Depremzede esnafın kredi borçlarına 6 ay erteleme

- Güncelleme:
Depremzede esnafın kredi borçlarına 6 ay erteleme

Ekonomi Haberleri

Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye ve bağlı ilçeleriyle Gaziantep’in İslâhiye ve Nurdağı esnaf ve sanatkârların borçları ertelendi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Resmî Gazete’de dün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre; 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sebebiyle işleri veya işletmesi zarar gören ve faal bir şekilde esnaflık faaliyetlerini devam ettiremeyen esnaf ve sanatkârların, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan Halkbank’tan 6 Şubat ve öncesinde kullandıkları düşük faizli kredilerden doğan borçlar, ilgili mevzuata göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade, taksit veya hesap devresinden itibaren altı ay süreyle ertelendi. Bu çerçevede, 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sebebiyle zarar gördüğüne dair kamu idaresinden resmî belge alan esnaf ve sanatkârlar, 6 Ağustos’tan itibaren üç ay içerisinde taleplerinin değerlendirilmesi için bankaya yazılı olarak müracaat edebilecek.

Öte yandan karar uyarınca borçları ertelenmiş olan esnaf ve sanatkârlara, talepleri hâlinde Halkbank tarafında erteleme süresi boyunca düşük faizli kredi açılabilecek. Ayrıca ertelenen krediler sebebiyle; kararın yayım tarihinden itibaren müracaat süresi sonuna kadar, borcun ertelenmesi hâlinde ise erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacak. Bunun yanı sıra depremlerden dolayı faal bir şekilde esnaflık faaliyetini devam ettiremeyen esnaf ve sanatkârların karar uyarınca ertelenen mevcut kredileri, gelir kaybı uygulaması kapsamından çıkarılmayacak. Bu arada erteleme işlemi, borcun mevcut maddi ve şahsi teminatının sukutunu icap ettirmediği gibi, borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkı vermeyecek. Halkbank’ın bu kararla ertelenen kredilerden doğacak gelir kayıpları, esnaf ve sanatkârlar için banka tarafından esnaf ve sanatkar kredilerine uygulanan cari kredi faiz oranı dikkate alınarak hesaplanacak.

64 BİN ESNAFIN 9,5 MİLYAR LİRALIK KREDİSİ VAR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde söz konusu il ve ilçelerde bu kapsamda 64 bin 191 esnaf ve sanatkârın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunduğunu belirtmişti. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sebebiyle işleri veya işletmesi zarar gören esnaf ve sanatkârların kredi ödemeleri, Şubat ayında da altı aylığına ertelenmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...