Merkez Bankası'ndan 1 yıl sonra ilk: KKM'de döviz talebine blog yazısıyla cevap verildi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Merkez Bankası'ndan 1 yıl sonra ilk: KKM'de döviz talebine blog yazısıyla cevap verildi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Merkez Bankası ekonomistleri, Kur korumalı mevduat sahibi şirketlerin döviz talebine ilişkin blog yazısı yayımladı. Finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi kapsamında 1 yıl sonra yayımlanan yazıda KKM'den TL'ye geçişte ek bir döviz talebi ilişkin sorulara cevap verildi.

Seçimlerden bu yana enflasyonla mücadele için parasal sıkılaşmada ciddi adımlar atan Merkez Bankası finansal okuryazarlık ve ekonomi eğitimi faaliyetlerine başladı. Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış için hamle üstüne hamle yapan Merkez Bankası, KKM'de vadesi dolanların döviz talebine ilişkin dikkat çeken blog yazısı yayımladı. 

KKM'DE VADESİ DOLAN DÖVİZE Mİ GİDİYOR?

Merkez Bankası'nın (TCMB) Merkezin Güncesi isimli blog sayfasında TCMB Başdanışmanı Yusuf Emre Akgündüz ve TCMB'de müdür olarak görev yapan Ünal Seven, kur korumalı mevduat sahibi şirketlerin Döviz alım davranışlarına ilişkin dikkat çeken bir yazı yayımladı. En son 1 yıl önce blog yazısı yayımlayan Merkez Bankası ekonomistleri, Kur korumalı mevduat (DDM) hesaplarından TL’ye geçiş süreci ek bir döviz talebi olmadığını kaydetti.

Merkez Bankası'ndan 1 yıl sonra ilk: KKM'de döviz talebine blog yazısıyla cevap verildi

Analizde 1 Mayıs 2023 tarihinden sonra dönüşüm vadesi gelen şirketlerin vadenin dolduğu hafta içerisinde spot piyasada gerçekleştirdikleri döviz alım ve satım işlemleri incelendi. 1 Mayıs – 21 Kasım 2023 döneminde herhangi bir haftada DDM vadesi dolan 28 bin 472 firma için vadesi dolan hesaplara ait mevduat tutarları ve döviz alım-satım işlemleri birleştirilerek haftalık bir veri seti oluşturuldu.

Merkez Bankası'ndan 1 yıl sonra ilk: KKM'de döviz talebine blog yazısıyla cevap verildi

Merkez Bankası ekonomistlerinin analizinde şu ifadelere yer verildi:

"Yeni politika çerçevesinde yapılan düzenlemede tanımlanan hedefler ve faiz oranlarındaki artışın bir sonucu olarak Türk lirası mevduat payının artışı hedeflenirken atılan adımların sonuçları da yakından izleniyor. Bu çalışmada özet bulgularına yer verilen etki analizlerine göre, DDM ile ilgili başlatılan TL’ye geçiş süreci ek bir döviz talebi yaratmadığı gibi, vadesi dolan firmaların nette döviz alıcısı olma ihtimali yapılan düzenlemeler sonrasında belirgin oranda düşüyor. Analiz bulguları, düzenlemenin bu boyutta başarılı olduğunu ve atılan adımlar sonrasında ek döviz talebi oluşturulmadan TL mevduata geçişin desteklendiğini gösteriyor."

Öte yandan Kur Korumalı Mevduat (KKM), hesaplarında düşüş 13 haftada 640 milyar lirayı aştı. Ekim ayında 3 trilyon TL'nin altına düşen KKM hesapları 17 Kasım haftasında 70 milyar 886 milyon liralık düşüş yaşandı. Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının toplamı 2.8 trilyon liranın altına düşerek 2 trilyon 767 milyar 902 milyon lira oldu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...