Kendi gazımıza gün sayıyoruz

- Güncelleme:
Kendi gazımıza gün sayıyoruz

Ekonomi Haberleri

Karadeniz gazının martta evlere ulaştırılması için karada ve denizde çalışmalar son sürat devam ederken, geçtiğimiz günlerde enerji filosuna katılan Mukavemet’in şubatın ilk haftasında göreve başlayacağı öğrenildi. Gemi, ağır su altı ekipmanlarının deniz tabanına indirilmesinde görev alacak.

Karadeniz’de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğalgazı karaya çıkartmak için çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Karada Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi yükselirken, denizde Sakarya Gaz Sahasında, denizin 2.200 metre altındaki enerji üssünde sona geliniyor. Geçen yıl tamamlanan ve Sakarya Gaz Sahasından Filyos Doğalgaz İşleme Tesisine gazı taşıyacak boruların yanında, devasa ekipmanlar da bir bir Karadeniz’in derinliklerinde görev yerini alıyor. Bu operasyonlarda yaklaşık 10 bin kişi görev alırken, denizde de 50’nin üzerinde gemi mesai harcıyor. Bu arada dünyada sadece 5 ülkede bulunan bu enerji filosu da her geçen gün gücüne güç katıyor. Geçtiğimiz günlerde enerji filosuna katılan ve Filyos Limanı’na demirleyen Mukavemet’in şubatın ilk haftasında göreve başlayacağı öğrenildi. İsmini Türk Mukavemet Teşkilatından alan ve 100 metre uzunluğunda, 21 metre genişliğinde olan gemi, su altında devam eden operasyonlarda kullanılacak. Gemide ikiden fazla su altı robotu aynı anda çalıştırılabiliyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geminin derinlerde görev yapacağını belirterek “Bu gemimizde ağır tonajlı ekipmanları deniz tabanına yerleştirmek üzere donatılmış nitelikte vinçler var; birisi 150, diğeri 40 tonluk olmak üzere. Yine, şu an su altı robotları için su altı platformu hazırlanıyor. 2.200 metre derinlikteki operasyonları, gemilerin üzerinden uzaktan yapıyoruz” diye konuştu. TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin de Karadeniz’de ve Filyos’ta Türk enerji tarihinin en önemli sayfalarının yazıldığını vurguladı. Bilgin “Evet, işimiz zor. Büyük bir kısmını geride bıraktık. Artık son haftalardayız. Ekiplerimiz sahada gece-gündüz adeta destan yazıyor. Sözümüz var, yemin ettik. Bu işi ya başaracağız ya başaracağız” ifadelerini kullandı. CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...