Borsada temettü ve bedelsiz bereketi! Banka hisselerine dikkat...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Borsada temettü ve bedelsiz bereketi! Banka hisselerine dikkat...

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Borsa son dakika! Dünkü işlemlerde 9368’i gererek dönüşe geçen endeks, 9131’den kapanış gerçekleştirdi. Analistler, “Borsada iskontolu görünüm sürüyor. Fitch’in ardından diğer kurumlardan da not artışı gelebilir. Önümüzdeki dönemde banka hisseleri öncülüğünde yükselişler sürebilir. Özellikle 9000 desteğinin korunması önemli” görüşünü dile getiriyor. Bu arada Yapı Kredi, Akbank ve Garanti Bankası ile Akmerkez GYO temettü açıklarken; Jantsa yüksek oranda bedelsiz kararı aldı. Ülker’in bilançosunda ciddi artış gerçekleşirken, 3 borsa şirketi yeni iş birliği anlaşmasına imza attı. İşte borsaya dair detaylar...

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi dün yüzde 0,26 değer kaybetti ve 9131 puandan kapanış gerçekleştirdi. Fitch kararının etkisiyle birlikte gün içinde 9368’e kadar yükselen endekste, kapanışa doğru kâr satışları hız kazandı. Endekste son bir aylık dönemde gerçekleşen primin, yüzde 0,95 olarak yatay kalması dikkat çekti. 106 milyar TL hacmin gerçekleştiği dünkü işlemlerde Bursa Çimento, Akfen Yenilenebilir Enerji ve Kordsa en çok yükselenler arasında yer aldı. Analistler bundan sonraki süreçte 9000 seviyesinin korunması gerektiğini vurguluyor.

BORSAYA YABANCI GİRİŞİ ARTACAK

Fitch tarafından gerçekleştirilen not artışına dikkat çeken A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, “Ekonomik olarak uygulanan son politikalar ve siyasi olarak geliştirilen diyaloglar, zaten oldukça geciken bu not artışını artık kaçınılmaz hale getirmişti. Bu kararın henüz borsa tarafında tam olarak fiyatlanmadığını düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte daha net pozitif yansımalarını görebiliriz. Çünkü not tarafında 12 yıldır tersine giden bir iş, artık normale dönüyor. Yabancı yatırımcının Türkiye’ye yönelmesi bakımından bunun önemli bir kilometre taşı olduğu görülecek” şeklinde konuştu.

VERİLERDE İYİLEŞME DEVAM EDECEK

Bundan sonraki süreçte diğer kurumlardan da not artışlarının geleceğini aktaran Doğan, “Fitch’in bu son hamlesi diğer not kuruluşlarını cesaretlendirecektir. Çünkü onlar da Türkiye’yi hak etmediği bir noktada konumlandırıyor. Türkiye’nin riskleri var mı, var. Ama bu riskler, bu kadar düşük seviyedeki notlara karşılık gelmiyor. TCMB tarafında sıkı duruşun devamı bekleniyor ve buna seçimlerin ardından sıkı maliye politikalarının da eklenmesiyle birlikte, Türkiye’nin makroekonomik görünümünde daha belirgin bir iyileşme gözlemlenecek” dedi.

BANKA HİSSELERİNE DİKKAT

Bütün bu senaryoda Borsa İstanbul’un ucuz seviyelerde fiyatlandığına dikkat çeken Doğan; “Hem gelişmekte olan piyasalara hem de değerlemelere göre hisse senetlerindeki bu iskontolu görünüm borsayı yine öne çıkaracaktır. Özellikle banka hisselerinde hareketlilik öne çıkıyor. Çünkü ülkenin pozitif görünümüne dair ilk fiyatlamalar, risk primi de düştüğü için banka hisseleri üzerinde gerçekleşiyor. Eğer önümüzdeki dönemde yeni not artışları gelecekse, banka hisseleri pozitif ayrışacaktır. BİST100 tarafında 9400 seviyesi aşılacaksa, buna bankalar öncülük edebilir” değerlendirmesinde bulundu.

TEMETTÜ VE BEDELSİZ KARARLARI

Bu arada borsa şirketlerinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Yapı Kredi Bankası (YKBNK) hisse başına 1,08 TL nakit temettü yönündeki teklifin, Genel Kurul onayına sunulacağı belirtildi. KAP’ta yer alan bildirime göre, kâr payı dağıtımı için 5 Nisan 2024 tarihinin belirlendiği duyuruldu. Akbank (AKBNK), hisse başına net 1,72 TL temettü ödemesini 26 Mart tarihinde yapacak. Garanti Bankası da (GARAN) hisse başına net 2,80 TL nakit temettü dağıtacak. 11 Mart kapanış fiyatlarına göre temettü verimlilikleri YKBNK’de yüzde 4,48, AKBNK’ta yüzde 5,23 ve GARAN’da yüzde 4,95 olarak gerçekleşiyor.

Öte yandan Akmerkez GYO, hisse başına net 7,77 TL temettüyü 17 Nisan’da ödemeyi planlıyor. Jantsa da, sermayesini, %693,20 bedelsiz artışla 700 milyon TL’ye yükseltme kararı aldı.

ŞİŞECAM’DAN BORÇLANMA KARARI

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları (SISE) tarafından yapılan açıklamada da, 30 milyar liraya varabilecek borçlanma aracı ihracına karar verildiği duyuruldu. Söz konusu işlemin, yurt içinde nitelikli yatırımcıya satışla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ÜLKER’DEN 3,38 MİLYAR TL KÂR

2023 yılına dair bilançolar da gelmeye devam ediyor. Ülker, geçen yılın tamamında 3 milyar 378 milyon TL kâr elde ettiğini açıkladı. Böylece kârlılıkta 2022 yılına göre %243 oranında yükseliş gerçekleşti.

YENİ İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Son açıklanan iş birliği haberlerine bakıldığında; Girişim Elektrik 4,7 milyon Euro, BMS Birleşik Metal 970 bin dolar ve Birleşim Mühendislik 141,90 milyon TL’lik yeni iş anlaşmalarına imza attı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...