Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Güneydoğu ekonomisine 'terör' darbesi
Ekonomi

Güneydoğu ekonomisine 'terör' darbesi

Son Güncelleme: 19 Ağustos, 2015 - 11:21
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Güneydoğu ekonomisine 'terör' darbesi
Fotoğraf Başlığı Güneydogu ekonomisine 'terör' darbesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Çözüm Süreci ile sağlanan ekonomik gelişmeye terör saldırıları büyük darbe vurdu.

Kaydet
a- | +A
Çözüm Süreci'nde yatırımcıların sıraya girdiği, organize sanayi bölgelerinde doluluğun yüzde 100'e ulaştığı, yeni bölgeler ve ilave etaplar kurulması için hazırlıkların sürdürüldüğü Güneydoğu Anadolu'daki ekonomik gelişme, terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle adeta durdu. Süreci akamete uğratmaya yönelik terör eylemlerinin bölge ile ticaret yapanları da tedirgin ettiğini belirten iş adamları, bölgede hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşamamaktan endişe duyuyor.
"TERÖR SALDIRILARI EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEDİ"
Güneydoğu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine, terör saldırılarının ekonomiyi son derece olumsuz etkilediğini söyledi. Diyarbakır ve bölgesine yıllardır önemli teşvikler verilmesine rağmen terör olayları sebebiyle yatırımcının bölgeye gelmek istemediğini ifade eden Çıkmaz, "Çözüm Süreci ile ekonomide yaşanan hareketlilik, terör saldırılarıyla yavaşladı. Terör saldırıları yatırım, ihracat ve ekonomiyi olumsuz etkiledi" dedi. Sermayenin "ürkek" olduğuna işaret eden Çıkmaz, terör saldırılarının en çok bölge halkını etkilediğini belirterek, "Allah'ın verdiği canı Allah alır diyen bölge insanı, terörden ve teröristlerden korkmuyor. Bu sebeple örgütün halkı korkutma çabaları yersiz. Teröristler yaptıkları eylemlerle kendi ayaklarına kurşun sıkıyor" diye konuştu. Çıkmaz, teröristlerin bölgedeki eylemleriyle bölge insanın tepkisini çektiğini ve her geçen gün bu tepkinin büyüdüğünü aktardı.
"BÖLGEYE MAL SATANLAR TEDİRGİN"
Barış ortamında insanların refaha kavuşacağını, huzurla yaşayacağını ve bölgeye yatırım yapacağını dile getiren Çıkmaz, şunları kaydetti: "Şu an bölgeye mal satanlar tedirgin. Zaten yıllardır sermaye batıya gidiyordu. Çözüm Süreci ile sermaye göçü durmuş gibiydi. Turist bölgeye geliyordu, turizm canlanmıştı. Bu da ticarete, esnafa katkı sağlıyordu. Halk gülüyor, para kazanıyordu. Silahların susturulması halinde, barış ortamında bölgede neler yapılabileceğini herkes kısmen gördü."
Çıkmaz, terörle mücadelede bölge halkının önemli rol oynayabileceğine dikkati çekerek, "Bölge halkı teröristlere 'dur' demeli. Hiç kimse halkın önünde duramaz. Bölge halkının etkili çağrısı ile terör olayları sonlandırılacaktır. Esnaf kepenk kapatıyor. Esnaf kepenk kapatacağına kepenk kapattıranlarla mücadele etmeli" şeklinde konuştu.
"İHRACATTA YÜZDE 25'LİK DARALMA"
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, son haftalarda yaşanan terör saldırıları sebebiyle ihracat hedefine ulaşılamayacağını söyledi. Sayar, üretim ve fabrika sayısı arttıkça doğal olarak ihracatta da artış görüldüğüne dikkati çekerek, "Çözüm Süreci'nde bölge, Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat artışı gerçekleştirdi. İhracat hedefi Çözüm Süreci doğrultusunda belirlendi" diye konuştu. "Bölgedeki olaylar ve hedef pazarlarımızda yaşanan gelişmelerden dolayı bu yılın ilk 7 aylık döneminde ihracatta yüzde 25'lik daralma sözkonusu" ifadesini kullanan Sayar, yatırımların artması ve ekonomide gelişme sağlanabilmesi için silahların devre dışı bırakılması gerektiğini vurguladı.
