Fındık alım fiyatları üreticiyi memnun etmedi

- Güncelleme:
Fındık alım fiyatları üreticiyi memnun etmedi

Ekonomi Haberleri

Fındık alım fiyatlarına ilişkin yapılan açıklama, üreticileri memnun etmedi. Giresun kalite fındık için kilogram başına 84 lira, levant kalite fındık içinse kilogram başına 82 lira 50 kuruş olarak belirlenen fiyatın yetersiz kaldığını savunan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fiyatların en az 100 lira olması gerektiğini belirtti.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Akça, işçi maliyetlerinin geçen yıldan bu yana iki katına çıktığını belirterek “Beklentimiz en az 100 lira olmasıydı. Açıklanan fiyat beklentimizin altında. Geçen sene devletin kriterlerine dayanarak açıkladığımız işçilik maliyeti 216 liraydı, bu sene yine devletin kriterlerine göre hazırladığımız işçilik maliyeti 448 lira. Yüzde yüzü geçen bir artış var. Fındık fiyatlarında en az yüzde 100’ü geçen bir artış bekliyorduk. Ama yüzde 59 bandında bir artış oldu” dedi.

ALIMLAR 25 AĞUSTOS’TA BAŞLAMALI

Üreticinin, fındığını değerinde satması için mücadele edeceklerini belirten Akça “TMO’nun piyasada olması şart. Hiç zaman geçirmeden 15 Ağustos’ta randevu sistemini açmalı, en geç 25 Ağustos’ta alıma başlamalı. TMO’nun serbest piyasayı regüle etmesi, kapılarını açık tutarak üreticinin mağdur olmamasını sağlaması lazım. Bunu sağlayabilirsek, serbest piyasada fındık fiyatlarının çok düşük olacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

Beklenen rekoltenin altında bir üretimin gerçekleşeceğine dikkat çeken Akça, şöyle konuştu: Resmî olarak açıklanan rekolte 100-110 bin ton ama son günlerde yaşadığımız yüksek sıcaklar fındığın yanmasına sebep oldu. En az yüzde 10-15 kayıp yaşandı. Dolayısıyla beklenen rekolte de oluşmayacağı için fındık az olacak, bunu iyi değerlendirmemiz lazım. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...