai durumlar hariç açık liseye geçilemeyecek. Millî sporcular, tutuklular, şehit ve gazi yakınları bu düzenlemeden muaf tutulacak.

Bakanlığın kararı duyurmasının üzerinden günler geçti. Ancak düzenlemenin detayları netleşmedi. Belirsizlik tartışmaları da beraberinde getirdi. Çocuğunu açık liseye kaydetmek veya hafızlık ve Kur’ân kurslarına yazdırmak isteyen aileler kendilerine örgün eğitimin mecbur bırakıldığını belirterek tepki gösterdi.

Açık liseye başvuru için Halk Eğitim Merkezi müdürlüklerine giden aileler "Detaylar netleşmediği için sistem kapalı, yapacağımız bir şey yok" denilerek geri çeviriliyor. Bu arada edindiğimiz bilgilere göre yoğun eleştirilerin ardından Bakanlığın bir yönerge ile detayları açıklayacağı öğrenildi.

DERSHANELERE KAYIT YAPANLAR NE OLACAK?

Son sınıftaki çocuklarını erken kayıt avantajlarından yararlanmak için üniversiteye hazırlık kurslarına yazdıranlar Bakanlığın kararının ardından çaresizlik içinde kaldı. Çözüm isteyen veliler ‘Okula gitmese devamsızlıktan kalacak, dershaneye peşin ödediğimiz binlerce liramız yanacak’ dedi.

İstanbul’da yaşayan Mustafa Çelik "Çocuğumu, açık liseye geçiş yapmak isteyince erken kayıt ve peşin ödeme imkânlarından yararlanarak MEB izinli dershanenin mezun grubu programına kaydettim. Yaklaşık bir ay önce dershane eğitime başladı. Ancak şu an açık liseye geçişteki belirsizlik sebebiyle, ödemesini peşin olarak yaptığımız dershaneye mi yoksa okula mı gitmemiz gerekiyor bilemiyoruz" dedi.

"Eğer açık liseye geçişin kaldırılacağı daha önceden paylaşılmış olsaydı, dershaneye gitmezdik" diyen Çelik, "Dershanedeki kaydımızı iptal etmemiz durumunda kayıt ücretini geri alıp alamayacağımızı bilemiyoruz. Bu belirsizlik, ailesi olarak hem bizi hem de çocuğumuzu olumsuz etkiliyor. Düzenlemeden 12. sınıfların muaf tutulmasını MEB yetkililerinden talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

“KIZIM 3 GÜNDÜR AĞLIYOR”

Bir başka mağdur Bekir Barut ise "12. sınıfların büyük çoğunluğu açık liseye geçmek için bir yıllık tam gün dershane ücretini ödeyerek kaydını yaptırdı. Öğrenciler psikolojik olarak kendilerini hazırladılar. Kızım 3 gündür ağlıyor. Dershaneler parayı iade etmezler. Onlar da haklı bina, öğretmen... Ne yapacağız bilmiyoruz" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Eda14 Eylül 2023 23:04

Kızım 3 ay okula gitmiyecem diye kendini hazırladı,dersane verdik ama 2 gün kala herşey alt üst oldu ve kızım

İlknur 14 Eylül 2023 14:29

İkiz kızlarımı açık lise umuduyla dershaneye yazdırdım ama bakan beyyyy çocuklarımız okumadın geleceğini kurtarmasın diye elinden geleni yapıyor lafa gelince hepsi çocuklarımızı okutun diye ahkam kesiyorlar bu soruna acil çözüm bulunmalı...

Omer14 Eylül 2023 09:44

Herkesin bu konu hakkında konuşmadığı ve yazı yazmadığı dönemde yazınız için teşekkür ederim. Sadece şunu demek istiyorum. 12 sınıfta olup ozel okullara geçmeye bakanımız müsaade ediyor. Özel okulların fiyatı 100 binliralardan başlıyor. Ama açık lise kurslarına hayır deniyor. Acik lise dersane ücretleri 25 ile 30 bin lira arası. Yani zengine evet maddi durumu olmayana hayır deniyor. Yazık diyorum. Teşekkür ederim.

Akgul14 Eylül 2023 09:42

Acik liseye geçecek diye dershaneye yazdırdım mart ayında ödememiş yapıyorum 2 gunkala olacak seymi bu şimdi napacaz bilmiyoruz çocuğumun psikolojisi bozuldu sabah okul akşam dersane cocugum 9 da evde oluyor nekadar verimli olabilir bu çocuk sayın bakanım sormak istiyorum özel okulların önünü açtılar bu sistemle ama benim okadar gucumyok çözüm istiyoruz en azından 12 siniflar için bir çözüm beklıyoruz

Mehmet 13 Eylül 2023 23:10

2.sınıfta ingilizce dersi varda benim müslüman olan ülkemde niye Kur'an Kerim seçmeli ders oluyor anlamış değilim...

Mehmet 13 Eylül 2023 23:08

12 YIL EĞİTİM ACİLEN KALDIRILMALI NE EĞİTİM VAR NE ÖĞRETİM EĞİTİM SİSTEMİ YERLERDE SÜRÜNÜYOR

M.ali13 Eylül 2023 23:06

Bi açık lisemize karışmadıpiğınız kaldı onuda yapın. Biz istediğimiz zaman çocuğumuzu meslek öğrenmeye veremeyecek miyiz...

Fehime Kandemir 13 Eylül 2023 13:45

Sayın Bakanım son anda vermiş olduğunuz karar doğrultusunda biz veliler ve öğrenciler mağdur oldu hayat şartları doğrultusunda hem çalışıp hemde okuyan öğrenciler mağdur oldular Hiç olmazsa bu dönem vermiş olduğunuz karardan bu seneye mahsus donulerek mağduriyetimizin giderilmesini rica ederim tüm veliler ve öğrenciler adına teşekkür ederim

Ali13 Eylül 2023 08:18

Açık liseye geçiş yapılacak diye çocuğumu ona göre dershaneye yazdırdım erken kayıt avantajından yararlanmak için mart ayından beri taksitlerini ödüyorum bakan bey iki gün kala şapkadan tavşan çıkardı her şeyimiz alt üst oldu bu kadar duyarsızlık olamaz

Sonraki Haber Yükleniyor...