"BÖLGENİN EN BÜYÜK TEŞVİK PAKETİ HUZUR VE BARIŞ"
Sayar, şunları kaydetti: "Sürecin bu şekilde ölüm, çatışma ve gerilimle devam etmesi durumunda başta bölge olmak üzere tüm ülke ekonomisi maalesef bundan etkilenecek ve hedeflere de ulaşılamayacak. Diyarbakır, mevcut teşvik sistemi içerisinde en avantajlı bölgede ancak buna rağmen gereken payı henüz alamadı. Aslında bölgenin en büyük teşvik paketi çatışma ortamının son bulması, huzur ve barışın sağlanmasıdır. Bunlar sağlanmadan siz ne kadar avantajlı seçenekler sunarsanız sunun rakamlar gösteriyor ki yeterli ilerleme katedemiyoruz."
Bölgenin şu anda sosyo-ekonomik verilerinin Türkiye ortalamasının gerisinde, işsizlik oranının resmi verilere göre yüksek olduğunu anlatan Sayar, bölgedeki olayların devam etmesi halinde bu verilerin daha da olumsuz hale geleceğini belirtti. Sayar, olayların sona ermesi için iş dünyası olarak siyasilerden de çaba beklediklerini ifade ederek, "Bu aynı zamanda bir vebal olarak değerlendirilmelidir" diye konuştu.
"BATIYA SERMAYE GÖÇÜ BAŞLADI"
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Çözüm Süreci'ne kadar bölgede tahribatların yaşandığını, esnafın olaylardan olumsuz etkilendiğini dile getirerek, süreç ile sağlanan huzurun son haftalardaki çatışmalı ortamla yerini tedirginliğe bıraktığını söyledi. "Türkiye kaos ve matem havasının yaşandığı eski yıllarına döndürülmeye çalışılıyor" diyen Ebedinoğlu, esnafın iş yeri açma konusunda tedirginlik yaşadığını kaydetti. Ebedinoğlu, "Olaylar sebebiyle batıya sermaye göçü başladı. Yeni iş yeri açmayı planlayanlar projelerini askıya aldı çünkü sermaye ve kredi kullanma konusunda kaygı duyuyorlar ve risk almak istemiyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Olayların devam etmesi durumunda yatırım ve imalatta kayıpların artacağına dikkati çeken Ebedinoğlu, olaylar nedeniyle iş yerlerinin kapanmasının işsizliği artıracağını anlattı. Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, Çözüm Süreci'nde diğer bölgelerden çok sayıda yatırımcının Güneydoğu'da yatırım yapmak için yer aradığını dile getirerek, "Çözüm Süreci'nde bölgede yatırım için yer aranırken şimdi ne yerli ne yabancı yatırımcı görüyoruz. Bu da çatışmalı ortamın sonucudur" dedi. Özkılıç, Çözüm Süreci'nde sağlanan huzur iklimi ile yatırımcıların bölgeye adeta akın ettiğini ifade ederek, sürece hükümetin teşvik politikalarının eklenmesiyle yatırımların katlandığını vurguladı.
Çözüm Süreci'nde OSB'lere hızlı bir şekilde yatırımların geldiğini anlatan Özkılıç, şöyle konuştu: "Hatta birinci OSB'de yerlerimiz doldu ve ek OSB için çalışma başlattık. Burada tahsisler de yapılmaya başlandı. Sürecin olumlu yansımalarını gördük ve yaşadık. Kalıcı barış beklerken çatışma ortamıyla karşı karşıya kaldık. Yatırımcılar ve sivil toplum kuruluşları olarak çatışmaların yaşanmasını istemiyoruz. Herkesin huzur ve barış ortamının yeniden tesisi için elinden gelenden fazlasını yapması gerekiyor."
