Gaz merkezi için dev adımlar: Türkiye, Umman'dan yıllık 1,4 milyar metreküp alım yapacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Gaz merkezi için dev adımlar: Türkiye, Umman'dan yıllık 1,4 milyar metreküp alım yapacak

Ekonomi Haberleri

Rusya’nın ardından Umman ile masaya oturan Türkiye bu ülkeden 10 yıl süreyle yıllık 1,4 milyar metreküp gaz tedarik edecek. Balkan ülkeleriyle de gaz satışı konusunda el sıkışan Türkiye, İstanbul Gas Summit’te alıcı ve satıcıları buluşturacak.

Dünya gaz merkezi olma yolunda ilerleyen Türkiye, Rus gazının ardından Umman ile masaya oturdu. Türkiye’nin 10 yıl süreyle Umman’dan yıllık 1,4 milyar metreküp gaz tedarik edeceğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ayrıca İstanbul’da 14-15 Şubat’ta düzenleyecekleri İstanbul Gas Summit zirvesinde Orta Doğu, Akdeniz, Hazar ve Orta Asya’nın kaynak ülkeleriyle Avrupa’nın tüketici ülkelerinin bir araya getirileceğini bildirdi.

SON BİR YILDA 15 ÜLKEYE ZİYARET

Gaz ticareti merkezi için uzun süredir yoğun bir enerji diplomasisi yürüttüklerini kaydeden Bakan Dönmez, son 1 yılda Avrupa’dan Orta Asya ve Körfez’e kadar 15 ülkeyi ziyaret ettiklerini söyledi. Dönmez, bu kapsamda ilk adımın Bulgaristan ile atıldığına değinerek, “Bulgaristan ile 2035’e kadar sürecek yıllık yaklaşık 1,5 milyar metreküplük gaz tedarik anlaşması imzaladık. Bu kapasite Bulgaristan’ın yıllık gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 30’una denk geliyor. 13 yıllık sürede Bulgaristan’a toplam 20 milyar metreküplük bir gaz akışı olacak. Bulgaristan’ın yanı sıra Kuzey Makedonya, Romanya ve Moldova ile de benzer süreçleri yürütüyoruz” dedi.

UMMAN İLE 10 YILLIK ANLAŞMA

Yeni yatırımlarla bölge ülkelerine çok kısa bir sürede 3 kata kadar doğalgaz tedarikinde artış potansiyeli bulunduğunu kaydeden Dönmez, şöyle devam etti: “Buradan ilk defa ilan edeceğim yeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu an BOTAŞ Genel Müdürümüz ve heyeti Umman’da. Umman ile yeni bir gaz alım anlaşması imzalıyoruz. Umman’dan yıllık 1,4 milyar metreküplük gaz tedarik edeceğiz ve anlaşmamız 10 yıl geçerli olacak. Daha sonra yine uygun şartlar oluşursa anlaşmayı uzatma imkânımız da söz konusu. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın gaz tedariki sıkıntısı çektiği bir dönemde, Türkiye, gaz ticaret merkezi olmak için bütün adımları atıyor.”

Dönmez, bundan sonraki hedeflerinin üretici ve tüketici ülkeleri bir araya getirmek ve bölgede referans gaz fiyatının belirlendiği gaz ticaret merkezi hâline gelmek olduğunu vurguladı.

14-15 ŞUBAT'TA ÖNEMLİ ZİRVE

Bu kapsamda, İstanbul’da 14-15 Şubat’ta İstanbul Gas Summit düzenleyeceklerini duyuran Dönmez, zirvede Orta Doğu, Akdeniz, Hazar ve Orta Asya’nın kaynak ülkeleriyle, Avrupa’nın tüketici ülkelerinin bir araya getirileceğini bildirdi. Dönmez, zirvenin mottosunu “Securing the Future Together (Geleceği Birlikte Güven Altına Almak)” olarak belirlediklerine dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Zirvede enerji bakanlarının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektörün ve uluslararası enerji örgütlerinin üst düzey temsilcilerini ağırlayacağız. Zirvede, küresel gelişmelerin enerji sektörüne etkilerini, arz-talepteki değişimleri, fiyatlandırmaları ve küresel arz güvenliği konularını ele alacağız.”

DENİZDE SONDAJ DOĞU AKDENİZ'E KAYACAK, KAPATILAN KUYULAR AÇILACAK

Bakan Fatih Dönmez, Batı Karadeniz’de keşif ve sondaj çalışmalarının devam edeceğini, sismik araştırmaların Doğu Karadeniz’de Samsun, Sinop, Trabzon ve Rize açıklarında da yürütülebileceğini söyledi.  Dönmez, “Karadeniz gazı şu anki rezerviyle yaklaşık 30 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak büyüklükte. Çaycuma-1 kuyusundaki keşfin ardından o bölgede de yeni sondaj çalışmalarımız olacak. Tespit kuyuları açacağız. Bölgeye komşu benzer yapıdaki diğer jeolojik sahalarda yapacağız bu sondajları. Oralardan da milletimize yeni müjdeler vermeyi umut ediyoruz” dedi.

Dönmez, kapatılan kuyularda da aramalar yapılacağına dikkat çekerek, “2008’li yıllarda çok uluslu şirketlerin sondaj yaptığı alanlarda da kaynak aramaları yapılacak. Çok uluslu şirketlerle yapılan anlaşmalarla kaynağın yaklaşık yarısı bu şirketlerin olacaktı. Şu an yüzde 100 Türkiye’ye ait. Kapatılmış alanlar var buralarda tekrar çalışmalar yapacağız’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin en büyük petrol rezervinin Gabar’da bulunduğunu hatırlatan Dönmez, söz konusu sahada da sondaja başlanacağını belirterek, “Gabar’da Esma Çevik kuyularında, 7 kuyuda yaklaşık 8 bin varillik bir üretimimiz var. Bu yıl içinde 15 ila 20 arasında kuyu açmayı planlıyoruz. Orada kuyu açma verilerimiz günlük 1000 varil civarında, 20 bin varile çıkacağız” diye konuştu. 

DOĞALGAZDA YENİ İNDİRİM YOLDA

Sanayinin kullandığı doğalgaza yüzde 13 ila 16 indirim yapıldığını hatırlatan Bakan Dönmez, “Serbest piyasadan elektrik alan büyük sanayi kuruluşlarımızın maliyetlerinde yüzde 15’e kadar bir düşüş olacak. Fiyatlarda düşüş seyrederse mart ayı içerisinde de bir indirim olabilir” dedi.

ÜÇÜNCÜ FSRU BİR HAFTAYA TÜRKİYE'DE

Bakan Dönmez, üçüncü FSRU gemisinin bir hafta içerisinde Türkiye’de olmasını beklediklerini, geminin ilk yükünü alarak Saros FSRU terminaline  demirleneceğini söyledi. Dönmez,  “Saros FSRU ile Trakya bölgesine yeni bir giriş noktası daha kazandırmış olacağız. Daha da önemlisi, gaz ticaret merkezi hedefi doğrultusunda etkin bir oyuncu olacağız” ifadelerini kullandı.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...