İthalat azalıyor, üretim artıyor: Doğalgazda yerli kaynaklar çoğalıyor

- Güncelleme:
İthalat azalıyor, üretim artıyor: Doğalgazda yerli kaynaklar çoğalıyor

Ekonomi Haberleri

Karadeniz gazı 20 Nisan’da sisteme girmeye başlayacak. Ancak Türkiye’nin farklı bölgelerinde de gaz üretimi sürüyor. Gaz ithalatı ocakta önceki yıla göre yüzde 10 azalmayla 6 milyon metreküp olurken, aynı ayda üretim miktarı 7 milyon metreküp yükseldi. Üretilen gazın yüzde 98’i Tekirdağ, İstanbul, Kırklareli ve Düzce’deki sahalardan elde edildi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Karadeniz’den çıkarılan doğalgazın 20 Nisan’da devreye gireceğinin müjdesini verirken, Türkiye, bir yandan da farklı bölgelerde doğalgaz üretimine devam ediyor. Bu hazırlıkların yansımaları üretim ve ithalatta da kendini gösteriyor.

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) verilerine göre; üretilen doğalgaz miktarı, ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 7 milyon metreküp arttı. Ocak ayında üretilen doğalgaz miktarı, aralık ayına göre de 1 milyon metreküp yükseldi. Üretilen gazın yüzde 98’i Tekirdağ, İstanbul, Kırklareli ve Düzce’deki sahalardan çıkarıldı. 

YUNANİSTAN’A İHRAÇ ETTİK

Üretilen gaz, ihraç da edildi. Geçtiğimiz yıl ocak ayında doğalgaz ihraç edilmemişti. Bu yıl ise Yunanistan’a doğalgaz ihracatı gerçekleşti. Yunanistan’a 6 milyon metreküp doğalgaz ihraç edildi. Doğalgaz ithalat miktarı da ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 azalarak 6 milyon metreküp oldu. Aynı ayda boru gazının payı yüzde 53, LNG’nin payı yüzde 47 olurken, 2022’nin Ocak ayına kıyasla boru gazıyla ithal edilen doğalgaz ithalat miktarı bu yılın ocak ayında yüzde 21 azaldı. Öte yandan Türkiye, ocakta toplam 12 ülkeden doğalgaz ithal etti. Boru gazı ithal edilen ülkeler arasında Rusya’nın payı yüzde 35,45, Azerbaycan’ın payı yüzde 14,58, İran’ın payı yüzde 4,76 olarak hesaplandı. Aynı dönemde Fransa, Mısır, Nijerya, Trinidad ve Tobago, Belçika, Norveç ve Umman’dan doğalgaz alınırken, bu ülkelerden ithal edilen doğalgaz miktarı ise ocak ayındaki toplam ithalatın yüzde 20’sini oluşturdu. 

DEPOLANAN GAZ YÜZDE 238 ARTTI

Arz güvenliği için atılan adımlar da devam ediyor. Bu kapsamda, ocak ayı itibarıyla depolanan toplam doğalgaz miktarı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 238 arttı. Yer altı depolama tesislerindeki doğalgaz miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 293, LNG terminallerinde depolanan doğal gaz miktarı ise 2022’nin aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 24 yükseldi.

TPAO’YA ÇANAKKALE'DE PETROL ARAMA RUHSATI

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO), Çanakkale il sınırları içerisinde yer alan ve büyüklüğü 42 bin 593 hektarlık saha için beş yıl süreyle petrol arama ruhsatı verildi. 

KARADENİZ GAZINI TAŞIYACAK BORULARIN YERLEŞTİRME İŞLEMİ TAMAM

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz gazını karaya taşıyacak boruların deniz tabanına yerleştirilme işleminin tamamlandığını duyurdu. TPAO’nun Twitter hesabından yapılan paylaşımda “Karadeniz’deki enerji üssümüzü, Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisine bağlayan boruların deniz tabanına yerleştirme işlemi başarıyla tamamlandı. Enerjide Bağımsız Türkiye, 20 Nisan 2023” ifadelerine yer verildi. Sakarya Gaz Sahası’ndaki son güncellemelerle Karadeniz’deki gaz rezervi 710 milyar metreküpe ulaşmıştı. 20 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Karadeniz gazının törenle karaya çıkarılması hedefleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...