Hükûmetten baş döndüren tempo: Günde 1 açılış

- Güncelleme:
Hükûmetten baş döndüren tempo: Günde 1 açılış

Ekonomi Haberleri

Nisan ayındaki açılışlar, baş döndürdü. 30 günde 28 yatırım devreye alındı. İlk Togg, teslim edildi, Karadeniz gazı karaya çıktı. İstanbul Finans Merkezi, şehir hastanesi ve metro hatları hizmete girdi. Dünyanın ilk SİHA gemisi TCG Anadolu filoya katıldı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Yerli uydu İMECE uzaya fırlatıldı, GÖKBEY millî motorla havalandı, HÜRJET ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yeni Altay tankı TSK’ya teslim edildi. Batarya Üretim Kampüsü’nün temeli atılırken Ankara’dan yola çıkan YHT ilk yolcularını Sivas’a taşıdı. İşte son 1 ayda yapılan açılışlar:

1 NİSAN-ELÂZIĞ’DA SOSYAL KONUTLAR TESLİM EDİLDİ: Elâzığ’da inşası tamamlanan bin 164 sosyal konutun anahtarı 1 Nisan’da hak sahiplerine teslim edildi. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören yerler arasında bulunan ilde yapımı kararlaştırılan 7 bin 452 konuttan 505’inin temeli atıldı. 

2 NİSAN- BAĞCILAR’DA 3,4 MİLYARLIK AÇILIŞ: İstanbul Bağcılar’da, belediye hizmet binasından hükûmet konağına, sivil toplum kuruluş iletişim merkezinden yaşlı yaşam merkezine, kentsel dönüşüm projelerinden eğitim tesisleri ve ibadethanelere, park, bahçe ve caddelerden Şehr-i Bağcılar Sitesi’ne kadar tam 97 kalem eser 2 Nisan’da hizmete açıldı. Yatırımların toplam tutarı 3 milyar 412 milyon lirayı geçti.

3 NİSAN- TOGG YOLLARDA: Yerli ve millî otomobil Togg 3 Nisan’da trafiğe çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve eşi Emine Erdoğan’a ilk Togg teslim edildi. 

Hükûmetten baş döndüren tempo: Günde 1 açılış

8 NİSAN- İSTANBUL’A METRO HATTI: İstanbul’da Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesi-Kayaşehir Metro Hattı devreye alındı. 6,2 kilometre uzunluğundaki Başakşehir-Kayaşehir hattında Onurkent, Şehir Hastanesi, Kayaşehir Toplu konutlar ve Kayaşehir meydan istasyonları olmak üzere toplam 4 istasyon bulunuyor. 

9 NİSAN- PENDİK’TE 4 MİLYAR LİRALIK YATIRIM: Yeni nesil yaşam merkezinden gençlik kamplarına, kentsel dönüşüm projelerinden spor tesislerine, yollardan meydanlara, konaklardan pazarlara kadar toplam 168 ayrı yatırım hizmete sunuldu. Yatırımların bedeli 4 milyar lirayı aştı. 

10 NİSAN- TCG ANADOLU DONANMAYA KATILDI: Dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu, İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi.

Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 SİHA konuşlandırılabiliyor, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabiliyor. 

Hükûmetten baş döndüren tempo: Günde 1 açılış

12 NİSAN-AKM-GAR-KIZILAY METROSU: Ankaralılara hizmet vermeye başlayan 3,3 kilometre uzunluğundaki hat ile gar istasyonu üzerinden yüksek hızlı trene, Başkentray’a ve Ankaray’a aktarma yapılabiliyor.

13 NİSAN- MALATYA’DA 1.442 KONUT TESLİM EDİLDİ: Malatya’daki hak sahipleri için 70 bin konut ve 25 bin 300 köy evi inşa planlanırken, bunlardan 6 bin 700’ünün temeli de 13 Nisan’da atıldı. Ayrıca, Malatya’da 1.442 konut, 250 köy evi ve 47 dükkânın anahtar teslimi gerçekleştirdi.

14 NİSAN-KONUT TRAFİĞİ DİYARBAKIR’DA DEVAM ETTİ: Diyarbakır’da deprem konutları temel atma töreni gerçekleştirildi. Ayrıca, şehirde tamamlanan bin 432 konut ile 17 dükkânın anahtar teslimi yapıldı. Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra, Selahaddin Eyyubi Camisi’nin açılışını gerçekleştirdi.

15 NİSAN-YERLİ UYDU İMECE YÖRÜNGEYE YERLEŞTİ: TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen, Türkiye’nin ilk yerli ve millî yüksek çözünürlüklü görüntüleme uydusu İMECE başarıyla uzaya fırlatıldı. Türkiye saatiyle 12.24’te roketinden ayrılan ve yörüngesine yerleşen İMECE’den saat 12.29’da da ilk sinyal alındı. 15 Nisan’da ayrıca, Kocaeli Şehir Hastanesi ve yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılışı yapıldı. Aynı gün Başiskele, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, Kartepe ve Körfez belediyelerinin yatırımlarını da hizmete girdi. Böylece, şehir hastanesi hariç diğer kurumlar ve belediyelerle birlikte toplam 2,3 milyar liralık yatırım şehre kazandırıldı.

16 NİSAN-ŞANLIURFA’DA 659 KONUT TESLİM EDİLDİ: Şanlıurfa’da 897 afet konutunun temeli 16 Nisan’da atılırken, 659 konut ile 61 dükkânın anahtarı da hak sahiplerine teslim edildi. 

