Emekli maaşı için Yargıtay'dan emsal karar! Bankalar haczedilen tutarı geri ödemek zorunda kalacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Takvim,
- Güncelleme:
Emekli maaşı için Yargıtay'dan emsal karar! Bankalar haczedilen tutarı geri ödemek zorunda kalacak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Takvim,

Maaşlarına haciz ve bloke kararı konulan emekliler için Yargıtay'dan emsal karar geldi. "Yaşama hakkına" dikkat çeken Yargıtay, emekliden izinsiz maaşlarına haciz konulamayacağına hükmetti. Kararla bankalar haczedilen tutarı geri ödemek zorunda kalacak

Maaşları enflasyon karşısında eriyen emekliler bir de bankaların haciz ve bloke kararları ile karşı karşıya kalıyor. Çekilen kredi, senet ile yapılan taksitli borçlanmalar, vergi borcu ödemeleri başta olmak üzere hacizle karşı karşıya kalan emekliler için emsal karar geldi. Yargıtay emekliden muvafakat alınmadan haczedilemeyeceğine hükmetti. Karar sonrasında emeklilerin dava yoluyla bankalardan haczedilen tutarı geri almasının önü açıldı.

EMEKLİLERDEN ÇOK SAYIDA ŞİKAYET VAR

Takvim gazetesinde yer alan habere göre emekliler maaşlarına konulan haciz ve bloke için CİMER, Sosyal Güvenlik Kurumu ve ALO 170'e çok sayıda şikayette bulundu. Emeklilerden gelen şikayetler üzerine Yargıtay'dan emsal niteliğinde bir karara imza attı

EMEKLİDEN İZİN ALINMADAN HACİZ UYGULANAMAZ

Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre, emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri bankalar tarafından muvafakat alınmadan haczedilemiyor, bloke konulamıyor. Yaşama hakkına dikkat çeken Yargıtay, emekliden muvafakat alınmadan maaşının haczedilemeyeceğine hükmetti.

BANKALARDAN GERİ ALINABİLECEK

Yargı, emekli aylığından nafaka dışında prim borcu için kesinti yapılmasını kanuna aykırı buldu. Emekli aylığının dörte biri oranında nafakayla birlikte prim kesintisi yapılması üzerine açılan davada yerel mahkeme vatandaşı haklı buldu. Temyiz başvurusunda Yargıtay da emekli aylığı ile ilerde çalışma gücünü kaybeden kişilere yaşamlarını sürdürmeleri için sosyal güvence sağlandığını, kişinin yaşam hakkı olduğunu, bundan vazgeçilemeyeceğine dikkat çekerek, yerel mahkeme kararını onadı.

Haczi yasaklanan gelir, aylık, ödeneğin haczine ilişkin talebin icra müdürünce reddedilmesi gerekiyor. Karar sonrasında emeklilerin dava yoluyla bankalardan haczedilen tutarı geri almasının önü açıldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Takvim,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...