Günlük ev kiralayanlar dikkat! Yasal düzenleme geliyor.. Cezası 1 milyon TL

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
- Güncelleme:
Günlük ev kiralayanlar dikkat! Yasal düzenleme geliyor.. Cezası 1 milyon TL

Ekonomi Haberleri  / Sabah

Dünyanın birçok ülkesinde barınma sorunları artarak devam ederken, Türkiye bu sorunları azaltmak için düğmeye bastı. Günlük ev kiralayarak vergi ödemeden gelir elde eden ve barınma sorununu artıranlara karşı yasal düzenleme yolda. Yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulmadan önce yapılacak teklifin detayları ortaya çıktı.

Dünyanın birçok ülkesinde barınma sorunları giderek artarken, ülkeler bu sorunu ortadan kaldırmak için çözüm arayışları içerisine girdi. İtalya, Hollanda, Almanya, Fransa, ABD ve birçok gelişmiş ülke, günlük ev kiralamalarına karşı sıkı tedbirler alıyor. Ülkeler günlük kiralama ve airbnb evlerine karşı kısıtlamalar ve yasaklamalar getiriyor. Son olarak İtalya'nın en önemli turizm kentlerinden olan Floransa'da airbnb yasaklandı. Türkiye'de günlük kiralık evler düğmeye bastı.

YASA YOLDA

Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre, Günlük kiralık evlerin, turizm gelirlerini sekteye uğratması, devletin vergi kaybına sebep olması, kiralık konut sorununu artırması, güvenlik problemlerine yol açması sebebiyle bir yasal düzenleme yapılacak. Yasa teklifi, TBMM'ye sunulmadan önce yapılacak teklifin detayları ortaya çıktı.

Günlük ev kiralayanlar dikkat! Yasal düzenleme geliyor.. Cezası 1 milyon TL

TURİZM KONUTU RUHSATI ALINACAK

Bu ay içinde TBMM'ye sunulacak teklif yasalaştığında günlük kiralık evleri kiralayan da kiraya veren de sorumlu olacak. Günlük kiralık evlerin düzenlenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan "turizm konutu" ruhsatı alınması gerekecek.  Bu ruhsat ev sahipleri tarafından kapı önünde asılmalıdır. Ruhsatı olmayanlar evlerini günlük kiralayamayacak.

KOMŞULARDAN İZİN İSTENECEK

Alınan bilgilere göre, ruhsatın alınabilmesi için evini günlük kiraya verecek kişilerin bazı şartları yerine getirmesi istenecek. Günlük kiralama yapmak isteyenlerin, evlerinin içinde gerekli güvenlik ve yangın önlemlerini almak, yangın raporu belgesi ve atıkların kontrolü belgesi gibi izinleri almak zorunda olacak.  Evlerin içine de bir otelde bulunması gereken zorunlu eşyaların (saç kurutma makinası, havlu, nevresim takımı vs) bulunması istenecek. Eğer kiralanacak ev apartman içindeyse komşulardan muvafakatname istenecek. Bir kişi dahi onay vermezse ev sahibi günlük kiralama yapamayacak.

Günlük ev kiralayanlar dikkat! Yasal düzenleme geliyor.. Cezası 1 milyon TL

1 MİLYON TL CEZA

Kanun yasalaştıktan sonra günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde cezai yaptırımlara maruz kalacak.  Daire başına yaklaşık 1 milyon TL'lik ceza uygulanması planlanıyor.  Ayrıca belgelerin tamamlanmaması, kiralamanın da devam ettiğinin tespit edilmesi halinde ev mühürlenecek.

KİMLİK BİLGİLERİ EMNİYETE BİLDİRİLECEK

Günlük kiralamalarda, kiralamayı yapan kişilerin kimlik bilgileri ve konaklama süreleri Emniyet'e bildirilmesi gerekecek.  Bunun için e-devlet üzerinden bir ara yüz açılacak. Bu bilgileri vermeyen ev sahipleri sorumlu olacak ve cezai yaptırıma maruz kalacak. Bununla ilgili denetim mekanizmaları hızlanacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...