EYT'de yaş sınırı yok, 2 milyon 250 bin vatandaşa emekli olma hakkı

- Güncelleme:
EYT'de yaş sınırı yok, 2 milyon 250 bin vatandaşa emekli olma hakkı

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı, “EYT’de yaş sınırı olacak, olmayacak” tartışmalarına son noktayı koydu: Düzenleme devlet adına büyük bir fedakârlık. Emeklilik hakkının kullanılmasında yaş sınırı uygulanmayacak.

Milyonlarca kişinin senelerdir beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın devreye girmesiyle çözüldü.

Erdoğan, dün akşam Külliye’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile EYT konusunu görüştü. 

EYT'de yaş sınırı yok, 2 milyon 250 bin vatandaşa emekli olma hakkı

Toplantı sonrası açıklama yapan Erdoğan şunları kaydetti:

> EYT düzenlemesinin müjdesiyle karşınızdayız. Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT olarak bilinen düzenleme uzun ve kapsamlı çalışma sonrası nihai hâlini almıştır. 

> Sosyal güvenlik sistemimizi yönetilebilir hâle getirmek için çok çalıştık. 1999 eylülünde atılan adımları ülkemizin hakikatlerine uygun şekilde 2008’de daha ileriye taşıdık. 

> Ülke ekonomisinin üzerine yük bindirmemek için uzunca süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. 

> Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sabit gelirli vatandaşların yanlarında olduğumuzu asgari ücret, memur ve emekli maaşı artışlarıyla gösteriyoruz. Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanların emeklilik yaşıyla ilgili beklentileri adımının müjdesiyle kendilerine desteği sergileme yoluna gidiyoruz. Devletin büyük bir fedakârlık anlamına gelen düzenlemeyle sistemi tartışmalardan arındırıyoruz.

> Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

> Düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor.

> Yaş şartı olmadan emekliliğe imkân sağlayan düzenleme, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli.

>Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz.

> İşverenlerin kıdem tazminatı ödemelerinde güçlük çekmemeleri için KGF destekli kredi paketi devreye alınacak.

> Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz.

KİMLERİ KAPSIYOR?

8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olan, kadınlarda 20 yıl 5000 iş günü erkeklerde 25 yıl 5400 iş günü primi ödemesi olanlar EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Söz konusu tarihte çıkan yasa sonrasında emeklilik için 58’e kadar uzatılan yaş şartı getirilmişti. 

Bu video da ilginizi çekebilir...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...