TMO planlarını yaptı! Tahıl krizini aşacak güçteyiz

- Güncelleme:
TMO planlarını yaptı! Tahıl krizini aşacak güçteyiz

Ekonomi Haberleri

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çekildiğini duyurması, küresel piyasalarda fiyatların yükselmesine sebep oldu. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin tahıl konusunda yeteri kadar güçlü olduğunu belirterek “Türkiye bu krizden ayrılıyor. Stoklar yeterli, küçük ithalat takviyeleri ile krizi aşarız” dedi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Rusya’nın, Türkiye’nin ev sahipliğinde sağlanan mutabakatla tahıl ürünlerinin Karadeniz’den dünya pazarlarına taşınmasına imkân sağlayan anlaşmadan çekilmesi fiyatlara olumsuz yansıdı. Küresel piyasalarda fiyatlar ortalama yüzde 5 artarken, bazı ürünlerde artışlar yüzde 10’u buldu. Sektör temsilcileri yeniden Türkiye’nin önderliğinde bir anlaşmanın yapılabileceğine dikkat çekerken, iç piyasada bu durumun nasıl tepki göreceği ise merak konusu oldu.

10 MİLYON TON AÇIK VAR

Dünyada buğday üretim ve tüketim arasında 10 milyon tonluk bir açık söz konusu olduğunu belirten Uluslararası Un Sanayiciler ve Hububatçıları Birliği Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan “Bununla beraber de ülkelerin dönem sonu stoklarına baktığımız zaman Rusya’da 15 milyon tonluk, Ukrayna’da 7 milyon tonluk devir stoku söz konusu var. Ürünlerin hem eksiklik var hem stokların piyasaya sürülememesi var. Türkiye bu resimden ayrılıyor içinde bulunduğu sezonda. TÜİK’in ikinci tarımsal üretim tahmininde 19,8 milyon tonluk bir buğday üretimi var. Yine 8 milyon tonu aşan mısır ve arpa üretimiyle 36 milyon tonu bulan bir tahıl üretiminden bahsediyoruz. Türkiye için kendini dengeleyecek bir seviyeye yakın. Ufak takviyelerle ki TMO’nun iki hafta önce yarım milyon tonluk bir buğday ithalatı ihalesi vardı. İthalattan küçük takviyelerle Türkiye’nin kendi iç dengelerini kurmasını bekliyoruz. Bu aşamada bugünkü fiyat seviyelerle Türkiye’deki fiyatların kısa vadede çok etkilenmeyeceğini söyleyebiliriz” diye konuştu. 

TMO planlarını yaptı! Tahıl krizini aşacak güçteyiz

FİYAT ARTIŞLARI SÜRECEKTİR

Koridorun bugüne kadar kendinden beklenen fonksiyonu önemli derecede yerine getirdiğini dile getiren Günhan, “Bugüne kadar Ukrayna’dan çıkışlar 408 gemi ile 9,2 milyon tondan fazla tahıl çıkışı gerçekleşti. Hatırlarsınız koridorun ilk günleri, antlaşmanın ilk imzalandığı günlerde 20 milyon tonluk bir hedef söz konusuydu. Bu hedef gerçekleşmedi. Ama bu hedef gerçekleşmemesine rağmen koridorun açık olması bütün dünyada, bütün satın alan ülkelerde rahatlama ve piyasaların sakinleşmesini sağladı. Biz buğday fiyatlarında vadeli işlem piyasalarında savaş öncesi fiyatları görmüştük; ta ki cumartesi (29 Ekim) günü Rusya tarafından gelen açıklamaya kadar. Çünkü buğdayın yüzde 30’u, mısırın yüzde 18’i bu bölgeden ihraç ediliyor. Bu yüzden dünya tahıl sektörünün fiyatları, arz talep dengesini çok etkiliyor. 13,60 dolar gibi bir zirveden 2008 yılından sonra ilk defa geçmiş oldu. 7,5 dolar gibi inanılmaz güzel hızlı bir düşüş gerçekleşti. Burada piyasa oyuncularının beklentilerinin çok etkili olduğunu görüyoruz. Beklentilerin iyi olması koridor sebebiyle hızlı düşüş oldu. Maalesef öngörü olarak şunu diyebilirim; bu kadar hızlı bir düşüş ve beklentinin terse dönmesiyle çıkışın biraz daha süreceğini tahmin edebiliriz” açıklaması yaptı.

ÜRÜN BULMA SIKINTISI YAŞAMAYACAĞIZ

Taban Gıda CEO’su Hasan Hacıhaliloğlu ise “Türkiye özelinde bulunabilirlik sıkıntısı yaşanacağını düşünmüyorum. Şu an buğday stoklarımız oldukça iyi durumda ve yeni mısır hasat rakamlarımız da iyi görünüyor. Ancak son dönemin kurak geçmesi önümüzdeki yıl için bazı tedbirler almamız gerektiğinde işaret ediyor. Ve yine dünyanın birçok noktasına göre; daha uygun maliyetle tedarikini sağladığımız Rus buğdayının, un ihracatına yapacağı olumlu etkileri ithalat rakamlarımızı yükseltecektir. Taban Gıda olarak, yurt içinde olduğu gibi global pazarda da lider tedarikçiler arasında yer alma hedefiyle emin adımlarlilerliyoruz” diye belirtti.

"UMARIM TAHIL KRİZİ BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLÜR"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tahıl koridoru anlaşmasından Rusya’nın çıkmasıyla yaşanmakta olan sıkıntının bir an önce çözülmesini beklediklerini söyledi. Tahıl koridorunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle açıldığını, bunun haberinin dahi dünyada pozitif rüzgârlar estirdiğini söyleyen Avdagiç “Ürün tedarikinde sıkıntı olmamasına rağmen, anlaşmanın sekteye uğramasıyla fiyatlar yükseliyor. Cumhurbaşkanı’mız yeni durumda da devrede. Sıkıntı büyümeden yeniden anlaşmanın yürürlüğe girmesini bekliyorum” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...