17 NİSAN-İFM AÇILDI: Paranın merkezi hâline gelecek İstanbul Finans Merkezi (İFM) hizmete girdi. Toplam alanı 1,4 milyon metrekareyi bulan İFM; 21 ofis binası, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin 100 kişilik kongre merkezi, otel ve 26 bin 500 araçlık otopark kapasitesi ve akıllı şehir modeliyle iş dünyasının tüm ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlandı.  Aynı gün, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 1. etabında anahtar teslimleri gerçekleştirildi. 

Hükûmetten baş döndüren tempo: Günde 1 açılış

18 NİSAN-ESKİŞEHİR’E 99 AYRI YATIRIM: Eskişehir’de bilim sanat merkezi, imam hatip lisesi ve fen lisesi pansiyon binası, Anadolu Üniversitesinin raylı sistem, fakülte ve hizmet binalarının inşaatı ve Eskişehir Teknik Üniversitesinin tamamlanan yatırımlarının açılışı yapıldı. Böylece, toplam yatırım tutarı, 4 milyar 644 milyon lira olan 99 ayrı yatırımın açılışı gerçekleştirildi. 

20 NİSAN-KARADENİZ GAZI: Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını ciddi ölçüde azaltacak yerli ve millî doğalgaz karaya ulaştırıldı. Yerli gaz, ‘bir aylık ücretsiz doğalgaz’ ve ‘bir yıl boyunca aylık bedava 25 metreküp doğalgaz’ müjdeleriyle geldi.

20 Nisan’da ayrıca Topkapı Sarayı’nda restorasyonu tamamlanan Mukaddes Emanetler Dairesi, Fatih Köşkü, Seferli Koğuşu, Hazine Koğuşu ve Mecidiye Köşkü’nün açılışı yapıldı.

Hükûmetten baş döndüren tempo: Günde 1 açılış

21 NİSAN-SULTANAHMET CAMİİ’NDE RESTORASYON TAMAMLANDI: Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore ettirilen Sultanahmet Camii’nin açılışı 21 Nisan’da gerçekleştirdi.

Aynı gün ayrıca Gaziosmanpaşa, Esenler ve Başakşehir’deki 2 bin 410 konutun ve 49 dükkânın anahtarları hak sahiplerine teslim edilirken, 2 bin 158 konutun ve 152 dükkânın da temeli atıldı. Ayrıca Esenler’deki kuzey rezerv alanında da 2 bin 67 konutun ve 83 dükkânın inşası başladı. 

22 NİSAN-GÖKBEY, MİLLÎ MOTORLA UÇTU: Türk mühendisler tarafından geliştirilen helikopterimiz GÖKBEY, yerli ve millî ilk helikopter motoru TS1400’le test uçuşu yaptı. 12 yolcu kapasitesine sahip olan GÖKBEY; taşıma, kargo, hava ambulans, arama-kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerinde kullanılabilecek. 22 Nisan’da ayrıca Gaziantep Nurdağı’nda ve Kahramanmaraş’ta köy evlerinin anahtarları hak sahiplerine teslim edildi. 

23 NİSAN-ALTAY TANKI TSK’YA TESLİM EDİLDİ: Yeni Altay Tankı, 23 Nisan’da testler için TSK’ya teslim edildi. Aynı gün, 70 milyon liralık yatırım bedeli ile Akyazı tarihinin en büyük projesi olan Sakarya Akyazı Recep Tayyip Erdoğan Spor Kompleksi hizmete açıldı. 

Hükûmetten baş döndüren tempo: Günde 1 açılış

24 NİSAN-BURSA’YA BATARYA KAMPÜSÜ: Bursa’da başta yerli otomobil Togg olmak üzere elektrikli araçların bataryalarını üretecek olan Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü’nün temeli atıldı. Yatırımın 30 milyar lirayı bulduğu belirtildi.  

25 NİSAN-HÜRJET GÖKLERDE: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yerli ve millî imkânlarla geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, ilk uçuşunu gerçekleştirdi. HÜRJET’in 2025’te envantere girmesi bekleniyor. 

26 NİSAN-ANKARA-SİVAS ARASI 2 SAATE İNDİ: Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında seferler başladı. Saatte 250 kilometre hıza uygun olarak inşa edilen YHT hattı ile Ankara-Sivas arasındaki mesafe 603 kilometreden 405 kilometreye, 12 saat olan seyahat süresi de 2 saate indi. Ankara-Yozgat arasındaki seyahat süresi ise 1 saate düştü. 

27 NİSAN-AKKUYU NGS’YE YAKIT GELDİ: Mersin’de inşa edilen ve Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne (NGS) 27 Nisan’da ilk nükleer yakıt geldi. Böylece santral, ‘Nükleer yakıt tesisi’ statüsü kazandı. Akkuyu’da dört reaktörün de birer yıl arayla işletmeye alınmasıyla yılda toplam 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi ve bunun da Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor. 

Hükûmetten baş döndüren tempo: Günde 1 açılış

28 NİSAN-ADANA 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ AÇILDI: Uzunluğu bin 700 metre olan, 23 tabliyeden oluşan, 3’ü gidiş ve 3’ü geliş 6 şeride sahip bu köprüde, iki hatlı bir demir yolu da yer alıyor. Yaklaşık 2 milyar 340 milyon liralık yatırım olan bu proje, vakitten ve akaryakıttan yılda 286 milyon lira tasarruf ettirecek, karbon salınımını da 4 bin tondan fazla azaltacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...