"HDP'DEN SİYASETTE YAPICI ROL ALMASINI İSTİYORUZ"
AK Parti'nin Çözüm Süreci'ni başlattığını hatırlatan Özkılıç, bu süreçte HDP'den yapıcı bir siyaset beklediklerini aktardı. "AK Parti, Çözüm Süreci'ni başlatsın ve tamamlasın istiyorlar. Tek başına olmaz. Sen destek vermezsen bu süreç tamamlanamaz. HDP'den siyasette yapıcı rol almasını istiyoruz" diyen Özkılıç, bu konuda Meclis'teki partilere büyük görev düştüğünü sözlerine ekledi.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 19 Ağustos, 2015 - 11:21
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    'Araçlarda plaka, ses ve görüntü sistemi' talimatı! Erdoğan'dan vatandaşı rahatlatan sözler
    'Araçlarda plaka, ses ve görüntü sistemi' talimatı...
    Kaydet
  • 2
    Sivaslı kardeşler Avrupa'ya ahşap ev satıyor! Gümrüğü geçtiği an sipariş yağıyor
    Sivas'tan Avrupa'ya ahşap ev gönderiyorlar!
    Kaydet
  • 3
    Ambargo bitti, Kanada Dışişleri Sözcüsü Türkiye Gazetesi’ne açıkladı:
    Kanada Dışişleri Sözcüsü Türkiye Gazetesi’ne açık...
    Kaydet
  • 4
    Altında hikâye neden bitmedi? Ünlü ekonomist 4 maddede anlattı
    Altında hikâye neden bitmedi? Ünlü ekonomist 4 mad...
    Kaydet
  • 5
    Konut mu altın mı? Kira getirisi için en cazip iller
    Konut mu altın mı? Kira getirisi için en cazip ill...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Savaşı engelleyemedi, barışı kurtarabilecek mi?
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Özel niye Erdoğan ile Trump bozuşsun istiyor?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İran'ı da kurtardık!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva ABD ve İsrail rejimlerinin gölgesinde dünya
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Enerjide Türk yolu
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Sakarya'da zabıta ekiplerine çirkin saldırı! Çilek arabasına el konulunca ortalık karıştı
    Sakarya'da zabıta ekiplerine çirkin saldırı! Çilek arabasına el konulunca ortalık karıştı
    Kaydet
  • Hazine aramak için 35 metre tünel kazdılar!
    Hazine aramak için 35 metre tünel kazdılar!
    Kaydet
  • Erken ölüm sebebi! 50 yaş üzeri 10 kişiden 9’unda var
    Erken ölüm sebebi! 50 yaş üzeri 10 kişiden 9’unda var
    Kaydet
  • Milyonlar yıllık deniz yıldızı fosili bulundu
    Milyonlar yıllık deniz yıldızı fosili bulundu
    Kaydet
  • Kuyruklar uzadı, fiyatlar oynadı! İslam Memiş’ten altın yatırımcısına net tavsiye
    Kuyruklar uzadı, fiyatlar oynadı! İslam Memiş’ten altın yatırımcısına net tavsiye
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
MHRS görünümlü tuzak sitelere dikkat! Randevu alırken paranızı kaptırmayın
MHRS görünümlü tuzak sitelere dikkat! Randevu alırken paranızı kaptırmayın
Kaydet
Sağlıklı yaşam seferberliği sonuç verdi: On ayda 513 ton zayıfladık
Sağlıklı yaşam seferberliği sonuç verdi: On ayda 513 ton zayıfladık
Kaydet
Tapu kumpasının ayrıntıları netleşiyor: Özel’i dört günde sekiz defa aramış
Tapu kumpasının ayrıntıları netleşiyor
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası