Afet bölgesinde konut seferberliği! Evler hak sahiplerine teslim ediliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Afet bölgesinde konut seferberliği! Evler hak sahiplerine teslim ediliyor

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi

Kahramanmaraş depremlerinin birinci yılında bölgede yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı 310 bine yaklaştı. 46 bin konut asrın felaketinin yıl dönümünde hak sahiplerine teslim edilecek, mart ayının sonunda ise sayının 75 bini geçmesi bekleniyor.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremler 11 kenti doğrudan etkiledi, binlerce bina yerle bir olurken en az 50 bin kişi hayatını kaybetti. Bölgede yaraları sarma çalışmaları hemen başlatılırken, evleri yıkılan veya ağır hasar gören afetzedeler için yapılan konutlar da yükselmeye devam ediyor.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Hamdolsun dünyada eşine rastlanmayacak ölçüde büyük bir konut seferberliği başlattık" derken, bugün 41 bini deprem konutları, 5 bini kalıcı köy evleri olmak üzere 46 bin konutun kuralarını çekip anahtarlarını hak sahiplerine teslim edeceklerini söyledi.

DEVLET AFET BÖLGESİ İÇİN SEFERBER OLDU

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın her yerinde öbek öbek inşaatlar yükseliyor. Dulkadiroğlu ve Elbistan ilçelerinde TOKİ binaları tamamlandı. Kentte devlet eliyle 22 bin konut inşa ediliyor, bunların toplam bedeli 43 milyar lira.

Kahramanmaraş’ta toplam 44 bin hak sahibi bulunuyor. Yani 18 bin açık kalıyor. 10 bini kentsel dönüşüm çerçevesinde, 8 bini yerinde dönüşümle yapılacak. 47 bin hak sahibi yerinde dönüşüm için başvurdu. Kimse eski bölgesini terk etmekten yana değil...

Afet bölgesinde konut seferberliği! Evler hak sahiplerine teslim ediliyor

İHALE AŞAMASINDAKİ KONUT SAYISI 307 BİN

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapımı devam eden ve ihale aşamasındaki deprem konutlarının sayısının 307 bini aştığını söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, depremin ilk anından itibaren hasar tespit çalışmalarına başlandı ve 6 milyondan fazla bağımsız bölüm incelendi. Hasar tespit çalışmalarına göre, 680 bin konut 170 bin ticari alandan oluşan 850 bin bağımsız bölüm ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, deprem bölgesinde 218 bin 917'si TOKİ, 44 bin 275'i Emlak Konut Genel Müdürlüğü, 43 bin 874'ü Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce olmak yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı toplam 307 bin 66'ya ulaştı.

Yapımı süren ve ihale aşamasındaki konutların illere göre dağılımı ise şöyle:

"Adana 8 bin 138, Adıyaman 37 bin 813, Diyarbakır 8 bin 660, Elazığ 7 bin, Gaziantep 28 bin 116, Hatay 101 bin 335, Kahramanmaraş 46 bin 743, Kilis 2 bin 582, Malatya 48 bin 837, Osmaniye 8 bin 410 ve Şanlıurfa 9 bin 432."

Öte yandan şubat ayı içerisinde toplam 45 bin 901 konutun kura çekimleri tamamlanarak depremzedelere teslimi sağlanacak ve 2 ay içerisinde teslim edilen konut sayısı 75 bini aşacak.

Afet bölgesinde konut seferberliği! Evler hak sahiplerine teslim ediliyor

3 KENTTE TAMAMLANAN 4 BİN 971 KONUTUN DAĞITIMI BU AY YAPILACAK

Depremlerden ağır şekilde etkilenen Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da yapılan konutlardan 4 bin 971'i bu ay içerisinde hak sahiplerine dağıtılacak.

Adıyaman'da 33 bin 112 bina 'yıkık', 'acil yıkılacak', 'ağır hasarlı' ve 'orta hasarlı' olarak tespit edilirken, kent genelinde 44 bin 352 konut yapılması planlanıyor.

Adıyaman merkez ve ilçelerinde de etaplar halinde afet konutları yükselirken, konutların bir kısmı tamamlandı. Kent genelinde 640'ı köy evi olmak üzere toplam 2 bin 798 deprem konutu bu ay çekilecek kurayla hak sahiplerine teslim edilecek. İhalesi yapılan diğer konutların yapımı ise devam ediyor.

Şanlıurfa'da ise 10 bin 538 yapı 'yıkık', 'acil yıkılacak' ve 'ağır hasarlı' olarak kaydedildi. TOKİ Eyyübiye'de 3 bin 202, Karaköprü'de 733, Birecik ilçesinde 534 olmak üzere toplam 4 bin 469 konutu etaplar halinde yapıyor. 

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 24 mahallede yapılması planlanan 710 köy tipi afet konutunun da ihalesi gerçekleştirildi, bunlardan 546'sının inşasına başlanırken geri kalan konutlar için hazırlık süreci devam ediyor. Kent genelinde yapımı tamamlanan 106'sı köy konutu olmak üzere toplam 1314 konutun dağıtımının şubat ayı içerisinde yapılması planlanıyor.

Diyarbakır'da merkez Bağlar ilçesinde TOKİ tarafından 5 etap halinde 6 bin 40, Çermik ilçesinde 238 deprem konutunun inşa çalışmalarına başlandı. Hazro ilçesinde de 142 konutun inşa çalışmaları sürüyor.

Kent genelinde yapımı süren konutlardan 823'ü ile 36 da köy tipi afet konutu olmak üzere 859'u teslime hazır hale getirildi. Tamamlanan konutlar bu ay çekilecek kurayla sahiplerini bulacak.

Afet bölgesinde konut seferberliği! Evler hak sahiplerine teslim ediliyor

OSMANİYE TOKİ KONUTLARI DEPREMZEDELERİ BEKLİYOR

173 binanın yıkıldığı ve 1.010 kişinin enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği Osmaniye'de TOKİ tarafından Toprakkale ilçesinde başlatılan 152 konutluk daireler tamamlandı. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünülerek inşa edilen konutlar şimdi sahiplerini bekliyor.

TOKİ'nin yüksek güvenirlikli ve tamamen depreme dayanıklı binalar inşa ettiğine dikkat çeken İnşaat Mühendisi Burak Metin, "Binalarımız yapı olarak çok dayanıklı. Perde kalıp sistemi ile yapıldı, radye sistemden, temeli radyeden oluşuyor. Çok sağlam bir sistem. İlerleyen katlarımızda perde kalıp, tünel kalıp sistemi ile inşa ettik binalarımızı. Onlarda full perde beton sistemi ile oluştu. Depreme son derece dayanıklı" dedi.

"Depremzedelerimiz gönül rahatlığıyla uyuyabilirler" diyen Metin, "Dairelerimiz 66 adet 21+1, 88 adet 3+1’den oluşmaktadır. Toplam 154 dairemizin 152’si konut 2’si kapıcı dairesidir. Binalarımızdaki dairelerimiz şu anda en lüks yapı denilebilecek şekilde tasarlandı, dizayn edildi. Depremzedelerimiz eskiye nazaran gelince farkı göreceklerdir zaten, eskisi de sağlam bu da sağlam ama git gide TOKİ kendini geliştirdiği için hem çok sağlam hem de lüks bir yapıya sahip şu an" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...